Slazené nápoje by se měly danit jako cigarety, říká expert z USA

10. 12. 2009 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Stále vyšší zdaňování, a tudíž zdražování slazených nápojů jako cestu ke snížení jejich spotřeby, a tudíž ke snížení růstu nadváhy a obezity navrhuje americký expert na výživu Barry Popkin.


V rozhovoru pro agenturu Reuters říká, že epidemie nadváhy a obezity, která jde světem, by se radikálně zpomalila, kdyby známé heslo „jste to, co jíte“ zahrnovalo také „jste to, co pijete“.

Slazené nápoje by podle něho měly být zdaňovány stále víc, dokud se od nich lidé neodvrátí a nepřejdou zpět na vodu. Tento přechod by znamenal omezení příjmu kalorií u běžného Američana nebo Mexičana o 300 až 600 kalorií denně a u průměrného Evropana o skoro stejné množství.

„V závislosti na zemi, kde žijete, teď přijímáte deset až 25 procent kalorií ve formě slazených nápojů,“ řekl agentuře Popkin, který pracuje na Severokarolínské univerzitě a působil jako poradce americké vlády.

Situace v tomto směru se podle něho výrazně zhoršila v posledních 30 letech. V Evropě, Asii, USA a na Blízkém východě se prý za tu dobu mohl přechod od vody ke slazeným nápojům podílet jednou až dvěma třetinami na zvýšení průměrné váhy.

„Není to jediná příčina globálního problému obezity, ale je to věc, kterou můžeme změnit s nejmenším možným dopadem na příjem potravin,“ řekl Popkin.

Přiznal, že přimět lidi k návratu od slazených nápojů k vodě může trvat dlouho, pravděpodobně deset let. Připomněl však, že ti, kdo rozhodují, by měli brát v úvahu poučení z boje proti kouření a využít jako zbraně zvyšování daní.

Je to věc, kterou můžeme změnit s nejmenším možným dopadem na příjem potravin

Vyšší zdaňování tabákových výrobků a zákazy kouření na veřejných místech jsou nyní běžnou zbraní proti kouření v mnoha evropských zemích a studie ukazují, že přispívají ke snižování počtu onemocnění rakovinou.

Popkin řekl, že spotřebu slazených nápojů by významně ovlivnilo zvýšení jejich zdanění už o 15 až 20 procent.

Čerstvá studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) konstatuje, že obezitou trpí každý třetí Američan, a loňská Popkinova studie o Číně ukázala, že nadváhou nebo obezitou tak trpí víc než čtvrtina lidí, napsal Reuters.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?