Enzymy umějí podpořit imunitu

7. 12. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Je téměř pravidlem, že nástup zimního období je doprovázen také příchodem infekčních onemocnění. Proto je třeba náš imunitní systém na tyto nepříznivé vlivy připravit. Proti nachlazení stačí šála a teplé oblečení, viry jsou však mnohem zákeřnější.


Nepodceňujme chřipku

Větší koncentrace lidí, zejména v dopravních prostředcích, v obchodech na předvánočních nákupech, tedy na místech, kterým se nevyhneme, je automaticky spojena s větší možností šíření virových onemocnění. Je známou skutečností, že chřipková nákaza se šíří zejména v nevětraných prostorách.

Více osob na jednom místě znamená logicky daleko větší pravděpodobnost, že se mezi nimi vyskytne zdroj nákazy, a další se tak nakazí. Pokud jde o přenos virů a bakterií, je možný i nepřímý přenos rukama či předměty, na kterých infekční sekret ulpěl. Nepříjemná je také skutečnost, že virus chřipky přežívá při pokojové teplotě a v suchu několik dnů a v prašném prostředí má schopnost vydržet dokonce až dva týdny.

Letošní „chřipková sezona“, která každoročně postihuje zhruba deset procent populace, je navíc poznamenána výrazným varováním, které v podobě hrozby pandemie prasečí chřipky přichází z mnoha míst světa.

Proto zejména starší občané a takzvané rizikové skupiny potenciálních pacientů, jako jsou například kardiaci, by měli vynaložit maximální úsilí, aby se hrozbě chřipkové nákazy vyhnuli. Právě u osob s určitým zdravotním problémem může chřipka výrazně zhoršit celkový zdravotní stav.

O imunitu se vyplatí pečovat

Při oslabené imunitě hrozí, že snáze dostanete zmíněnou chřipku či onemocníte angínou. Imunita je totiž schopnost našeho organismu zachovat své vnitřní prostředí neporušené. Můžeme ji chápat i jako dovednost našeho těla bránit ho proti všemu „cizímu“. Zde máme na mysli zejména obranu proti nemoc vyvolávajícím mikroorganismům a parazitům.

Zachování stálosti vnitřního prostředí organismu je totiž základní podmínkou zdraví. Každý živý organismus musí udržovat své vnitřní prostředí v rovnovážném stavu. Tato rovnováha však může být narušena vlivy vnějšího prostředí či průnikem mikroorganismů a cizorodých látek, například virů a bakterií. Na schopnosti organismu vyrovnávat tyto výchylky přímo závisí naše zdraví.

Významnou roli v oblasti imunity hrají enzymy. Enzymy jsou složité látky bílkovinné povahy. Určují charakter i rychlost chemických reakcí a vytvářejí tak v živých organismech harmonickou souhru chemických funkcí. Pomáhají rovněž zajišťovat rovnováhu právě v našem imunitním systému.
Enzym plní pouze jeden speciální úkol, pro který je určen.

Každý enzym se tedy hodí jen k určité látce, a tu mění jen určitým způsobem. V lidském organismu tak ohromné počty enzymů fungují jako dokonale sehraný tým, který řídí a zajišťuje řadu složitých životních pochodů. Pro život a zdraví je nezbytné, aby v těle byly všechny enzymy přítomny v dostatečném množství a v optimálním funkčním stavu.

Tam, kde je imunita oslabena, jsou enzymy schopny zvýšit aktivitu imunitních buněk, a naopak tam, kde je imunita chorobně vystupňována a je sama příčinou onemocnění, dokážou enzymy snížit její aktivitu k normálu.

Pokud nás nemoc přece jen zasáhne, některé enzymy a jejich kombinace jsou schopny zvýšit hladinu některých antibiotik v krvi a zlepšit jejich průnik do tkání. Každopádně je lepší poradit se včas v lékárně o vhodné formě enzymoterapie dříve, než se s chřipkou či jiným onemocněním začneme potýkat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?