Bílé svahy jsou tu pro nás

1. 2. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lyžování je u nás jedním z nejoblíbenějších sportů, a to nejen v generaci mladých a lidí středního věku. I čilí šedesátníci sjíždějí svahy elegantními obloučky anebo vyznávají turistiku na běžkách.


Kdo se naučil lyžovat v mládí a jezdí na hory více či méně pravidelně, obvykle zná svou kondici a respektuje požadavky a možnosti svého těla. Ale ani pro ty, kteří naposledy stáli na lyžích ve školním výcvikovém kurzu a zápolili s přehnaně dlouhými lyžemi (jak se tehdy doporučovalo), není nic ztraceno.

Ovšem víc než v mládí je třeba zhodnotit svou kondici a pohybové schopnosti, uvědomit si vlastní možnosti a dobře se na horské svahy připravit. Velkým plus dnes jsou upravené sjezdovky a běžecké tratě i možnost obstarat si kvalitní lyžařskou výbavu. Na ní hodně záleží, protože s ní souvisí bezpečnost, a nejen vlastní.

Jedině carvingy

V dobrých prodejnách se dnes setkáte pouze s tzv. carvingovými lyžemi mnoha typů. Každá kategorie nabízí více modelů odstupňovaných podle lyžařské zdatnosti. Udělejte si čas a věnujte velkou pozornost výběru bot, jejichž kvalita je naprosto zásadní záležitostí; i lyžař pouze příležitostný, který si často lyže půjčuje, by měl mít vlastní boty.

Rozhodně vyzkoušejte více značek a modelů a při výběru se řiďte svým pocitem – nejlepší bota je ta, která vám nejlépe sedí na noze, prostě jako bačkůrka. Vyplatí se dát si poradit ve specializovaných prodejnách. Obvykle mají své vlastní servisy a zařídí vám i montáž a seřízení vázání, a tuto službu máte většinou při nákupu lyží zdarma.

Bezpečnostní vybavení

Nejdůležitější je helma. Úrazy hlavy jsou velmi časté a patří k nejnebezpečnějším zraněním. Můžete si vybrat helmy všech tvarů a barev, dokonce i s konektory pro hudbu a telefon. (Ale na to pozor – je třeba slyšet, co se děje kolem, třeba fakt, že se blízko vás řítí lyžař, který to někdy moc neumí.) Základní principy jsou u všech stejné – ochránit hlavu před úrazem.

Informujte se proto při nákupu na bezpečnostní prvky, jde o vaše zdraví. Dalším stále více využívaným výrobkem je, kromě lyžařských brýlí, páteřní pás, který dřív používali hlavně motorkáři. (Někteří výrobci jej už dokonce montují přímo do sjezdařských bund.) Umí chránit páteř před vážnými úrazy, kterých je v posledních letech stále víc.

Běžky v k aždém věku

Pro většinu z nás, kteří si chceme užít zdravého pohybu a čerstvého vzduchu, jsou ideální běžky. Když napadne, leckdy stačí vyrazit „za barák“. Tento sport může provozovat prakticky každý, ale je rovněž potřebné správné vybavení. Opět existuje několik druhů a typů lyží, které vám předvedou ve specializovaných prodejnách.

Pro lidi, kteří nemají sportovní ambice a raději než po cestě či běžecké trati se vydají přes louku do lesa, existují běžky širší a stabilnější. I tady je výběr běžeckých bot důležitou záležitostí – musejí být naprosto pohodlné. Do vybavení pro běžkaře patří dobré oblečení, které chrání před chladem, ale zároveň extrémně nehřeje a odvádí pot.

Pozor na úrazy

Přes všechny příznivé efekty pobytu a pohybu na horách je nutné počítat s rizikem úrazů. Jak se jim vyhnout a jak si zlepšit kondici tak, aby bylo toto riziko co nejmenší? V první řadě platí dodržování pravidel pohybu na sjezdových tratích a jejich výběr odpovídající schopnostem. Rizika úrazu ovlivňují především: Vlastní chyby (pohyb v neznámé oblasti bez předchozího seznámení s terénem, vstup na lavinové svahy, špatná výstroj a výzbroj případně přecenění schopností).

Objektivní nebezpečí (náhlá změna náročnosti terénu, kvalita a změny sněhové pokrývky, zhoršená viditelnost či silný vítr). Běžky jsou sportem poměrně bezpečným, ale i tady může dojít ke zraněním: v horském terénu s převýšením a většími vzdálenostmi je nutné počítat nejen s dostatečnou úrovní trénovanosti, ale i případnou změnou počasí. Nejdůležitějším pravidlem je udržení tělesné teploty, a proto bychom měli mít v batohu další „slupky“ oblečení a ty podle potřeby navlékat a svlékat. S sebou si bereme i jídlo (v tomto případě jsou sladkosti povoleny), čaj v termosce

nebo vodu, vyplatí se i náhradní čepice a rukavice, opalovací krém s vyšším faktorem a sluneční brýle. A samozřejmě nabitý mobil. Šikovnější jedinci s sebou nosí i sirky, baterku, mapu, šroubovák a základní balíček pro první pomoc. Na delší túry je rozhodně vhodné vydat se ve společnosti spolehlivých partnerů.

Samozřejmostí je dodržování jednoduchých pravidel pohybu v lyžařské stopě. U běžkařů se ještě víc než u sjezdových lyžařů vyplatí znát pravidla první pomoci i se schopností improvizovat: rezervní ponožky mohou posloužit jako rukavice, pásek jako provaz na vytažení uklouznuvšího. Z uvedeného vyplývá, že pokud budeme dodržovat pravidla bezpečného pobytu na horách, většinu rizik můžeme odstranit vlastní přípravou.

Co dělat před sezonou

Někteří z rekreačních lyžařů se domnívají, že během roku nepotřebují kondiční přípravu nebo že ji získají občasným lyžováním. Nové typy sjezdových lyží sice lyžařům hodně pomáhají, ale i tato technika jízdy potřebuje koordinovaný pohyb a určitou úroveň tělesné zdatnosti. Lyžař potřebuje mít sílu, vytrvalost, musí být rychlý a obratný.

Lyžování se často popisuje jako boj o rovnováhu, kde hraje roli i schopnost koordinace, prostorové orientace a v míře nikoli poslední pohyblivost kyčelních a kolenních kloubů i páteře. Existuje řada kondičních programů. Jejich výběr závisí na vašich časových možnostech i na tom, zda budete cvičit doma nebo v tělocvičně či ve fitku, zda jste úplně zdraví nebo máte nějaký zdravotní problém.

Cvičit lze bez náčiní, s činkami, se švihadlem, s medicimbaly apod. Základem každého tréninku je rozehřátí (rozcvičení), protahování a opakování cviků. Cvičit by se mělo minimálně třikrát týdně. Prakticky stejný postup volíme i při přípravě pro běžecké lyžování. Pro ně je velmi vhodný i kondiční běh; pokud nás při něm bolí chodidla, kolena nebo kotníky, poraďte se s ortopedem.

V některých posilovnách jsou k dispozici speciální trenažéry, které simulují sjezdové nebo běžecké lyžování v různé obtížnosti. Mezi vhodné doplňkové sporty patří jízda na kole, turistika, plavání nebo v poslední době hodně populární in-line bruslení.

Pohybová aktivita vás musí bavit. Nechte si poradit od odborníka (třeba v dobře vedené posilovně). Tam určitě vezmou v úvahu váš věk, zdravotní stav s případným omezením některých typů cvičení a posilování a poradí, jak a které cviky trénovat doma.


Projekt Corega Senioři 2009

Tým Corega Senioři 2009 se vydal na tour po ČR s nově vybudovaným preventivně-edukativním Centrem ústní hygieny pro seniory se záměrem edukovat co největší počet seniorů a poskytnout jim odbornou pomoc stomatologa a zubní hygienistky přímo na místě.

V rámci tour byl uskutečněn ojedinělý výzkum v oblasti péče o chrup a zubní náhrady u seniorů. K dnešnímu dni jsou jako výstup z tour pojízdného Centra ústní hygieny po ČR v rámci dotazovacího výzkumu k dispozici data z 5015 validních dotazníků, což je v tomto segmentu velký testovaný vzorek. Pojízdné Centrum navštívilo během roku 2009 pět domovů pro seniory po celé ČR, šest lázeňských měst a šest výstavních akcí s vysokou návštěvností seniorů a dvě kulturní akce.

Pro návštěvníky Centra byly připraveny informace z oblasti péče o zubní náhrady a ústní hygieny obecně, v diskrétních zónách pak bezplatná konzultace stomatologa a praktická pomoc dentální hygienistky a v neposlední řadě seznamy stomatologů s nenaplněným stavem pacientů v daném regionu.

Cílem projektu bylo zlepšit všeobecné povědomí o možnostech a trendech v péči o zubní náhrady a pomoci českým seniorům orientovat se v dostupnosti stomatologické péče. Veškeré informace k P rojektu Corega Senioři 2009 a pojízdnému Centru ústní hygieny naleznete na webových stránkách www.corega.cz.


Připravila: Jana Hrabáková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?