Tabulka 14

Tab. 1 – Faktory ovlivňující nutriční stav hemodialyzovaných – podle(16)
A. Dialyzační faktory
– Kt/V (urea) menší než 0,9
– Biokompatibilita membrány
– Ztráty aminokyselin a peptidů do dialyzátu
– Dialyzát s acetátem a vyšší koncentrací kalcia
B. Metabolické faktory
– Acidóza
– Hyperparatyreóza
– Nízký hematokrit
– Nízký IGF-1
– Inzulinorezistence, zvýšená glukoneogeneze
a zvýšená glykogenolýza
C. Gastrointestinální a dietologické faktory
– Poruchy motility (gastroparéza, gastrektazie)
– Malabsorpce
– Ezofagitida, gastritida, enteritida, kolitida
– Chronická zácpa
– Anorexie
– Nízkobílkovinná, nízkoproteinová dieta
D. Psychosociální a ekonomické faktory, přidružené choroby
– Deprese
– Nízký sociálně-ekonomický status
– Mnohočetná medikace, sedativa
– Přidružené choroby (jaterní léze, hypotyreóza,
Ohodnoťte tento článek!