Nachlazení může být jen začátek

22. 11. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Při „nemocích z nachlazení“ nebývá nutné ihned vyhledat lékařskou pomoc. Už v počátečních fázích onemocnění se ale snažíme předejít jejich dalšímu rozvoji.


Respirační virózy jsou snadno přenositelné. Mohou být způsobeny řadou různých virů, ale mají obdobné příznaky, jako je rýma, kašel, zvýšená teplota, pálení v hrdle či bolest hlavy.

Přechodné roční období je ještě vhodné k tomu, udělat něco pro své zdraví a preventivně se zajistit proti nemocem, kterým říkáme „z nachlazení“. Ono to tak zcela pravda není, ale prochlazení má jistý vliv na to, že u oslabeného organismu může propuknout některé, především virové onemocnění.

Nezapomeneme na prevenci

Nejlepší prevencí je vedle správné životosprávy, pestré skladby jídla, dostatku spánku a otužování zcela určitě očkování proti chřipce. V minulém roce nás zprvu postrašila nová chřipka, někdy zvaná prasečí, ale v tomto roce můžeme opět očekávat, že onemocnění především horních cest dýchacích uloží nedobrovolně leckoho na lůžko a podzim je pro prevenci tohoto onemocnění očkováním nejvhodnější dobou.

Vedle toho, že tato onemocnění obtěžují jedince, jsou závažná i celospolečensky, protože jsou velmi často nakažlivá a při nedostatečné hygieně mohou postihnout celou rodinu, pracoviště nebo i daleko větší celek, jako je město či některá oblast.

Virová versus alergická rýma

O rýmě se říká, že léčená trvá týden a neléčená sedm dní. Na tomto pořekadle je něco pravdy, ale rozhodně rýma je problém, který člověka po dobu svého trvání vyřadí z normální činnosti. Neměli bychom infekční virovou rýmu zaměňovat s rýmou alergickou, jejíž nositel o tomto onemocnění většinou ví, léčí se v období sezonního zhoršení obtíží a k jejíž léčbě se používají antialergika.

U infekční rýmy, stejně jako i u dalších těchto onemocnění, je však vhodný klid na lůžku, horký čaj, vypocení, pestrý jídelníček především z lehce stravitelných potravin, s dostatkem ovoce a zeleniny. Vitaminové preparáty jsou vhodné, ale daleko lepší jsou v přirozené formě, jako ovoce a zelenina.

Nasazení léků

Při vysokých teplotách se u „nemocí z nachlazení“ používají léky obsahující paracetamol, ať již samostatně, nebo ve směsích běžně používaných při těchto potížích.
Je namístě se zmínit o samoléčení, které v péči o vlastní zdraví hraje velkou roli. Není tedy nutné ihned vyhledat lékařskou pomoc a strávit čas v čekárně u praktického lékaře, a navíc ještě získat některé z dalších patogenů, ale je třeba si včas nasadit vlastní léčbu.

Farmaceutický průmysl vyrábí velké množství volně prodejných léků, které jsou vhodné především při chorobách z nachlazení, většinou na bázi již zmíněného paracetamolu, kofeinu, phenylefrinu a dalších. Jsou nejen vhodné k léčení zvýšené teploty, ale i při dalších potížích, jako je rýma, bolest v krku, či kašel.

Při zakoupení těchto preparátů je vždy třeba se seznámit s návodem na užívání, a hlavně s kontraindikacemi, které by mohly léčbu zkomplikovat. Například u pacientů s vysokým krevním tlakem je vhodná opatrnost u přípravků s pseudoefedrinem i dalšími účinnými látkami.

Akutní kašel

Dalším z obtěžujících příznaků je kašel, jenž může být akutní, nebo chronický. V naší souvislosti se zmíníme především o akutním kašli, protože chronický je většinou doprovázejícím příznakem některé závažnější nemoci, a tudíž nad rámec tohoto článku.
Druhy kašle rozeznáváme také podle toho, zda je suchý, to je dráždivý, nebo produktivní s hlenem, případně s příměsí krve.

Akutně vzniklý kašel může být příznakem vdechnutého cizího tělesa nebo akutní infekce středních a dolních dýchacích cest, případně vdechnutí par nebo dráždivých plynů.
Rekurentní kašel je takový, který se vrací v určitých obdobích a je charakteristický spíše pro asthma bronchiale, tedy opět pro onemocnění mimo rámec tohoto článku.
Kašel je zároveň příznakem, který se vyskytuje nejen při onemocnění dýchacích cest, ale může doprovázet i onemocnění srdce či dalších systémů.

Kašel a virové infekce

Kašel způsobený virovou infekcí bývá s hlenovitou expektorací na rozdíl od infekcí způsobených bakteriemi, kdy je vykašlávaný obsah hlenohnisavého charakteru (zkalený nebo s příměsí krve).
V prvním případě při léčbě postupujeme jako u všech ostatních viróz, tedy léčba bez antibiotik, klid na lůžku, tekutiny a léky pomáhající odkašlávání nebo umožňující zředění vazkosti sputa čili vykašlávaného obsahu.

Pokud se objeví hnisavá expektorace spolu s teplotou, většinou výše uvedená samoléčba nestačí a je vhodné se poradit s ošetřujícím všeobecným praktickým lékařem, který může na základě svého vyšetření, případně doplňkového laboratorního vyšetření, rozhodnout o vhodnosti antibiotické léčby. Antibiotika nezabírají na virové infekce, tudíž každé podání by mělo být až po dokonalém vyšetření pacienta.

Noční můra matek

Kašel při tzv. subglotické laryngitidě bývá noční můrou pro matky malých dětí. Dítě při tomto virovém onemocnění začne nejčastěji v noci štěkavě kašlat a dusit se. Laik může zlepšit dýchání dítěte tím, že otevře okno a nechá dítě dýchat studený čistý vzduch. Samozřejmě přivolá rychlou lékařskou pomoc! Další z virových onemocnění, rovněž spíše u dětí, je zánět hrtanové příklopky, epiglotitis acuta, projevující se také kašlem a potížemi při polykání.

Kouření léčbu prodlužuje

Kromě již uvedené prevence a léčby je zapotřebí zdůraznit nutnost nečekat s bojem proti onemocnění až po jeho plném rozvinutí, případně začít se léčit teprve, až dojde k takzvané bakteriální superinfekci, jež vyžaduje komplikovanější léčbu a rozhodně návštěvu ošetřujícího lékaře.
Pacienti i v průběhu akutních respiračních onemocnění zapomínají, že není vhodné kouřit. Kouření mimo mnoha dalších negativních vlivů na organismus má škodlivý vliv na celý respirační systém. Při akutním respiračním onemocnění pacientovi zakazujeme kouření, protože jakákoli léčba je pak zdlouhavější a bez patřičného terapeutického efektu, a to i při správně volené medikaci.


Proti kašli podle jeho druhu

Na kašel existuje velké množství léků, správný výběr však záleží vždy i na jeho aktuálních příznacích.
Například při vykašlávání hlenu bývá velmi vhodné jej zředit takzvanými mukoaktivními látkami připravovanými na bázi bromhexinu, ambroxolu či N-acetylcysteinu, případně dalších.
Pro získání přehledu o těchto lécích lze využít portál Státního ústavu pro kontrolu léčiv, www.sukl.cz, kde jsou uvedeny všechny volně prodejné léky.


O autorovi: MUDr. Stanislav Konštacký, CSc., Fakulta vojenského zdravotnictví a Lékařská fakulta v Hradci Králové

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?