Oči potřebují naši péči

29. 3. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrak neohrožují jen úrazy, ale také kouření, obezita a časté vystavování slunečnímu záření. Nezdravý životní styl a nedostatečná péče o zrak vedou ke zvýšení rizika věkem podmíněné makulární degenerace.


ilustrační foto

Věkem podmíněná makulární degenerace je jedním z nejzávažnějších civilizačních onemocnění. Postihuje žlutou skvrnu na sítnici, část sítnice zvaná makula začne ubývat, což se projevuje postupnou ztrátou ostrého centrálního vidění. Může vést až k praktické slepotě. Podle propočtů mezinárodní skupiny analytiků trpí zhruba sto šedesát tisíc obyvatel (z přibližně půl milionu osob, u nichž makulární degenerace v České republice propukla) rozvinutou formou onemocnění.

Makulární degenerace

V pokročilých stadiích se onemocnění vyskytuje ve dvou formách: „atrofická“ neboli suchá forma degenerace, ta se projevuje ztenčováním tkáně sítnice a ztrátou smyslového a pigmentového epitelu. „Vlhkou“ formu provází růst patologických cév, krvácení a zjizvení tkání sítnice oka.

Devadesát procent všech pacientů trpí suchou formou makulární degenerace. Zbývajících deset procent je postiženo vlhkou formou této choroby. Obě formy ale nakonec vedou různou rychlostí a různými mechanismy k praktické slepotě. Makulární degenerace se bohužel nedá vyléčit. Jsou však známy rizikové faktory, jež negativně ovlivňují přirozené obranné mechanismy oka.
Za nejdůležitější se považují: kouření, genetické dispozice a nevyvážená strava, obezita, přímá expozice slunečnímu záření, pohlaví (ženy jsou mnohem náchylnější k rozvoji VPMD než muži), hypertenze a světlá barva duhovky. Kuřáci mají dvakrát vyšší riziko ztráty zraku v pokročilém věku než nekuřáci. Volné radikály, jež totiž při kouření vznikají, poškozují buňky a mohou způsobovat zhoršenou cirkulaci živin v sítnici oka.

Antioxidanty především

Také nevyvážená strava bez pravidelného přísunu ovoce, zeleniny a mořských ryb kvalitě zraku neprospívá.
Zelenina je důležitá především proto, že obsahuje lutein a zeaxanthin. Oba tyto karotenoidy, které se nacházejí třeba v kapustě, paprikách nebo hlávkovém salátu, pomáhají uchovat správnou hustotu makulárního pigmentu, a chrání tedy oční buňky před poškozením.
Potřeba dostatečného množství antioxidantů, mezi něž kromě luteinu a zeaxanthinu patří i vitaminy C, E nebo minerály selen a zinek, úměrně stoupá s věkem. Pokud se nedaří všechny klíčové potraviny, které zmíněné látky obsahují, do jídelníčku zařadit, doporučuje se užívat doplňky stravy.


O autorovi: Připravila redakce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?