Koření pro zdraví i lepší spalování tuků

30. 11. 2016 14:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud jste se rozhodli zhubnout, neznamená to, že musíte jíst jenom suchý racio chléb a pít vodu. Některá koření mohou ve snaze pomoci. Dietní strava nemusí být nutně bez chuti.


Dieta s chutí

Je smutné, že ačkoliv na světě existuje velká spousta druhů koření, většina z nás používá maximálně tak pepř a sůl. A pak se můžeme divit, že nám všechno jídlo chutná podobně. Koření je dobré nejen na to, aby z klasického jídla udělalo exotickou pochoutku, ale také některé druhy mají vlastnosti pomáhající při hubnutí. Některá koření spalují kalorie, jiné zabraňují jo-jo efektu, další potlačují chuť k jídlu. To, že chcete držet dietu, ještě neznamená, že byste museli jíst jen stravu bez chuti. I s dobrými kořeněnými jídly se dá totiž zhubnout. Jen se podívejte, která koření jsou pro udržení linie užitečná.

1. Kajenský pepř

Kajenský pepř je vytvořený z chilli papriček, které obsahují látku kapsaicin, díky které pepř mírně pálí. Kromě výraznější chuti, ale také zabraňuje přibývání na váze, snižuje příjem kalorií a podporuje hladinu krevních cukrů. S touto látkou se funkce tvého metabolismu může zvýšit až o 5 % a spalování tuku rovnou o 16 %. Nikdo po vás nechce, abyste toto koření jedli stále, zkuste si ho třeba jenom trochu přidat do jídla a uvidíte tu změnu.

2. Černý pepř

Pokud neradi zkoušíte něco nového, dobrou zprávou pro vás jistě bude, že i černý pepř pomáhá hubnout. Obsahuje totiž látku piperin, která je svými účinky podobná kapsaicinu. Nejlepší je černý pepř v kombinaci se zázvorem, vědci totiž zjistili, že toto spojení má stejný efekt, jako kdybyste 20 minut pochodovali.

3. Kurkuma

Díky tomuto koření, které se přidává do receptů a dodává mu jeho klasickou žlutou barvu, se vyhnete jo-jo efektu. Zatímco nebylo vědci potvrzeno, že by kurkuma měla účinky na hubnutí, bezesporu pomáhá udržet finální váhu, které jste dosáhli. Mnoho žen totiž po skončení diety velmi rychle všechno nabere zpátky – to ovšem nebude váš případ, jestliže si do jídla přidáte kurkumu.

4. Kmín

I když je toto koření u nás celkem běžné, asi málokoho by napadlo, že při jeho konzumaci může shodit mnohem rychleji. Ohledně působení kmínu byl proveden výzkum, který prokázal, že lidé, kteří denně jedli jednu lžičku tohoto koření zhubli 3x více tělesného tuku než ti, kteří do svého jídelníčku kmín nezařadili. Takže od nynějška už ho neďoubejte kmín z brambor při obědě.

5. Skořice

Ne všechna hubnutí podporující koření musí být nutně pálivá. I skořice má skvělé výsledky. Tento doslova metabolický životabudič umí nastartovat organismus, aby lépe trávil. Navíc také snižuje hladinu glukózy v krvi, což je dobrá zpráva pro pacienty s diabetem. Naopak jíst velké množství skořice by neměli ti, kdo mají problém s krvácivostí nebo berou prášky na ředění krve.

6. Hořčice

A znovu tu máme látku kapsaicin, která je obsažená i v hořčici. Stejně jako v ostatních případech zvyšuje kvalitu a rychlost spalování tuků. Navíc také hořčice je řazená do rodiny brukvovité zeleniny, která obecně obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Dalšími členy jsou například květák, růžičková kapusta, zelí nebo brokolice. A jen poznámka k hořčici – pokud si ji budete kupovat v obchodě, určitě si dejte pozor, aby neobsahovala cukr, protože potom by vaše snaha vyšla vniveč.

7. Kardamom

Kardamom je vzácné, drahé a u nás špatně dostupné koření. Přesto si ale zaslouží být v tomto seznamu díky svým pozitivním účinkům. Používá se jako sladké koření a je známé především díky zkvalitnění zažívání. Kromě toho ale také spaluje tuk a zlepšuje metabolismus.

8. Zázvor

Zázvor je účinný nejen v kombinaci s černým pepřem, ale také samostatně. Dá se přidat do mnoha jídel, ale nejlepší je ve formě čaje. Ten si můžete velmi snadno připravit i doma, stačí si koupit kousek zázvoru, nakrájet ho na plátky a poté ho povařit ve vodě. Odvar ze zázvoru vás příjemně zahřeje a zvýší procenta spálených kalorií. Udržujte si zdraví i figuru.

Ke shozeným kilům zdraví jako bonus

Jak vidíte, hubnout se dá i příjemným způsobem a s dobrým jídlem na stole. Koření dodá dietě grády a chuťové buňky se během té doby neotupí jídlem s neidentifikovanou chutí. Většina těchto dochucovadel má kromě vlivu na shazování kil i skvělé zdravotní účinky. Takže to budete mít dvě v jednom.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?