Pohotovostní antikoncepce – zahájení přehodnocení

10. 2. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská léková agentura (EMA) zahájila přehodnocení pohotovostní antikoncepce z hlediska vlivu zvýšené tělesné hmotnosti (vysoký body mass index, BMI) na účinnost těchto přípravků.


Evropská léková agentura zahájila přehodnocení pohotovostní kontracepce s cílem zhodnotit, zda zvýšená tělesná hmotnost a vysoký body mass index snižují účinnost těchto přípravků, používaných pro prevenci nechtěného otěhotnění po nechráněném pohlavním styku nebo při selhání antikoncepčních prostředků.

Pohotovostní kontraceptiva působí opoždění či zabránění ovulace. V Evropské unii jsou dostupné preparáty obsahující levonorgestrel nebo ulipristal acetát. EMA přezkoumává závažnost nových údajů, které naznačují, že nadměrná tělesná hmotnost může oslabit účinnost těchto léčivých přípravků. Bude posouzeno, zda mají být provedeny změny v souhrnu údajů o přípravku (SPC) a příbalové informaci (PIL) pro všechna kontraceptiva obsahující levonorgestrel či ulipristal acetát.

Podrobnosti o přípravcích

Hodnocení pohotovostní kontracepce zahrnuje léčivé přípravky, které obsahují progestogen (hormon) levonorgestrel či ulipristal acetát. V České republice jsou registrovány přípravky Postinor-2, Escapelle a ellaOne. Pohotovostní kontraceptiva obsahující levonorgestrel mohou být použita do 72 hodin po nechráněném pohlavním styku nebo při selhání antikoncepčních prostředků, zatímco ulipristal acetát může být použit až do 120 hodin poté. Kontraceptiva s obsahem levonorgestrelu Postinor-2 a Escapelle lze v České republice vydávat bez lékařského předpisu s omezením. Přípravek ellaOne je dostupný pouze na lékařský předpis.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?