Pacientům s vážnými nemocemi pomáhají mobilní aplikace

20. 11. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientům s vážnými nemocemi mohou pomáhat aplikace v mobilním telefonu. Motivují je dodržovat léčbu, informují o rizicích, pokud ji dodržovat nebudou.


Například aplikace pro nemocné s cystickou fibrózou vzniká aplikace CF Hero, pro diabetiky glukometry propojitelné s mobily. Další aplikace vznikají i pro monitorování duševně nemocných nebo kardiaků.

Cystická fibróza nevyléčitelná nemoc. Plíce pacientů se plní hustým hlenem, který je postupně ucpává. Časté jsou infekce a zápaly plic komplikované rezistencí na antibiotika. U některých pacientů pomůže jen transplantace plic. V Česku s ní žije asi 500 nemocných, ročně se narodí 20 až 25 nemocných dětí.

Úspěch léčby je závislý na motivaci pacientů a jejich rodin. Její efekt ale nepociťují. „Ten vnímají, až když léčba selhává. Začnou se cítit hůř, neudýchají tolik co dřív a dostaví se komplikace,“ uvedl přednosta mezioborové pracovní skupiny pro cystickou fibrózu České lékařské společnosti J. E. Purkyně Lukáš Homola.

Nemocní musí od mala dodržovat velmi přísná hygienická pravidla. Děti to ale často odmítají. Většinou pak následuje rychlé a nevratné zhoršení stavu. Právě pro pacienty mezi 12 a 19 lety je určená mobilní aplikace. „Využíváme k tomu herní formu, což jim trénink zpříjemní a usnadní,“ popsal Marek Vosecký, který se vývoji aplikace věnuje.

Nemocní musí pravidelně inhalovat soli, léky a často užívat antibiotika. Dvě až tři hodiny denně věnují rehabilitačním cvičením. Postavička v připravované mobilní aplikaci s nemocným každý den komunikuje, připomíná mu jednotlivé procedury a vysvětluje jejich důležitost.

Simuluje i budoucí zdravotní komplikace při nedodržování. Vzorné pacienty odmění formou bodů, které lze v aplikaci proměnit za oblečení pro postavičku nebo ukázky, které přehrají některou ze životních situací, které mohou pacienta s cystickou fibrózou potkat a musí je správně vyřešit.

Mobilní aplikace a měřicí přístroje propojené s telefonem mohou usnadnit život i mladým diabetikům. Čeští studenti vymysleli „chytrý“ glukometr X.GLU, za nějž dostali česká i mezinárodních ocenění. Přístroj se propojí s mobilem a v něm nainstalovaná aplikace vyhodnotí hodnoty cukru v krvi a určí, kolik inzulinu si má pacient píchnout. Zároveň hodnoty zaznamená pro další vyhodnocení lékařem. Rodiče mohou i na dálku sledovat měření svých dětí ve svém mobilu.

Diabetik si musí hladinu cukru měřit několikrát denně. V aplikaci si pacienti předem mohou odhadnout, jaké hodnoty bude mít, a učí se tak lépe rozumět své nemoci. Diabetiků je v Česku kolem 850.000, inzulinem se jich léčí přes 225.000. Podobný systém vzniká komerčně, s mobilem jde propojit i glukometr Countour Plus One.

Pomocí aplikací v mobilech nebo chytrých hodinkách či náramcích s měřením tepu mohou lékaři sledovat také stav pacientů s nemocemi srdce a cév. Vědecká studie Národního ústavu duševního zdraví testuje chytré náramky od firmy Mindpax, které monitorují stav pacientů s bipolární afektivní poruchou. Nemoc se projevuje depresí či mánií, související mobilní aplikace je s pomocí předchozích dat umí předvídat.

Aplikace mohou ale životy i přímo zachraňovat. Letos v srpnu pomohla mobilní aplikace Záchranka v Praze zachránit zraněnou ženu. Lidé, kteří ji mají v telefonu, si mohou zobrazit nebo záchranářům odeslat svou polohu jako souřadnice GPS. Za rok fungování aplikace ji k nouzovému volání použilo přes 7000 lidí.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?