Olomoucká charita na Ukrajinu pošle další postele pro nemocnice

30. 8. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Dalších šest desítek polohovacích postelí a 53 nočních stolků odešle tento týden do nemocnice na Ukrajině Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO). Do kamionu naloží ještě 40 pytlů oblečení pro ukrajinské lidi bez domova, řekla včera mluvčí charity Karolína Opatřilová.


Kamion plný materiální pomoci letos vyrazí z Olomouce na Ukrajinu již podruhé. Pomoc je určena pro nemocnici ve městě Kolomyje, které se stává útočištěm lidí prchajícím před válkou. „Nábytek poslouží pacientům kolomyjské nemocnice, některé kusy zašle v případě potřeby Charita Kolomyja do dalších měst,“ uvedl koordinátor projektů na Ukrajině Vasyl Vasyliv.

Nábytek i oblečení se podařilo shromáždit díky štědrosti českých dárců, Charity Veselí nad Moravou a olomoucké prodejny Samaritán, kterou provozuje ACHO. „Prodejna Samaritán nám poskytla oblečení jak pro dospělé, tak i pro děti. Využijí je lidé bez domova a dále rodiny v tíživé sociální situaci, o které se stará Charita v Kolomyji,“ dodal Vasyliv.

V květnu ACHO na Ukrajinu vypravila kamion se sedmi desítkami postelí, matracemi i nočními stolky. Podle Vasyliva se Ukrajina vypořádává s velkým počtem vnitřně přesídlených obyvatel. Prchli před konfliktem na východě země. Většina se drží v oblastech blízkých domovu, část jich ale míří až na západ země, kde leží právě Kolomyja, což je historické město v Haliči na západě Ukrajiny.

ACHO pomáhá na Ukrajině dlouhodobě. Na konci loňského roku tam charitní pracovníci vezli zhruba 1,5 tuny vánočních dárků dětem z chudých rodin či dětských domovů, které jim zakoupili obyvatelé České republiky. Charita se na Ukrajině podílela již dříve na vybudování několika moštáren, pomohla pořídit traktory či vybavení dílen. Charitní pracovníci zde pomáhají i v souvislosti s válečným konfliktem. V minulosti zde vybudovali psychosociální centra, do země poslali i kamiony s teplým oblečením.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?