Antioxidační látky v prevenci gastrointestinálních karcinomů

Skupina odborníků z univerzit v Srbsku a Černé Hoře ve spolupráci s Dánskem a Itálií provedli systematický přehled a metaanalýzu studií srovnávajících efekt antioxidačních látek oproti placebu v prevenci gastrointestinálních karcinomů…

Antioxidační látky v prevenci gastrointestinálních karcinomů

Skupina odborníků z univerzit v Srbsku a Černé Hoře ve spolupráci s Dánskem a Itálií provedli systematický přehled a metaanalýzu studií srovnávajících efekt antioxidačních látek oproti placebu v prevenci gastrointestinálních karcinomů. Do metaanalýzy bylo zahrnuto 14 randomizovaných studií sledujících přes 170 tisíc osob. Z výsledků metaanalýzy vyplynulo, že žádné ze sledovaných látek nesnižovaly riziko vzniku gastrointestinálních karcinomů; ať již se jednalo o beta-karoten, nebo vitamíny A, C a E. Autoři analýzy dokonce zjistili, že kombinovaná suplementace beta-karotenem s vitamínem A, stejně jako kombinace beta-karotenu a vitamínu E, celkovou mortalitu významně zvyšovaly. Jediný selen vykázal příznivý efekt na incidenci gastrointestinálních karcinomů, a to pouze ve čtyřech studiích, z nichž tři měly pochybnou metodologii.

Lancet, 2004, 364, p. 1219-1228

Výběr a překlad MUDr. Eliška Potluková

Ohodnoťte tento článek!