Tabulka 52

20. 12. 2000 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Tab. 1 – Nejčastější etiologické agens profesionálního astmatu
I. ANTIGENY ROSTLINNÉHO PŮVODU

mouky, obilný prach, obilí, šrot (krmné směsi);

textilní rostlinná vlákna, len, bavlna, konopí, juta;
prach ze dřeva a kůry (častěji tropická dřeva: cedr, iroko, sekvoje, mahagon, eben apod.;
méně často domácí dřeva: dub, jasan, smrk, jedle, buk a další);

kalafuna (kyseliny abietová a pimarová);

jiné: pyly, sláma, seno, stodolový prach, vojtěška, pohanka, bylinné čaje, sušený česnek, chmel, čekanka, pyl slunečnic, čaj, kávová zrna, kakao, sója, tabákový list, skořice, chryzantémy, jahody, heřmánek, fíky.
II. ANTIGENY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU

(vlasy, kůže, kožešiny, vlna, hedvábí, peří, epitelie, exkrementy, vaječné proteiny, krevní sérum apod.)

člověk;

hospodářská a užitková zvířata: hovězí dobytek, vepř, kůň, kočky, psi, kožešinová zvířata, laboratorní zvířata (myši, krysy, křečci, morčata, králíci);



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?