Zdravotní pojištění cizinců v Česku možná upraví nový zákon

22. 5. 2013 7:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojištění cizinců ze třetích zemí, tedy kromě obyvatel EU, v Česku možná upraví samostatný zákon. Poslanecká předloha ponechává pojištění na soukromé sféře, aby se nezatěžovalo všeobecné zdravotní pojištění. Jeho rozsah by měl být takový, aby kryl veškerá běžně hrazená rizika a aby se co nejvíce omezily nevymahatelné dluhy cizinců vůči zdravotnickým zařízením.


V současnosti je pojištění zakotveno v zákonu o pobytu cizinců. Podle autorů návrhu nového zákona není úprava týkající se pobytů delších 90 dnů dostatečná. Komerční pojišťovny nemají dostatečnou síť poskytovatelů zdravotních služeb, z pojištění existuje řada výjimek.

Pokud by nový zákon platil, „cizincům ze třetích zemí se po dlouhé době dostane kvalitního rozsahu zdravotní péče srovnatelné s veřejným zdravotním pojištěním a současně nedojde k ohrožení veřejných financí,“ uvedla v důvodové zprávě skupina poslanců takřka ze všech sněmovních stran.

Cizinci ze třetích zemí by podle normy museli pojištění pro pobyty nad 90 dnů uzavřít; stejně je to i nyní. Pokud by je sjednávali v zahraničí, limit na jednu pojistnou událost by činil nejméně 1,5 milionu korun. Smlouvu by si tito lidé museli nechat přeložit co češtiny.

V Česku by cizinci museli sjednat smlouvu jen s pojišťovnou, která může v tuzemsku provozovat zdravotní pojištění. Limit na pojistnou událost by musel činit nejméně tři miliony korun. Pojišťovna by musela mít smlouvu nejméně s desetinou poskytovatelů zdravotnických služeb, nyní asi třemi tisícovkami zařízení. Další ustanovení podle autorů směřují například k tomu, aby se Česko nestalo „levnou nemocnicí Evropy“ a cílem takzvané zdravotní turistiky.

O pobytech do 90 dnů předloha pojednává krátce. Uvádí, že cizinci ze třetích zemí by museli být pojištěni v rozsahu, jak stanoví unijní vízový kodex.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodne o ní Parlament.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?