V Brně projednají hejtmani dotace i platy zdravotníků a řidičů

19. 1. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtmani na setkání v Brně projednají financování platů a mezd ve zdravotnictví i v oblasti dopravy, tématem jednání budou i peníze na rekonstrukce silnic nižších tříd. Dalším bodem budou státní a evropské dotace. Setkají se i se zástupci Svazu měst a obcí ČR.


Kraje dlouhodobě řeší podporu od státu na rekonstrukce silnic nižších tříd, které mají ve správě, a v poslední době i platy řidičů linkových autobusů. Vláda jim od minulého roku zvedla minimální mzdu. Peníze na to mají zajistit právě kraje, které pak dostanou od vlády více peněz na rekonstrukce silnic nižších tříd.

Kraje dostávaly od státu poslední tři roky po třech miliardách korun, za které mohly silnice krom vlastních peněz opravovat. Nyní žádají čtyři miliardy, které zahrnují i peníze na zvýšení mezd řidičů autobusů.

Kraje řeší i mzdy zdravotníků. V minulosti stát zvýšil platy pracovníků jím zřizovaných fakultních nemocnic o pět a později o deset procent. Krajské nemocnice ale zřizují kraje, které na zvýšené platby například loni dostaly peníze až během roku. Pro letošní rok tomu mělo zamezit loni podepsané memorandum o zahrnutí desetiprocentního nárůstu mezd do úhradové vyhlášky.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?