Kolenní kloub

24. 5. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Je známou skutečností, že kolenní kloub představuje největší a zároveň nejsložitější kloub v celém lidském těle. Jedná se o tzv. zátěžový kloub, celoživotně vystavený mimořádnému zatížení. Přiznejme si, že pokud nás nezačne bolet, valnou pozornost mu nevěnujeme.


ilustrační foto

V obecné rovině je kloub spojení dvou nebo více kostí plochami, povlečenými chrupavkou. Obvykle je tvořen kloubní hlavicí a kloubní jamkou, které jsou uzavřené vazivovým pouzdrem. Kloub je zpevněn pomocí kloubních vazů.

Někdy se v kloubu nachází vazivová destička (například meniskus v koleni), upravující jeho funkci. Kloub umožňuje pohyblivé spojení kostí, přičemž typ a rozsah tohoto pohybu závisí od uspořádání a funkce kloubu.
Dolní končetina sestává ze stehna, bérce a nohy. Pohyby těchto částí umožňují kloub kyčelní, kloub kolenní, kloub hlezenní a klouby nohy.

Kolenní kloub

V kolenním kloubu se spojují dva hrboly (kondyly) stehenní kosti s vrcholem kostí holenní, mezi nimi je čéška. K základním pohybům tohoto kloubu patří ohnutí a natažení. Síla působící mimo tento pohyb (zejména rotace většího rozsahu) může kloub poškodit. Stabilitu kloubu zajišťují zejména silné vazy: přední a zadní zkřížený vaz, zevní a vnitřní postranní vaz.

Uvnitř kolenního kloubu jsou dále umístěny menisky, což jsou chrupavčité útvary, umožňující klouzavý a krouživý pohyb kolene. Menisky jsou pružné a zároveň pevné, tlumí nárazy a pomáhají přenášet váhu těla.
Pro zpevnění kolenního kloubu mají velký význam také stehenní svaly. Tíhové váčky vyplněné tekutinou a umístěné na přední a zadní straně kolena mají za úkol předcházet odírání kloubního pouzdra. Kolenní kloub je uvnitř potažen výstelkou. Ta produkuje kloubní tekutinu, která snižuje tření kloubních ploch a podílí se na výživě kloubní chrupavky.

Problémy s chrupavkou

Kloubní chrupavka kryje pohybující se povrchy uvnitř kolene. Je to živá tkáň, ale její možnosti obnovy jsou omezené a snižují se s věkem. Při větším zatížení kolene, při nesprávném postavení nohou či vyšší tělesné hmotnosti se kloubní chrupavka opotřebovává a mizí.

Tento proces se nazývá artróza a mezi její projevy patří bolest, zmenšení pohyblivosti, ztuhlost kloubu, ztížená chůze. Pokročilá artróza, charakterizovaná rozsáhlou ztrátou kloubní chrupavky, bývá důvodem k totální náhradě kloubu, tzv. endoprotéze.

Artrózu si nepleťme s dalším onemocněním kloubů – artritidou. Ačkoli příznaky mohou být podobné, artróza je degenerativní onemocnění, zatímco artritida zánětlivé. Na diagnostice a léčbě se podílejí převážně ortoped a revmatolog.

Úrazy kloubu Normální funkce kolena je výsledkem bezchybného fungování a koordinace všech uvedených částí. Často bývá kolenní kloub poraněn při sportu. K nejčastějším úrazovým postižením patří poranění menisků, natažení kolenních vazů, dále jde o záněty tíhových váčků (burzitidy), záněty šlach (tendinitidy), námahové zlomeniny či záněty z přetížení kloubu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?