Psoriatická artritida

11. 3. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Psoriatická artritida (dále jen PsA) a psoriáza si zasluhují velkou pozornost nejen pro svůj vzrůstající výskyt, ale především pro bio-psycho-sociální dopady na pacienty. Cílem práce je přispět k lepší osvětě a alespoň některé motivovat k zamyšlení se nad touto problematikou. Klíčová slova: psoriáza, psoriatická artritida, postižení kloubů, kožní projevy, nesteroidní antiflogistika, glukokortikoidy, biologika, artrodéza, totální náhrada


SUMARY Psoriatic arthritis (PsA) and psoriasis deserve big attention not only because of its increasing occurrence but especially for its bio-psycho-social impact on the patients. The aim of the article is improve the awareness and motivate the readers to think about this topic. Key words: psoriasis, psoriatic arthritis, joint impairment, skin manifestations, nonsteroidal antiflogistics, glukocorticoids, biologics, arthrodesis, total replacement

Psoriáza patří mezi nejčastější kožní choroby. S narůstající incidencí se posouvá nástup prvních projevů psoriázy do ranějšího pubertálního věku. Prevalence psoriázy v populaci je 1-3 %, přičemž u 6-42 % nemocných s psoriázou se může vyskytnout PsA.

Toto chronické zánětlivé onemocnění s různou klinickou a rentgenovou manifestací a velmi variabilním průběhem zahrnuje různé formy. Od mírných nedestruktivních oligoartikulárních až po závažné mutilující artritidy, které vedou k invaliditě. PsA je uznávaná jako samostatná klinická jednotka až od roku 1964, do té doby byla považována za formu malomocenství. Její klasifikace není jednotná a choroba tím pádem zůstává často nerozpoznána. Je proto důležité věnovat zvýšenou pozornost péči o pacienty s psoriázou, dbát na jejich bio-psycho-sociální dimenzi a mít na mysli, že toto onemocnění může jednou potkat i nás nebo naše blízké.

Na základě dotazníkového šetření, ve kterém jsem zjišťovala míru informovanosti o PsA u pacientů s psoriázou, dále pak rozsah postižení a v neposlední řadě i dobu zahájení léčby a spokojenost s léčebnými postupy, jsem vytvořila edukační materiál, který by měl pomoci zvýšit informovanost o tomto závažném onemocnění. Ráda bych vás seznámila s obsahem tohoto materiálu, neboť považuji za důležité, aby byli edukováni nejenom samotní pacienti, ale i zdravotničtí pracovníci, kteří se mohou dostat s těmito lidmi do kontaktu.

Co je PsA?

Psoriatická artritida je chronické zánětlivé kloubní onemocnění, charakterizované přítomností artritidy u nemocných s psoriázou. Výskyt psoriázy v populaci je 1-3 % a PsA onemocní až 42 % psoriatiků, z nichž 11 % trpí závažným funkčním omezením. Laická veřejnost si vztah mezi kloubním onemocněním a kožními projevy často neuvědomuje a mnohdy i praktičtí a kožní lékaři tuto skutečnost opomíjejí.

Jak se PsA projevuje?

Začátek onemocnění je většinou pozvolný, nejčastěji postihuje jeden, ale i více malých kloubů horních nebo dolních končetin. Artritida se může rozvinout po poškození kloubu úrazem, podobně jako vzniká psoriáza v místě poranění kůže. Přetrvávající otok poraněného kloubu u pacienta s psoriázou by měl vést k podezření na projev PsA. Dále se může PsA projevovat jako zánět šlachy, nejčastěji Achillovy. Postižení jednoho kloubu se v průběhu let rozšiřuje na onemocnění více kloubů - polyartikulární (po 10 letech má toto postižení asi 60 % pacientů). Pacienti s PsA mají mnohdy psoriatické postižení nehtů, které bývá spojeno s artritidou posledního kloubu prstů. PsA může postihnout i klouby páteře, projevuje se pak bolestmi zad, především v klidu s úlevou po cvičení. Pravděpodobnost vzniku PsA je vyšší u pacientů s těžkou formou psoriázy.

Jaký je vztah mezi kloubním a kožním onemocněním?

Kožní a kloubní projevy se nemusí objevit současně. Nejčastěji předchází psoriáza artritidu -až v 75 % případů. Kloubní obtíže se objevují v průměru za deset let od prvních kožních příznaků. V 10-20 % případů předchází artritida psoriázu a u těchto pacientů trvá zpoždění manifestace psoriázy měsíce či roky. V 11-15 % případů se psoriáza a artritida objeví současně, což znamená v průběhu jednoho roku.

Většina pacientů s PsA má při vyšetření současně psoriázu. Není-li psoriáza přítomná, může se jednat o následující situace:
* anamnesticky byla psoriáza diagnostikována, avšak nejsou aktuálně přítomné její projevy;
* psoriáza je přítomna ve skrytých oblastech a nebyla doposud diagnostikována;
* psoriáza není přítomna, ale objeví se v dalším průběhu onemocnění;
* psoriáza není přítomna a ani se nemusí u pacienta manifestovat v dalším průběhu, avšak diagnózu umožní charakteristické rysy PsA a přítomnost psoriázy u příbuzných 1. nebo 2. generace.

Kdy je nutno pomýšlet u pacienta s psoriázou na PsA?

* objevuje-li se bolest kloubů, úponů, šlach;
* při otocích kloubů, úponů, šlach;
* pokud je pacient po probuzení ztuhlý a musí se rozcvičovat (jen u 50 % nemocných PsA);
* při výrazné únavě spojené s bolestmi kloubů;
* při bolesti zad v nočních hodinách, která pacienta nutí vstát z postele a rozcvičovat se. Pro PsA není charakteristická žádná laboratorní abnormalita.

Jaké jsou možnosti léčby?

Léčba PsA vychází ze zkušeností s léčbou revmatoidní artritidy s tím rozdílem, že u PsA se musí zohledňovat zpravidla současně přítomný kožní syndrom. Podobně jako u revmatoidní artritidy, ale s určitým zpožděním, byla zavedena i u PsA léčba biologická.

Tradiční léčba

Nesteroidní antiflogistika (NSA) jsou základem léčby u všech forem PsA. Příznivě ovlivňují bolest i otoky kloubů, nejsou však schopna dlouhodobě příznivě ovlivnit vývoj onemocnění. NSA by měla být v období aktivity onemocnění podávána v plné protizánětlivé dávce odpovídající příslušnému preparátu až do dosažení zklidnění choroby. Pokud není dosaženo efektu během 3-4 týdnů, měl by být vyzkoušen jiný preparát, než bude tato skupina leků označena za neúčinnou.
Při neúspěchu léčby NSA je nezbytné zvážit zahájení léčby některým z preparátů skupiny chorobu modifikujících farmak, mezi které patří sulfasalazin, metotrexát (MTX) a nově leflunomid.
Dále je možno podávat glukokortikoidy v injekční formě přímo do postiženého kloubu, šlachových pochev nebo k bolestivým úponům.

Biologická léčba

Neúčinnost chorobu modifikujících farmak u části pacientů s PsA a nepřesvědčivé výsledky studií sledujících radiologickou progresi urychlily snahu o vývoj nových, účinnějších preparátů s cílem ovlivnit nejen klinickou aktivitu, ale i progresi rentgenových změn. Příkladem biologických preparátů jsou Infliximab (REMICADE), Etanercept (ENBREL), Adalimumab (HUMIRA).

Chirurgická léčba

Chorobou deformované klouby je možné léčit i operativně, a to artrodézou (znehybnění daného kloubu) nebo totálními náhradami malých kloubů ruky i nosných kloubů. Princip náhrad lze zjednodušeně přirovnat k náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu, kdy na místo postiženého kloubu je vložen implantát, který pacientovi zajišťuje obnovení funkce kloubu. Obzvláště z hlediska pacientek je důležité i zlepšení kosmetického vzhledu ruky po operaci. Dlouhodobý výsledek je do značné míry ovlivněn aktivitou a průběhem revmatického systémového onemocnění, proto je spolupráce s revmatologem nezbytná.

Závěr

Lupénka a ostatní kožní nemoci představují závažný zdravotní a společenský problém. Somatické onemocnění není jediným zdrojem pacientových nepříjemností. Způsobuje je i léčba a její následky, proto je třeba brát v úvahu kromě biologických ukazatelů i subjektivní stav nemocného v souvislosti se životním komfortem narušeným chorobou. Právě proto je při léčení psoriázy a PsA vždy nezbytné brát v úvahu kvalitu života pacienta a pamatovat na psychosociální dimenzi tohoto výjimečně stresujícího onemocnění. Časné rozpoznání tohoto heterogenního onemocnění a blízká spolupráce s revmatologem při současných terapeutických možnostech mohou významně ovlivnit prognózu onemocnění a kvalitu života pacientů.


O autorovi: Bc. Gabriela Šubrtová1, DiS., PhDr. Šárka Tomová2
Fakulta zdravotnických studií - studentka 1. ročníku navazujícího magisterského studia, Univerzita Pardubice1, Ústav ošetřovatelství 2. LF UK2 (gabinax@seznam.cz, sarka.tomova@lfmotol.cuni.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?