Bolesti břicha u dětí

8. 11. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý rodič jistě zpozorní, když si jeho dítě začne stěžovat na bolesti břicha, neboť zanedbání těchto potíží může vést k velkým zdravotním problémům.

ilustrační fotografie

Bolesti břicha mohou být náhlé neboli akutní, anebo chronické. Bolesti břicha jsou většinou spojeny s dalšími příznaky, kterých je nutno si všímat.

Kojenecké koliky

Vodítkem je pro lékaře i věk dítěte, neboť u kojenců a malých batolat jsou tyto potíže vyjádřené pláčem a poruchami příjmu potravy, také někdy zvracením, průjmem či meteorismem (vzedmuté bříško), kdy je pochopitelně nezbytné co nejdříve kontaktovat lékaře. Kojence totiž velmi často trápí tzv. kojenecké koliky, což jsou bolesti bříška spojené s nadbytkem plynů ve střevech, které se projevují nejen bolestivým pláčem, ale také vzedmutým bříškem, poruchami odchodu stolice i častým ublinkáváním.

Pokud dítě mívá kojeneckou koliku, je třeba ho krmit častěji, nechat ho řádně odříhnout a případně pomoci masírováním břicha nebo podáním detergencií, která zmenšují povrchové napětí plynů ve střevech.

Bolesti břicha mají mnoho příčin nejen organických, tedy tkvících v poruše činnosti či poškození nitrobřišních orgánů, ale také funkčních, které nejsou vysvětlitelné strukturálními nebo biochemickými změnami a projevují se poruchou funkce gastrointestinálního (trávicího) ústrojí.

Co udělat ještě doma

Při akutních bolestech břicha u dítěte předškolního i školního věku s ním samozřejmě jděte k jeho lékaři. Co udělat ještě předtím? Dítěti nic nenabízet k jídlu. K pití pouze malé množství vody, pokud má dítě opravdu žízeň, a raději po malých dávkách, aby ji nevyzvracelo. Jistě mu změřte teplotu a sledujte kvalitu a množství stolice nebo zvracení. Dalšími důležitými informacemi je možný úraz břicha, předchozí jídelníček dítěte, kontakty s infekčními onemocněními v kolektivu či rodině. Významným údajem jsou bolest břicha ve vztahu ke spánku a lokalizace bolesti.

Je vhodné vzít s sebou k lékaři vzorek moči, pokud možno ve sterilní zkumavce, neboť je třeba vyloučit zánět močových cest, případně tak lze z nálezu v moči mít podezření na poruchy jater či slinivky břišní.


Volně prodejné léky proti bolestem břicha

Espumisan – Iberogast – Biopron – Wurm Ex – Psyllium – Infacol


Náhlá příhoda břišní

Když dítě pláče bolestí, je vhodné je uložit na záda s pokrčenými koleny a dát mu chladný obklad na břicho, ale nepodávat žádná analgetika perorálně neboli ústy.
Při vyšší teplotě je možné podat antipyretikum v čípku, pokud nemá dítě silný průjem. Pokud dítě opakovaně zvrací, mělo by ležet na boku, aby zvratky nevdechlo.
Při náhle vzniklých zhoršujících se bolestech břicha může jít o náhlou příhodu břišní (např. appendicitida) a je třeba počítat s tím, že dítě lékař doporučí ihned k hospitalizaci.

Záněty sliznice trávicího traktu

Bolesti břicha provázejí také akutní gastroenteritidy, tedy virové či bakteriální záněty sliznice trávicího traktu.

Po inkubační době (1–7 dnů) vede tato nemoc k opakovaným vodnatým stolicím s možnou příměsí hlenu nebo krve. Teplota a zvracení předcházejí nebo provázejí onemocnění, nemusejí být však přítomny vůbec.

Bolesti břicha s teplotou a průjmem jsou spíše charakteristické pro bakteriální střevní infekci. Bolesti břicha, zvracení, kašel s rýmou a později průjem svědčí spíše o virové příčině infekce.

Žádné „babské recepty“

Pokud lékař diagnostikuje akutní gastroenteritidu, je zásadní, bez ohledu na možného původce, aby rodiče dodržovali lékařem doporučený dietní režim a vyvarovali se různých zastaralých receptů, jako jsou dietní párky, hořká čokoláda nebo nabízení ledové kokakoly.

Nejvhodnější k doplnění tekutin jsou tzv. ORS roztoky pro děti, které je vhodné mít doma k dispozici (možno koupit bez receptu). Nutné je to zejména pro batolata či předškolní děti, neboť včasné zavodnění organismu zabrání dalšímu poškození střevní sliznice, tedy i bolestem břicha a průjmům.
Samozřejmě na rehydrataci (zavodnění) navazuje správná realimentace dietou, obsahující nejlépe rýži, těstoviny, brambory, pečivo, mrkvové polévky, jablečné pyré.

I děti trápí psychosomatika

Pokud dítě spí klidně, bolest ho nebudí a udává ji pouze v okolí pupku, může se jednat o tzv. funkční bolesti břicha, považované za psychosomatické. Jsou charakteristické trvalou nebo téměř trvalou bolestí břicha (zejména ve školním nebo adolescentním věku) a žádnou nebo téměř žádnou příležitostnou úlevou v souvislosti s fyziologickými funkcemi, jakými jsou jídlo, menstruace, defekace.

Opakovanými bolestmi břicha, které ruší normální aktivitu dítěte, trpí 10–15 procent školních dětí a 90–95 procent z nich nemá organické onemocnění. Sem patří například tzv. dráždivý tračník, který je častější u adolescentů a pro který je charakteristické střídání zácpy a průjmu s bolestmi břicha, které ustupují s defekací, dále hlen ve stolici, nadýmání.

Další je tzv. funkční dyspepsie, kdy je opakovaná bolest břicha umístěná zejména nad pupkem v horní části břicha, spíše spojená s jídlem a projevující se hlavně nadýmáním, nevolností, říháním.

Léčení funkčních bolestí

Dítě s funkčními bolestmi břicha na rozdíl od dítěte s organickým onemocněním dobře prospívá a má normální laboratorní a pomocná vyšetření, včetně ultrazvuku břicha. Léčba funkčních bolestí je často dlouhodobá a je třeba zhodnotit provokující faktory (napětí, stresové podněty), často upravit stravu a životosprávu, sledovat růst a vývoj dítěte a při změně charakteru bolestí je nutno dítě znovu vyšetřit. Někdy je vhodná pomoc psychologa či psychiatra.
Cílem terapie je zmenšit stres a napětí dítěte s umožněním jeho normální aktivity a školní docházky.

Nejprve vyloučit organické onemocnění

Obecně je při bolestech břicha nutné vyloučit organické onemocnění. Při sestavování anamnézy se lékař potřebuje dozvědět, zda jsou bolesti břicha vázané na jídlo, vyprazdňování, zda dítě trápí i v noci. Příznaky, jako jsou zvracení, průjem či zácpa, pomohou směrovat vyšetření. Je třeba si všímat také teploty, bolestí a otoku kloubů, bolestí hlavy, kožních projevů, možných aft. Varovnými příznaky u opakovaných bolestí břicha jsou zejména bolest jinde než v okolí pupku, bolest i v noci, zástava růstu a prospívání dítěte, bolest břicha s průjmem a zvracením nebo zácpou.


O autorovi: MUDr. Irena Bumbová, praktický lékař pro děti a dorost,

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?