Pitný režim (nejen) u diabetiků

9. 9. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vzhledem k průzkumům posledních přibližně pěti let mezi lázeňskými klienty v Luhačovicích cítím (opět) jako nutnost zdůraznit potřebu, důležitost a podstatu pitného režimu v současné uspěchané společnosti.



SOUHRN: Pitný režim tvoří nedílnou součást zdravé výživy a zdravého životního stylu vůbec. Sám o sobě nevyléčí diabetes mellitus, nicméně nemalou měrou se podílí na udržení optimálních hodnot a zachování homeostázy v lidském organismu, a to u všech osob, nejen u diabetiků.
Klíčová slova: pitný režim, diabetes mellitus, voda, zdraví

SUMMARY: Fluid intake is an integral part of healthy diet and healthy lifestyle. Although it cannot treat diabetes mellitus it helps to maintain optimal values and homeostasis not only in diabetics but in all people.
Key words: fluid intake, diabetes mellitus, water, health


 

Voda je buďto navázána v buňkách lidského těla (tzv. intracelulární tekutina), kde převažuje draslík, anebo v lymfě, krvi a mezibuněčné tekutině (tzv. extracelulární tekutina), kde převažuje sodík. Je to logické, neboť sodík zvyšuje osmotický tlak, kdežto draslík jej snižuje.

V průběhu lidského života se obsah vody v organismu neustále snižuje, nicméně u dospělých jedinců platí, že:
* u žen tvoří voda 50 % hmotnosti těla,
* u mužů tvoří voda 60 % hmotnosti těla.

Potřebu množství přijaté vody do organismu (pitný režim) tedy určuje věk, pohlaví, prostředí (prašné, suché, vysoké teploty) a aktivita jedince. V podstatě platí, že dospělý člověk bez kardiovaskulárních nebo nefrologických patologií by měl za den vypít přibližně 2,5-3 litry tekutin. Do tohoto množství se nezapočítává ovoce, zelenina ani polévky. Existují také rovnice na výpočet příjmu tekutin, které počítají objem vody na kilogram ideální tělesné hmotnosti, čímž se opět dostaneme k výše zmiňovaným 2,5-3 litrům na osobu za den. Obsah tekutin v ovoci, zelenině či masu nedosahuje takových parametrů, aby s ním bylo nutno počítat. V ovoci a zelenině je sice až 80 % vody, nicméně doporučená denní dávka (DDD) ovoce a zeleniny je asi 500 g, z čehož 80 % tvoří 400 ml (povolený rozptyl je až 500 ml). Množství tekutin u masa se ztrácí během tepelné úpravy, po níž ji obsahuje téměř nulové množství.

Kam se voda z organismu ztrácí? Nejvíce, až 1,5 litru, odejde močí, 0,2 litru stolicí, 0,2 litru spotřebujeme při dýchání a až 0,6 litru je dospělý člověk schopen vypotit při běžném pohybovém režimu. Voda z těla odplavuje toxiny, napomáhá při procesu čištění střev, reguluje teplotu lidského organismu, napomáhá rozpouštět živiny, vitaminy a minerály do podoby využitelné v lidském organismu a v neposlední řadě zabraňuje vzniku zácpy.

Správný pitný režim

Diabetická strava by měla být bohatá na vlákninu, zeleninu, kvalitní bílkoviny a luštěniny. Navíc většina diabetiků potřebuje redukovat svou hmotnost. Vzhledem k těmto skutečnostem stoupá v organismu množství kyseliny močové, která bez dostatečného pitného režimu začne zaplavovat tkáně, orgány a kloubní systém. Dodržování pitného režimu diabetika nevyléčí, zato mu znatelně napomůže při udržování optimálních hodnot kyseliny močové, tělesné hmotnosti, glykovaného hemoglobinu a glykemie.

Díky pohovorům s klienty jsem zjistila, že nemálo z nich sice vypije dostačující množství tekutin, ale nesprávně. Potřeba tekutin je během dne kontinuální. Není tedy správné vypít 3 litry denně ve 3 dávkách. Tyto tekutiny víceméně bez účinku brzy odejdou z těla. Ideální je pít neustále v malých dávkách v průběhu celého dne.

Pro klienty s DM je podstatná i volba tekutin. Většina diabetiků chápe, že není vhodné zařazovat slazené vody či sladké šťávy, nicméně překvapení vždy způsobí to, že mezi nápoje nevhodné pro diabetiky patří například i nepřislazované džusy. Tyto ovocné nápoje obsahují vysoký podíl glukózy a fruktózy i bez přidávání cukru (řešením není ani jejich domácí výroba z čerstvého ovoce, protože sacharidy jsou obsaženy přímo v ovoci).

Kofeinové nápoje (káva, černý čaj, zelený čaj, bílý čaj, kolové nápoje - a to i light) jsou silně diuretické, čímž narušují vodní bilanci v organismu, proto s nimi učíme klienty šetřit a zařazovat je během dne jen v minimálním množství nebo vůbec.
Kontrolovat dodržování přiměřeného pitného režimu je přitom velice jednoduché. Při správném pitném režimu by barva moče měla být světlá, téměř bílá.

Závěr

Pitný režim tvoří základ racionální stravy a zdravého životního stylu. Klienti, kteří začínají s redukční stravou, nezřídka sníží svoji hmotnost až o 3 kg během prvního měsíce právě díky napravení pitného režimu. Avšak vyvážený příjem tekutin je podstatný pro všechny osoby bez rozdílu věku, pohlaví a zdravotního stavu. Naučte sebe i své okolí pít tolik, že zabráníte pocitu žízně. Máme pěkný zvyk, když si připíjíme - přípitkem může být klidně i čistá voda - přejeme si navzájem „na zdraví!“ Tak ať nám zdraví dlouho vydrží. A… nezapomeňme se napít.


O autorovi: Olga Zbořilová Lázně Luhačovice, a. s. Olga Zbořilová Lázně Luhačovice, a. s. (zborilova@lazneluhacovice.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?