Jak správně pečovat o zuby?

10. 11. 2016 14:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravé a krásné zuby jsou sen každého člověka. Dosáhnout krásně bílého úsměvu je ale poměrně těžké, a často dokonce i nemožné. Určitě se k tomuto stavu můžeme ale přiblížit. V tomhle článku si prozradíme postup.


Správné čištění zubů

Základem je zuby správně čistit. Častou chybou je to, že zuby čistíme rychlými tahy zprava doleva. Tímto způsobem se ale špatně dostaneme do prostor mezi zuby a také tím škodíme dásním. Správný tah je odshora dolů a zase nahoru. Tyto tahy musí být rychlé, abychom s nimi dokázali odstranit nečistoty a žlutý plak. Dále je dobré používat zubní nit, která se dostane mezi zuby a odstraní tak zanesené nečistoty.

Pravidelnost a délka čištění zubů

Důležitá je také pravidelnost a délka čištění zubů. Zuby musíme čistit opravdu pravidelně a nevynechat ani den. Častou chybou je krátké čištění zubů. Zuby je potřeba čistit alespoň 4 minuty, abychom dokázali odstranit nepříjemný plak způsobující kazy a žloutnutí zubů. Zuby je správné čistit po každém sladkém nebo na zuby se lepícím jídle. Zuby nemusíme čistit například po konzumaci vodnaté zeleniny a pití neoslazené vody. S čištěním to ale zase nesmíme přehánět. Příliš časté čištění zubů narušuje dásně a odhaluje krčky zubů. Tím vzniká nepříjemná bolest a komplikace.

Péče o dásně

Zdravé dásně jsou stejně důležité, jako zdravé zuby. i dásně jsou při úsměvu vidět a ovlivňují citlivost zubů. Dásně totiž zakrývají krčky zubů, které jsou velmi citlivé. Pokud tedy čistíme zuby, nesmíme příliš tlačit a musíme používat správné pohyby, které dásně neničí. Po čištění zubů je velmi dobré vypláchnout pusu ústní vodou, která obsahuje látky podporující regeneraci dásní. Tyto látky také obsahují některé zubní pasty, takže je na místě zvážit každý výběr zubní pasty. Na zubním kartáčku ani na zubní pastě nikdy není dobré šetřit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?