Na ředitele Nemocnice na Bulovce možná bude vypsán nový konkurz

26. 4. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Na ředitele pražské Nemocnice na Bulovce možná bude vypsáno nové výběrové řízení. Šéf Státního zdravotního ústavu (SZÚ) by mohl být vybrán v květnu, řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) při návštěvě Fakultní nemocnice v Ostravě.


Loni v prosinci ministerstvo oznámilo, že rezignoval ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta. O odvolání požádal z osobních důvodů. SÚKL zodpovídá za registraci léků nebo schvalování jejich úhrad, ale také za kritizovaný systém elektronických receptů. Ministr se dříve vyjádřil, že systém je nepřipravený, první rok proto lékaři za jeho nevyužívání nebudou pokutováni.

Blahuta naopak tvrdil, že systém připraven je. Vojtěch včera uvedl, že v tomto případě je výběr ředitele mimo kompetenci ministra. „Výběrové řízení se bohužel táhne, ale ne mojí vinou. To výběrové řízení probíhá už řadu měsíců a je za něj zodpovědný státní tajemník ministerstva, já s tím také nejsem spokojen,“ uvedl Vojtěch.

V lednu pak ministr odvolal ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Důvodem podle něj byla závažná zjištění, která se týkala její osoby a řízení nemocnice a ztráta důvěry. Vojtěch později naznačil, že za odvoláním Vrbovské je podezření na přílišný vliv lobbistických skupin.

„Proběhlo výběrové řízení, kde ty výsledky bohužel jsou mnohem méně jednoznačné. Tam se řada členů výběrové komise zdržela hlasování, protože zkrátka řekli, že nejsou schopni z těch kandidátů vybrat někoho natolik kvalitního, aby mohl být jmenován do čela nemocnice, takže tam to ještě zvažuji,“ řekl Vojtěch. Nevyloučil možnost vypsání nového výběrového řízení.

V únoru ministerstvo oznámilo, že rezignovala ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jitka Sosnovcová. Nejvyšší kontrolní úřad ve své zprávě uvedl, že kontrola v ústavu odhalila porušení rozpočtové kázně za 67 milionů korun či chyby v zadávání veřejných zakázek. „Tam bude na začátku května výběrové řízení,“ podotkl Vojtěch.

Ministr včera jmenoval nového ředitele Fakultní nemocnice Ostrava, kterým se stal lékař Evžen Machytka. Důvodem výběru nového ředitele bylo únorové odvolání Svatopluka Němečka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?