Pražští záchranáři kvůli mrazům letos ošetřili 60 pacientů

1. 3. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská zdravotnická záchranná služba kvůli mrazům ošetřila 60 pacientů. Od ledna v hlavním městě zemřelo 13 lidí, většinou bez domova, kdy úmrtí mohly způsobit nízké venkovní teploty. Včera to sdělila tisková mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.


Počet výjezdů v těchto dnech ale nepřevyšuje dlouhodobý průměr a pohybuje se kolem 330 za den.
Záchranáři v posledních dnech zasahovali i u případů, kdy se lidé propadli pod led. Na koupališti Džbán se propadl do vody 55letý muž, který musel být převezen na jednotku intenzivní péče do Ústřední vojenské nemocnice. Jinému 61letému muži, pod kterým se probořil led, stačilo poskytnout pouze ošetření.

V mrazivém počasí jsou nejvíce ohroženi senioři a nemocní, zejména lidé s chronickým onemocněním srdce či dýchacími obtížemi. Záchranná služba doporučuje omezit pohyb venku na minimum. Kvůli nedostatečně vyvinuté termoregulaci není vhodný pobyt na mrazu ani pro novorozence a kojence.

Při pobytu venku je nutné chránit především prsty, uši, nos, rty a bradu. Mráz může způsobit jejich horší prokrvení i omrzliny. Riziko omrzlin zvyšuje vlhký mráz, který hrozí zejména na horách při špatném počasí. Záchranáři varují i před konzumací alkoholu na zahřátí. Ten působí jen pocitově, ale roztahuje cévy, čímž se zvyšují ztráty tepla přes kůži.

Lidé bez domova se mohou v Praze před mrazy schovat v denních centrech a noclehárnách. Stále je zhruba 100 volných míst na lodi Hermes. Ostatní noclehárny jsou od noci z pondělí na úterý zaplněny. „V případě naplnění všech volných kapacit jsme připraveni otevřít nízkoprahová denní centra i na noc či postavit vyhřívané stany a navýšit místa pro osoby bez přístřeší,“ uvedl ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján. Lidem, jež zůstávají při mrazech venku, pomáhají terénní pracovníci, kteří je vyhledávají, dávají jim teplé oblečení a poskytují základní zdravotní péči.

S omrzlinami či podchlazením skončí každoročně v péči lékařů přes tisíc lidí. Největší česká zdravotní pojišťovna, Všeobecná zdravotní pojišťovna, jejímiž klienty je asi 60 procent obyvatel, vydala předloni za jejich léčbu 12,3 milionu korun. V roce 2016 to bylo 1088 lidí, v posledních třech letech jejich počty řádově o desítky rostou. Z ošetřených v roce 2016 skončilo 224 v nemocnici, u 166 nemocných vedly omrzliny k odumření postižené tkáně.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?