Piráti chtějí od ÚOHS ukončení koncesního řízení na nemocnici

24. 1. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Piráti podávají k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podnět ke zrušení koncesního řízení na pražskou Nemocnici na Františku. Důvodem je to, že Praha 1 chce dnes otevřít obálky s nabídkami.


Podle kritiků by bylo chybou, kdyby Praha 1 řízení zrušila až po otevření obálek. Prahu 1 vyzval k ukončení koncesního řízení minulý týden také zdravotnický výbor pražského zastupitelstva. Pražští radní schválili záměr, podle kterého má magistrát zájem nemocnici převzít do správy. Nyní město žádné lůžkové zdravotnické zařízení neprovozuje. Podle místostarosty Prahy 1 a zároveň pražského radního Daniela Hodka (ČSSD) městská část vítá nabídku magistrátu a tendr na soukromého provozovatele plánuje zrušit. Neuvedl ale, jestli tak chce učinit ještě před otevřením obálek.

Hřib míní, že případné zrušení koncesního řízení po otevření obálek vytvoří zbytečné riziko žaloby od uchazečů o koncesi, kteří budou napadat účelovost takového kroku. „S ohledem na hodnotu koncese přesahující 10 miliard, je pravděpodobnost soudního sporu nemalá. I kdyby nakonec soud dopadl ve prospěch Prahy, tak samotný několikaletý proces znemožní s nemocnicí reálně nakládat a investovat do ní,“ uvedl Hřib.

Piráti už Prahu 1 ke zrušení koncesního řízení vyzvali otevřeným dopisem minulý týden. Do podnětu k ÚOHS jsou z něj vybrány jen ty výhrady, které souvisí s údajně nejzávažnějšími porušeními zákona o veřejných zakázkách v zadání řízení. „Skutečnosti související s nehospodárností nebo nesmyslností samotného záměru koncesního řízení a skrytou privatizací nemocnice totiž ÚOHS posuzovat nemůže,“ podotkl Hřib. Podnět Piráti ÚOHS předají hned poté, co dorazí na účet úřadu nezbytný poplatek, který je nově vyžadován.

Firmy mají pro podání nabídek do koncesního řízení čas do dneška. Radnice při vypsání tendru argumentovala tím, že provoz nemocnice je nad její finanční možnosti. Podle kritiků plánu by se pronajmutí nemocnice na základě koncesní smlouvy na 35 let fakticky rovnalo její privatizaci. Podmínky pro koncesi jsou navíc podle oponentů špatně a nevýhodně nastaveny.

Celková hodnota plánované koncese na 35 let byla odhadována na 10,5 miliardy korun. Praha 1 stanovila nájemné půl milionu měsíčně, zároveň však podmínky koncese navrhují kompenzaci ze strany radnice řádově 50 až 60 milionů korun ročně.

Nemocnice na Františku je jedinou nemocnici, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát, pouze Městskou polikliniku.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?