Posudkoví lékaři čelí agresivitě klientů ČSSZ

22. 4. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) upozorňuje na množící se útoky posuzovaných klientů na posudkové lékaře. ČSSZ odmítá tento stav tolerovat a začala na agresivní klienty podávat trestní oznámení nejen za fyzické napadení, ale i za hrubé výhrůžky a vulgární urážky.


V poslední době končí zásahem policie nebo městských strážníků stále více jednání na okresních správách sociálního zabezpečení (OSSZ) s klienty při posuzování jejich zdravotního stavu. „Jestliže dříve posudkoví lékaři čelili především verbálním útokům, nyní se množí fyzická napadení. Hořký údiv vyvolává skutečnost, že veřejnost bez znalosti souvislostí a ověření skutečností lituje a podporuje agresora,“ sdělila mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Příkladem je případ, o němž počátkem dubna rozhodl Okresní soud v Klatovech. V srpnu loňského roku byla klientkou ČSSZ napadena a nožem zraněna posudková lékařka. Za fyzický útok byla žena shledána vinnou a odsouzena k tříletému vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky.

Platná legislativa versus zklamaná očekávání

„Slovní urážky a výhrůžky jsou takřka na denním pořádku, jakmile občan není ochoten objektivně přijmout závěry posudku, vypracovaného posudkovým lékařem,“ uvedl ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Vilém Kahoun a dodal, že slovní agresivita mnohdy přerůstá ve fyzické útoky (viz rámeček). Jde zejména o případy, kdy je předložené hodnocení zdravotního stavu v rozporu s občanovým očekáváním. „Nepomáhá ani vysvětlení, že způsob posouzení zdravotního stavu určují příslušné právní normy, a nesouhlasíli občan s jeho výsledkem, má zákonem dané právo využít možnosti opravného prostředku či v budoucnu podat novou žádost,“ doplnil ředitel Kahoun.

Posudkoví lékaři hodnotí zdravotní stav osob se zdravotním postižením ve smyslu podmínek stanovených zákonem, prováděcími předpisy a metodickými pokyny, které upravují posuzování zdravotního stavu pro potřeby resortu práce a sociálních věcí v případě nároků na dávky pro osoby se zdravotním postižením (např. příspěvek na péči, průkaz osoby se zdravotním postižením, příspěvek na zvláštní pomůcku) či vzniku invalidity pro účely řízení o invalidním důchodu.

Trest i za urážku a nadávky

Jak uvedla tisková mluvčí Buraňová, trestní oznámení nyní zaměstnanci OSSZ nepodávají jen v souvislosti s fyzickými útoky, ale také z důvodu hrubých verbálních výhrůžek nebo v případě vážných zásahů do práva na ochranu osobnosti či soukromí. „Prostředky trestněprávní ochrany musejí působit preventivně a bránit vzniku vážných konfliktů. Nepůjdeli to dále po dobrém nebo domluvou, pak nejen za fyzické ohrožení nebo jeho náznak, ale i za vulgární nadávky a výhrůžky budou OSSZ nekompromisně podávat na agresivní občany trestní oznámení,“ uvedla k situaci mluvčí ČSSZ.

Posudkoví lékaři nemají zastání

„Posudkoví lékaři jsou vedeni k tomu, aby ke klientům přistupovali citlivě. Při své práci přicházejí do styku také se vznětlivými klienty. V první řadě se snaží situaci zvládnout tím, že jim vysvětlují reálné možnosti, které jako posudkoví lékaři mají. Jsem velmi znepokojen stavem, který i vlivem některých sdělovacích prostředků eskaluje bez řádné objektivizace věci. K našemu občanovi je stát poměrně štědrý, občan si toho je vědom, a tak mnohdy bez znalosti toho, na co může a nemůže mít nárok, požaduje od státu dávky. Pokud jeho očekávání nejsou naplněna, nebrání se využít média k tomu, aby se mínění veřejnosti obrátilo proti posuzujícímu lékaři, který pouze vykonává svou práci v souladu s platnou legislativou,“ vysvětluje vrchní ředitel úseku lékařské posudkové služby ČSSZ Vlastislav Kaplan.

Dodává, že v resortu zdravotnictví se tento stav téměř nevyskytuje. „Tam jsme svědky ubezpečování, jak je práce lékařů pro naši společnost přínosná, a přitom i naši posudkoví lékaři zpracovávají své posudky na základě nejnovějších medicínských poznatků. Těchto posudků je ročně kolem 400 tisíc. Z tohoto hlediska jsou medializované kauzy okrajovými, byť alarmujícími záležitostmi a mají původ ve skutečnosti, že některé klinické případy se navzájem liší, což je v lékařské vědě zcela běžné. Ve zdravotnictví se nad tím nikdo nepozastavuje. Právě pro takové případy jsou ustanoveny opravné prostředky a my jsme schopni je vyřešit. Není pochyb o tom, že osoby se zdravotním postižením musejí zvládat více životních překážek, ale jednání s posudkovými lékaři nesmí být jednou z nich,“ uzavírá Vlastislav Kaplan.


Černá kronika posudkového lékařství

Březen 2014 – rvačka se čtyřmi posudkovými lékaři

Do pracovny posudkového lékaře OSSZ Jablonec nad Nisou vpadl klient a zaútočil na něj pěstmi s tím, že má u sebe nůž a jde ho zabít, protože mu sebral důchod a teď mu dluží 70 tisíc korun. Muž lékaři hrubě nadával, a když napadenému přiběhli na pomoc další tři kolegové, inzultoval i je. Jednu posudkovou lékařku dokonce odhodil přes celou místnost. Do příjezdu policie a záchranné služby drželi přítomní posudkoví lékaři útočníka na zemi. I za této situace všem dále hrozil, že je pozabíjí.
Posudkový lékař, který klienta posuzoval, má zhmoždění oblasti ramene, končetin a hrudníku a zranění kolem oka. Lékař přivolaný na pomoc má zhmoždění levé poloviny přední stěny hrudní a další posudková lékařka má zhmoždění nosu s krvácením a zhmožděniny hlavy z kopu útočníka. Případ vyšetřuje Policie ČR. Útočník je schizofrenik, gambler, má problémy s drogami a alkoholem.

Březen 2014 – mstitel s „papíry na hlavu“

Pracovníci oddělení lékařské posudkové služby OSSZ Příbram se cítí být ohroženi občanem, se kterým mají konflikt při každém jednání. Muž je agresivní a při jednání opakuje, že je psychiatricky léčen, má „papíry“ na to, že není odpovědný za své činy, a policie o tom ví. Pokud mu prý nebude vyhověno, bude se dle svých slov mstít. Začátkem března na něj proto OSSZ Příbram podala trestní oznámení.

Únor 2014 – napadení lékaře i těhotné referentky

Posudkový lékař OSSZ Žďár nad Sázavou projednával s účastníkem řízení žádost o změnu stupně invalidity. Vzhledem k tomu, že jeho žádosti o zvýšení stupně invalidity nevyhověl, klient, když vyslechl sdělení výsledku posouzení, vstal a s výkřiky „pane doktore, nechtějte mě nas*at, 3 dny jsem nebral léky, mám z okna vyskočit já, nebo mám vyhodit vás“ převrhl stůl. Pak fyzicky napadl nejprve posudkového lékaře, načež odhozeným stolem udeřil do břicha přísedící těhotnou referentku. Poté hodil po lékaři židlí, vytrhl kliku u dveří a utekl z budovy. Referentka byla v šoku odvezena k akutnímu ošetření na gynekologické oddělení a dosud je v pracovní neschopnosti. Byla přivolána hlídka Policie ČR, která nafotila stav jednací místnosti a sepsala protokol.

Únor 2014 a listopad 2013 – vyhrožující invalidé

Pracovníkům OSSZ Nový Jičín koncem února vyhrožoval zastřelením klient, který nebyl spokojen s posouzením svého zdravotního stavu v rámci zjištění stupně závislosti pro invalidní důchod. Bylo podáno trestní oznámení a následně Státní zastupitelství Nový Jičín oznámilo, že případ je předáván k soudu.

OSSZ Písek v listopadu loňského roku řešila případ, kdy posuzovaný klient při jednání nejdříve naléhal na zachování 3. stupně invalidity. Když posuzující lékař trval na svém posudkovém závěru, že zdravotní stav neodpovídá invaliditě 3. stupně, odešel s výhružkou, že si na lékaře počká. Další den telefonicky vyhrožoval, že pokud posudek zůstane beze změny, podá na posudkového lékaře trestní oznámení pro přijetí úplatku, na což si sežene tři svědky. Neopomněl připomenout, že lékaře nezmlátil jen proto, že u projednávání byla přítomna referentka, se kterou pocházejí ze stejného města, a nechtěl ji do věci zatahovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?