Tabulka 15

Tab. 5 – Dietní rada pro udržení perorální výživy při nechutenství a nevolnosti
zrušit všechna neúčelná dietní omezení
jíst po malých porcích 6–8krát denně
v době chemoterapie nenutit pacientovi jeho oblíbená jídla (riziko vypěstování averze)
pro příjem výživově hodnotné stravy využít cirkadiánního kolísání apetitu
upravit konzistenci stravy podle typu převažujících obtíží
omezit vliv intenzívní vůně teplé stravy při její přípravě i konzumaci
chlazené potraviny a nápoje mohou být nemocnými lépe přijímány
mléčné výrobky jsou obvykle dobře tolerovány a dostupné
výživné koktejly podle receptury
přijímat jídla s větší energetickou hustotou, včetně tuků
doporučovat potraviny bohaté na bílkoviny
mít pohotově k dispozici kvalitní přesnídávky
podávat pankreatické a jiné enzymy při poruchách trávení
nepít při jídle
jíst v klidu, pomalu, vsedě, ve společnosti blízkých
příjemné prostředí a atraktivní úprava jídla
Ohodnoťte tento článek!