Přijetí ukrajinských studentů na fakulty provázejí komplikace

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Již počátkem léta avizoval rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima možnost přijmout ke studiu na našich lékařských fakultách ukrajinské mediky, kteří nemohou kvůli tamní krizi v zemi studovat. Přijetí ukrajinským studentům ale komplikuje neznalost jazyka či chybějící dokumenty o studiu.




Jak uvedla proděkanka pro vnější vztahy, rozvoj akademické obce a sociální záležitosti 3. LF UK prof. Lucie Bankovská Motlová, na 3. LF UK zatím žádný medik z Ukrajiny ke studiu nenastoupí. „Původně šlo o deset až dvacet studentů studujících na Krymu, kteří kvůli stávající politické situaci nemohli pokračovat ve studiu. Zjistilo se, že je to komplikovanější, než se zdálo, a že všichni studenti, kteří byli vybráni, musí absolvovat roční studium češtiny v Ústavu jazykové a odborné přípravy (ÚJOP) při Rektorátu Univerzity Karlovy. Až pak mohou pokračovat ve studiu. Pro 3. LF UK vybral prof. Jan Škrha (z Oddělení kolegia rektora UK - pozn. red.) jednoho studenta, kterému ovšem chyběly zásadní dokumenty o studiu, zejména transcript of records,“ doplnila prof. Bankovská Motlová.
Větší úspěch měla ukrajinská studentka při žádosti o studium všeobecného lékařství na 2. LF UK. „V rámci přiznání Stipendia Václava Havla, které bylo vyhlášeno v lednu tohoto roku Univerzitou Karlovou, bude na naší fakultě studovat jedna studentka, a to v magisterském studijním programu ,všeobecné lékařství‘. Nebude ale studovat již v tomto semestru, tzn. v akademickém roce 2014/2015, ale až od příštího akademického roku 2015/2016. V tomto akademickém roce nejprve absolvuje roční jazykovou přípravu v ÚJOP,“ sdělil naší redakci děkan 2. LF UK prof. Vladimír Komárek.
Jediný ukrajinský student tedy nakonec k řádnému studiu nastoupí na 1. LF UK. „V nastávajícím akademickém roce na 1. LF UK nastoupí jeden medik z Ukrajiny, který úspěšně složil zkoušku z českého jazyka nezbytnou pro přijetí. Ostatní mohou nastoupit příští rok po absolvování ročního kurzu češtiny na Ústavu jazykové a odborné přípravy UK,“ uvedl pro ZaM děkan 1. lékařské fakulty prof. Aleksi Šedo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?