Tab. 5 – Dietní rada pro udržení perorální výživy při nechutenství a nevolnosti
|
zrušit všechna neúčelná dietní omezení
|
jíst po malých porcích 6–8krát denně
|
v době chemoterapie nenutit pacientovi jeho oblíbená jídla (riziko vypěstování averze)
|
pro příjem výživově hodnotné stravy využít cirkadiánního kolísání apetitu
|
upravit konzistenci stravy podle typu převažujících obtíží
|
omezit vliv intenzívní vůně teplé stravy při její přípravě i konzumaci
|
chlazené potraviny a nápoje mohou být nemocnými lépe přijímány
|
mléčné výrobky jsou obvykle dobře tolerovány a dostupné
|
výživné koktejly podle receptury
|
přijímat jídla s větší energetickou hustotou, včetně tuků
|
doporučovat potraviny bohaté na bílkoviny
|
mít pohotově k dispozici kvalitní přesnídávky
|
podávat pankreatické a jiné enzymy při poruchách trávení
|
nepít při jídle
|
jíst v klidu, pomalu, vsedě, ve společnosti blízkých
|
příjemné prostředí a atraktivní úprava jídla
|