Písecká urologie operuje ročně až 200 žen s inkontinencí

5. 6. 2017 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Urogynekologické centrum písecké nemocnice, které je největším pracovištěm svého druhu v Jihočeském kraji, ročně provede 200 operací souvisejících s řešením ženské inkontinence a pánevními sestupy. Před deseti lety lékaři ročně zvládali pouze 40 takových výkonů, uvedl ředitel písecké nemocnice Jiří Holan. Inkontinence čili únik moče


a také pánevní sestup postihuje až 40 procent žen ve věku nad 50 let. „Operaci z důvodu stresové inkontinence provádíme v krátké narkóze, kdy provedeme malý řez v pochvě a mezi pochvu a močovou trubici zavedeme tenkou, lehkou, tahuprostou trvanlivou pásku. Řez sešijeme vstřebatelným stehem. Tato páska pak podpoří uzavření močové trubice a udržení moči i při takových manévrech, jako jsou poskoky, běh, tanec, zvedání břemen, kašel a podobně,“ řekl primář píseckého gynekologicko-porodnického oddělení centra Michal Turek.

Holan dodal, že podle statistik v tomto oboru patří písecká nemocnice mezi nejlepší zdravotnická zařízení v Česku. „Například počtem zavedených pásek proti inkontinenci se řadíme mezi pět největších pracovišť v tuzemsku,“ uvedl. Pacientky v písecké nemocnici mohou druhý den po takové operaci do domácího léčení. Celková rekonvalescence trvá dva až tři týdny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?