Přihlášku do tendru na ředitele SÚKL poslal jeden zájemce

18. 1. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Přihlášku do výběrového řízení na služební místo ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) poslal jeden zájemce. Informaci uvedlo ministerstvo zdravotnictví, které přihlášky přijímalo do konce minulého týdne.


Pokud uvedený zájemce v řízení uspěje, nastoupí od března. Lékový ústav má na starosti posuzování nových léků, schvalování jejich úhrad z veřejného zdravotního pojištění nebo kritizovaný systém elektronických receptů. Ředitel Zdeněk Blahuta odešel krátce před koncem roku z osobních důvodů. Řízením lékového ústavu byla pověřena náměstkyně ředitele Irena Storová.

Lékový ústav má na starosti například povolování nových léků nebo jejich kontroly. Shromažďuje také údaje o nežádoucích účincích. Na starosti má také provoz systému elektronických receptů, které začali lékaři povinně vydávat od začátku tohoto roku. Systém ale kritizovala lékařská veřejnost, lékárníci i pacienti, je podle nich nevyzkoušený a nepřináší žádné výhody. Praktičtí lékaři tvrdí, že je systém zdržuje až hodinu denně.

Bývalý ředitel ústavu Blahuta krátce před svým odchodem v dopise adresovaném tehdy poslanci ANO a nyní premiérovi v demisi Andreji Babišovi napsal, že SÚKL je na systém elektronických předpisů připraven, i když odpůrci tvrdí opak. Hlavním důvodem odporu jsou podle něj vazby mezi lékaři a lékárníky nebo lékaři a farmaceutickými firmami a účelovost předepisování léků. Lékaři i lékárníci to ale odmítají.

Systém eRecept počítá s odbavením až 130 milionů receptů za rok, loni bylo vydáno asi 70 milionů papírových receptů. Zastánci změny si od ní slibují úsporu výdajů na léky nejméně 400 milionů Kč ročně. Ministerstvo slíbilo, že do roka bude fungovat i kontrola interakcí a duplicit léků, která je považovaná za jednu z hlavních výhod elektronické evidence receptů. Tuto funkci ale už v současné době nabízí jedna z velkých sítí lékáren jako benefit k zákaznické kartě.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?