Tabulka 52
20. 12. 2000 0:00
Tab. 1 – Nejčastější etiologické agens profesionálního astmatu |
I. ANTIGENY ROSTLINNÉHO PŮVODU |
mouky, obilný prach, obilí, šrot (krmné směsi); |
textilní rostlinná vlákna, len, bavlna, konopí, juta; |
prach ze dřeva a kůry (častěji tropická dřeva: cedr, iroko, sekvoje, mahagon, eben apod.; |
méně často domácí dřeva: dub, jasan, smrk, jedle, buk a další); |
kalafuna (kyseliny abietová a pimarová); |
jiné: pyly, sláma, seno, stodolový prach, vojtěška, pohanka, bylinné čaje, sušený česnek, chmel, čekanka, pyl slunečnic, čaj, kávová zrna, kakao, sója, tabákový list, skořice, chryzantémy, jahody, heřmánek, fíky. |
II. ANTIGENY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU |
(vlasy, kůže, kožešiny, vlna, hedvábí, peří, epitelie, exkrementy, vaječné proteiny, krevní sérum apod.) |
člověk; |
hospodářská a užitková zvířata: hovězí dobytek, vepř, kůň, kočky, psi, kožešinová zvířata, laboratorní zvířata (myši, krysy, křečci, morčata, králíci); |
|