Nemocných chřipkou od minulého týdne přibylo o 12 procent

18. 1. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocných chřipkou od minulého týdne přibylo o 12 procent. Je jich asi 1110 na 100.000 obyvatel. Zatím nejde o epidemii jako v sousedním Rakousku a Německu, ale o návrat na úroveň nemocnosti před Vánoci. Vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu za minulý týden.


Nejvíce nemocných je v Libereckém kraji, hlásí jich asi 1500 na 100.000 obyvatel. Do 12. ledna bylo nahlášeno 16 klinicky závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči, šlo o devět žen a sedm mužů. Čtyři pacienti starší 60 let zemřeli.

Epidemii chřipky už vyhlásili v deseti evropských zemích včetně sousedního Rakouska a Německa. Převažuje tam většinou typ chřipky B. „Lze předpokládat, že chřipka B může mít mírnější průběh, proto zatím převažuje u ambulantně ošetřených pacientů, zatímco u hospitalizovaných poměrně typicky převažuje chřipka A, subtyp H3N2. Nicméně může to být náhodný fenomén a na definitivní zhodnocení je ještě příliš brzy,“ uvedl SZÚ.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou vodou s mýdlem. Neumytýma rukama by se lidé neměli dotýkat obličeje.

Existuje je i očkování, na které je už ale letos pozdě. Podle odborníků nestihne vakcína do nástupu epidemie vybudovat potřebné protilátky. Pro seniory nad 65 let a další vybrané skupiny je očkování hrazené z veřejného zdravotního pojištění, musí se ale opakovat každou sezónu. Účinnost vakcíny je asi 60 procent, protože působí jen na některé kmeny chřipky. Snižuje ale riziko závažných komplikací.

Očkováno je asi pět až sedm procent Čechů, u seniorů 20 až 30 procent. Evropská komise doporučuje, aby bylo očkováno až 75 procent seniorů a rizikové populace včetně zdravotníků a lékařů.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?