Cukrovka a srdce

21. 6. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O akutních i pozdních následcích cukrovky bylo již velmi mnoho napsáno i řečeno. Snad každý diabetik je obeznámen s tím, že zvýšené hladiny cukru v krvi poškozují cévy a nervy v těle a že mezi nejohroženější orgány patří oči a ledviny.


ilustrační foto

O možných problémech s nehojícími se defekty na nohou a s případnými následnými amputacemi bývají diabetici také podrobně informováni, avšak na skutečnost, že pozdním následkem jejich onemocnění, zejména pokud je nedostatečně léčeno nebo neléčeno vůbec, bývá urychlení vzniku ischemické choroby srdeční, se často zapomíná. Řada diabetiků si toto riziko vůbec neuvědomuje.

Postižení očí, ledvin a nohou, takzvané mikrovaskulární komplikace, se mohou projevit pouze u diabetiků, na rozdíl od tzv. makrovaskulárních komplikací, které se objevují i u osob bez diabetu. Základem jejich vzniku je ateroskleróza hlavně velkých cév, jež časem vyústí v různé chorobné projevy, například v ischemickou chorobu srdeční, ischemickou chorobu dolních končetin, přechodné ischemické ataky či cévní mozkovou příhodu. Bohužel právě makrovaskulární komplikace jsou stále nejčastější příčinou předčasných úmrtí diabetiků.

Rizikové faktor y ischemické choro by srdeční

Rizikové faktory dělíme na neodstranitelné (věk, pohlaví, rodinná zátěž) a odstranitelné hlavní (kouření, vysoký krevní tlak, zvýšené hladiny tuků v krvi) a vedlejší (cukrovka, obezita, nedostatek tělesné aktivity, zvýšená hladina kyseliny močové, zvýšená hladina homocysteinu [vysoce agresivní aminokyselina obsahující síru] v krvi, dlouhodobý stres). Když si tento výčet pozorně přečtete, zjistíte, že už „pouhým“ dodržováním diabetické diety a dalších režimových opatření můžete odstranit, nebo alespoň zmírnit dopady hned šesti z nich. Diety jsou skutečně pro náš organismus význačnější, než si uvědomujeme, a není až tak úplný problém je dodržovat.

Diabetická dieta, která člověku pomůže nejen udržet trvale vyrovnané hladiny cukru v krvi, ale také redukovat hmotnost a snížit hladinu tuků v krvi, se navíc dá celkem dobře skloubit s dietou doporučovanou při zvýšených hladinách kyseliny močové. A snížení nadměrného příjmu masa, uzenin a vnitřností, což jsou základní opatření při dietě se sníženým obsahem látek vedoucích ke vzniku kyseliny močové v těle, vede také k dalšímu poklesu hladiny tuků v krvi. Zvýšení příjmu zeleniny, které patří k důležitým doporučením při sestavování jídelníčku pro diabetika, vede zase ke zvýšení příjmu kyseliny listové a k následnému snížení hladiny homocysteinu.

Zvýšení fyzické aktivity je druhým důležitým pilířem léčby diabetu a velmi napomáhá při redukci hmotnosti. Samozřejmostí je, že by pacient měl přestat kouřit nejpozději po zjištění, že trpí cukrovkou.
Jestliže diabetik pravidelně navštěvuje svého ošetřujícího lékaře, bývá současně také pravidelně sledován a léčen jeho případný vysoký krevní tlak. Pacient však musí pečlivě užívat lékařem předepsané léky a dodržovat jeho pokyny.

Pro jevy ischemické choro by srdeční

Ischemická choroba srdeční se může projevit jako angina pectoris či infarkt myokardu. Ty jsou zpravidla provázeny výraznou bolestí, i když to nemusí být pravidlem. Mezi typicky nebolestivé formy řadíme srdeční selhání vzniklé na podkladě ICHS, arytmie, náhlou smrt či němou ischemii. Bolestivé formy ICHS (hlavně angina pectoris a infarkt myokardu) se projevují svíravou, pálivou nebo tlakovou bolestí zpravidla na hrudi za hrudní kostí, ale bolest se může šířit do levého podžebří a nadbřišku, levé, případně i pravé ruky (šíří se typicky po malíkové straně), do krku, do zad.

Bolest vzniká typicky v situacích, kdy je zvýšená spotřeba kyslíku tkáněmi, například po fyzické námaze, po nadměrném jídle, při vdechování studeného vzduchu. Velmi alarmující je situace, kdy bolest vzniká po námaze s malou intenzitou nebo úplně v klidu. Pro vznik infarktu myokardu svědčí to, že se nemocný zpotí a má velmi rychlý tep a zároveň bolest na hrudi trvá více než 20 minut. Někdy může být podrážděním bloudivého nervu vyprovokována symptomatologie svědčící spíše pro podráždění zažívacího traktu, například zvracení, nevolnost, křeče v břiše a průjmy.

Srdeční selhání je situace, kdy funkce srdce jako pumpy nepokrývá potřeby organismu. Může se projevit náhle nebo pomalu, plíživě. Příznaky bývají dušnost, únava, otoky. Jako arytmie označujeme nepravidelnou srdeční akci. Činnost srdce může být zrychlená i zpomalená, což mívá nepříznivé následky pro zásobení tkání živinami a kyslíkem. Arytmie vznikají při postižení převodního systému srdečního, například při nedostatečném prokrvení těchto oblastí srdce. Lékaři je dělí na arytmie vznikající v síních (síňové arytmie) a vznikající ve svalovině komor (komorové). Ty mají velmi nepříznivý dopad na srdeční výdej a hemodynamiku krevního oběhu. Komorové arytmie mohou být proto velmi nebezpečné a mnohdy život ohrožující stavy.

Jako němou ischemii označujeme situaci, kdy jsou poruchy prokrvení a funkce myokardu zjištěny objektivním průkazem, například zátěžovým radioizotopovým vyšetřením, ale nemají žádné příznaky. Pacient je tedy nepociťuje, neví o nich.
Jako u všech komplikací diabetu i zde platí, že pacient může předcházet riziku vzniku makrovaskulárních komplikací cukrovky. I v případě, že se u něj již projevila ischemická choroba srdeční, lze správnou životosprávou, dodržováním diabetické diety a léčebně preventivních režimových opatření svoji situaci zlepšit a odvrátit nebo snížit riziko možných dalších zdravotních komplikací.


Homocystein je když… Homocystein je vysoce agresivní aminokyselina obsahující síru. Vzniká při zpracování bílkovin v lidském organismu z životně důležité aminokyseliny methioninu. U zcela zdravého člověka s optimální stravou je rychle odbouráván. Tento proces však funguje pouze tehdy, když se v organismu nacházejí zcela konkrétní enzymy, které jsou zase aktivní pouze tehdy, když jsou k dispozici v dostatečném množství vitaminy jako kyselina listová, vitamin B6 a B12 a lecitin.


O autorovi: MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?