Ve formě i po padesátce

11. 1. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Není tajemstvím, že pro udržení správné kondice a zachování vitality je nesmírně důležitá správná výživa a pohybová aktivita.


Když se nad svými hříchy v obou těchto oblastech zamyslíme, pak zpravidla – pokud jsme k sobě upřímní – uznáme, že máme co dohánět. Je to jen na nás a není to tak těžké, jestliže se pevně a rozumně rozhodneme, že chceme pro své zdraví a pohodu něco dělat.

Rozhodně netvrdíme, že byste si hned od zítřka museli zaplatit hodiny v posilovně a začít s některou z diet. Postupné změny životního stylu začínají uvědoměním si potřeb vlastního těla (jiné už nám nikdo nedá) a budováním si dobrého životního pocitu (ten je také na nás).

Přestaňte doufat, že zhubnete bez fyzické aktivity (příjem energie musí být menší než výdej, to je prostě fyzikální zákon). Hýbejte se co nejvíc, ale tak, aby vás to bavilo. Jezte méně, ale co nejvíc kvalitních zdravých potravin v různých kombinacích (hledejte si nové zdravější recepty), a zajímejte se o to, jak působí na vaše zdraví. Jsme to, co jíme – to je prostě fakt.

Jídlo může být lék

MUDr. Jitka Housová, obezitoložka a diabetoložka III. interní kliniky VFN 1. LF UK v Praze, tvrdí, že dělení potravin na vhodné a nevhodné není příliš šťastné. „Čím je jídelníček bohatší, tím lépe,“ tvrdí. „Ovšem dodržovat základní zásady je nezbytné: dbát na dostatek zeleniny a ovoce, omezit příjem tuků, zejména nasycených, a používat rostlinné tuky, myslet na dostatečný příjem vlákniny a tekutin.

Jednou za čas si můžeme dopřát své oblíbené jídlo, nevadí ani sklenka kvalitního vína nebo piva.“ MUDr. Martin Matoulek, internista a odborník na tělovýchovné lékařství ze stejné kliniky, radí: „V zimních a jarních měsících nás nepřízeň počasí obvykle zažene domů a těžko se přesvědčujeme ke zdravému pohybu venku. Některé pohybové aktivity lze praktikovat i v domácím prostředí – jednoduché protahovací a posilovací cviky, jízdu na rotopedu, ale třeba i rychlejší tanec. Ideální je zajít si i do bazénu.“

Které potraviny jsou doslova zázračné

Brokolice Podle amerických studií působí preventivně proti rakovině a obsahuje množství vitaminů B, C, E a beta-karotenu, kyseliny listové, vápníku a železa. Zelí Není to jen obyčejná zelenina, jak by se mohlo na první pohled zdát. Díky vitaminům C a E, draslíku a kyselině listové má podobné účinky jako brokolice, v syrovém stavu (kysané) zlepšuje trávení a chrání střeva.

Mrkev Díky vysokému obsahu karotenů, vitaminů C a E chrání před rakovinou plic a dalšími typy onkologických onemocnění, snižuje množství cholesterolu v krvi.

Cibule Používáme ji prakticky každý den a možná nevíme, že obsahuje vitaminy skupiny B a draslík, snižuje „špatný“ a zvyšuje „hodný“ cholesterol, pomáhá organismu bojovat s infekcemi. Česnek Užívali jej jako lék staří Řekové a Egypťané. Je to přírodní antibiotikum, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, snižuje krevní tlak a má i protinádorové vlastnosti. (Pokud vám vadí odér česneku, můžete zkusit i česnekové doplňky stravy.)

Borůvky a brusinky Díky účinným látkám povzbuzují krevní oběh, působí proti infekcím močového traktu a zvyšují obranyschopnost. Zázvor Pomáhá při špatném trávení a nadýmání, snižuje tvorbu krevních sraženin (příčin infarktu nebo mrtvice), ulevuje při revmatických bolestech i při nachlazení. Vlašské ořechy Obsahují zdraví prospěšné tuky, železo, selen a zinek, které pomáhají udržovat zdravé srdce a mají protizánětlivé účinky.

Jogurt Podporuje imunitní systém, ochraňuje před některými škodlivými bakteriemi a podporuje růst zdravé mikroflóry ve střevech. Tučné ryby Kromě vitaminů B, E a především D jsou pro zdraví nesmírně cenné omega-3 mastné kyseliny, které zabraňují především vzniku prakticky všech srdečně-cévních onemocnění.

K vyjmenovaným potravinám, jimiž byste měli maximálně obohacovat svůj denní jídelníček, patří ještě zelený salát, kapusta, pomeranče, ananas, ze semínek oves a slunečnice. V pitném režimu nezapomínejte na zelené, černé i ovocné čaje. V případě potřeby je možné rozšířit konzumaci výše uvedených potravin o doplňky stravy (například aloe vera gel, mladý ječmen a další).

Bez protažení se neobejdete

Při cvičení je důležitá soustavnost. Odborníci doporučují alespoň tři hodiny týdně aktivního pohybu nebo denně půlhodinu, třeba rychlé procházky na čerstvém vzduchu. Pokud si chcete protáhnout tělo doma, nabízíme vám pár jednoduchých, ale účinných cviků, jimiž rozcvičíte všechny hlavní svalové skupiny a rozdýcháte se. Cviky jsou užitečné i pro případný následný posilovací program.

1. Postavte se do stoje spatného, ramena směřují dozadu a dolů, pánev je mírně podsazená. S nádechem vzpažte až do mírného záklonu (neprohýbejte se v bedrech), přejděte do rovného předklonu a rukama se zapřete pod koleny. Hluboce se předkloňte (hlava je pokud možno u kolen), otočte trupem doprava a doleva a ze střední polohy se vracejte zpět do stoje. Ruce pokrčte v loktech, opřete je špičkami prstů o ramena („ptáček“) a několikrát zakružte směrem dozadu.

2. Klekněte si a opřete se o předloktí. Pokrčte jednu ruku v lokti a vytáčejte se za ní (rovná dlaň směřuje hřbetem nahoru), vraťte a opakujte druhou rukou.

3. V kleku se opřete pažemi o zem, s výdechem se vyhrbte, zpevněte břicho, podsaďte pánev a bradu přitlačte k hrudníku. S nádechem se prohněte v zádech a hlavu vysuňte co nejvíc před sebe.

4. Lehněte si na bok, hlavu opřete o nataženou spodní paži (druhá paže se opírá před hrudníkem), nohy jsou natažené na podložce. S výdechem nadzvedněte hrudník asi 10 cm nad podložku (i s nataženou paží), s nádechem se vracejte. Pokračujte tak, že v základní poloze zvedáte ne hrudník, ale nohy. Potom spojte oba pohyby – zvedejte současně hrudník i nohy. Po sérii opakování udělejte totéž na druhém boku.

5. S nataženýma nohama si lehněte, s výdechem se pomalu (s kulatými zády) zvedejte (v pořadí hlava–ramena–lopatky–hrudník–bedra) až do sedu, vzpažte a s nádechem se v obráceném pořadí pomalu pokládejte do lehu.

6. V lehu na zádech si dlaněmi podložte bedra a nohy zvedejte kolmo vzhůru. Budete-li cvičit pravidelně, tělo se zpevní, přebytečné kilogramy začnou ubývat a vám bude naopak přibývat dobrá nálada a celková pohoda. Kombinace zdravé stravy a přiměřené pohybové aktivity je to nejlepší, co pro svou vitalitu, vzhled a zdraví můžete udělat.

Naše tipy Pivní koláčky s tymiánem Na koláčky potřebujeme 10–12 plátků toastového chleba, 50 ml 33% smetany, 50 ml piva, lžičku dijonské hořčice, 2 vejce, 80 g piniových oříšků, sůl, pepř, tymián a olivový olej na opečení. Na náplň 100 g měkkého tvarohu, 50 g pomazánkového másla, 4 lžíce olivového oleje, sůl a drcený pepř.


Mgr. Jana Hrabáková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?