Kriminalisté začali vyšetřovat hospodaření náchodské nemocnice

23. 11. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie začala vyšetřovat hospodaření krajské nemocnice v Náchodě. Kriminalisté zatím nikoho neobvinili. Řekla to mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.


„Přijali jsme trestní oznámení, které se týká hospodaření nemocnice. Mohu potvrdit, že vedeme trestní řízení proti neznámému pachateli, týká se prověřování hospodaření nemocnice. Obvinění zatím nikomu sděleno nebylo,“ řekla Prachařová.

Podle Jana Čížkovského, mluvčího hradeckého krajského policejního ředitelství, nelze nyní nic bližšího k případu říci. „Zahájili jsme trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu. K právní kvalifikaci ale zatím nic říkat nebudeme. Jsme na samém počátku,“ řekl.

Oblastní nemocnice Náchod, která je největší nemocnicí patřící Královéhradeckému kraji, je ve finančních problémech, letos čeká ztrátu až 120 milionů korun. Ke konci září vykázala ztrátu 96 milionů korun. Kraj nechal v nemocnici udělat audit s cílem hospodaření nemocnice vylepšit.

Na nesrovnalosti v hospodaření upozornilo představenstvo nemocnice, jež při analýze ekonomiky narazilo na několik nesrovnalostí, které ho vedly k podání trestního oznámení na neznámého pachatele pro podezření z podvodu. Podezření se prý týká proplácení faktur soukromému subjektu za zajišťování činnosti takzvané etické komise, která se zabývá lékařskými studiemi a zprávami pro externí zadavatele. Za letošní rok se případ týká faktur za dva miliony korun, z nichž byla proplaceno 1,6 milionu korun. „To říkáte vy, toto nemohu potvrdit,“ uvedla.

Nemocnice Náchod zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s více než 200.000 obyvateli, ve specializovaných oborech až pro 250.000 lidí. Kraj v srpnu vypsal tendr na modernizace náchodské nemocnice za odhadovaných 1,4 miliardy korun. Stavba by mohla začít příští rok. Nynější tendr je čtvrtý v pořadí, minulé soutěže kraj z různých důvodů zrušil. Do třetího tendru dokonce zasáhlo vyšetřování policie.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?