Prázdniny jsou pro chirurgy prací navíc

5. 9. 2010 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Léto bývá vždy časem dovolených. Pro odborníky urgentního příjmu Fakultní nemocnice Brno bylo ale současně i obdobím zvýšeného pracovního vypětí.


Léto totiž přináší zvýšený ruch a s tím související, zhruba dvacetiprocentní nárůst počtu úrazů.
Za dva prázdninové měsíce skončilo na urgentním příjmu Fakultní nemocnice Brno celkem 358 osob. Ve dvaašedesáti procentech příjmů byl důvodem nucené cesty do rukou specialistů úraz. Podle mluvčí nemocnice Anny Mrázové každý čtvrtý zraněný měl v krvi alkohol. Kromě 221 pacientů s polytraumatem, tedy mnohočetným poraněním, bylo na pohotovostních úrazových ambulancích traumacentra FN Brno ošetřeno po dobu prázdnin dalších 1959 lidí s méně závažným zraněním.
Značným podílem jsou mezi těmi závažnými zastoupeni nejméně chránění účastníci silničního provozu. „Deset procent vážných úrazů tvoří cyklisté, dvacet procent pak motocyklisté. U těch bývá rozsah zranění nejvážnější,“ řekl primář kliniky úrazové chirurgie Petr Nestrojil.

Pro primáře není problémem vybavenost zařízení ani cokoliv jiného, ale především spolupráce se zdravotními pojišťovnami, přesněji řečeno výše úhrad.

„Náklady na lůžko a den jsou 4900 korun, pojišťovna nám dá zhruba pětistovku. Náklady na léčení jednoho pacienta jsou v průměru kolem padesáti tisíc korun, pokud se jedná o polytraumatické zranění, jsme na průměru kolem čtvrt miliónu korun. Proto svádíme boj s pojišťovnami o zvýšení hodnoty bodu,“ zdůraznil Nestrojil.

Nejenže jsou platby nízké, v mnoha případech zůstávají po pacientech dluhy. „Často se jedná o cizince, kteří se zraní na dálnici nebo při jízdách na Masarykově okruhu. Podepíšou nám v nemocnici dlužní úpis, po propuštění a odjezdu ze země se tím ale dál nezabývají,“ připomněl přednosta kliniky Michal Mašek. Brněnská fakultní nemocnice má v síti zdravotnických zařízení zvláštní postavení. Slouží totiž pro spádové území Jihomoravského kraje a Vysočiny.

Celkem tak obsluhuje oblast s 1,8 miliónu obyvatel, což je největší oblast působnosti v celé zemi.
Vloni se postarala o 33 245 pacientů, z čehož 3213 muselo být hospitalizováno. Náklady na jejich ošetření dosáhly hodnoty 463 miliónů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?