Vyšetření bez kapky krve

14. 2. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Potřebovali byste znát svůj zdravotní stav, ale nemáte čas běhat po vyšetřeních a bojíte se píchnutí jehly? Nevadí. Nyní lze bez kapky krve zjistit krevní obraz, ionty, jaterní testy, cholesterol, činnost plic, srdce, střev a řadu dalších ukazatelů zdravotního stavu.


ilustrační foto

Metoda neinvazivní diagnostiky krve bez jediné kapky byla vyvinuta v Rusku pro potřeby sledování zdravotního stavu kosmonautů, kteří se dlouho pohybují na oběžné dráze. V kosmu nelze odebrat krev, proto se ji přístroje „naučily“ analyzovat, aniž by byla potřeba jediná kapka. Údaje se posléze přenášely na Zemi. S novým unikátním přístrojem pracuje společnost Quantum Medical Institute (QMI) ve svém prvním Centru prevence zdraví v Praze 5.

Vyšetření za šest minut

Princip neinvazivní diagnostiky krve je založen na metodách kvantové fyziky, termodynamiky lidského těla.
Na přístroj AMP připomínající počítač je napojeno pět speciálních čidel, která se připevní na tzv. biologicky aktivní body těla. Asistentka je umístí na pravou a levou krční tepnu, do pravého a levého podpaží a do pupku na břišní tepnu.

Přístroj nejprve zaznamená základní údaje o klientovi a pak spustí program sběru dat a výpočtů. Délka měření je šest minut, během této doby musí klient zůstat v absolutním klidu. Asistentka má ihned k dispozici výsledky měření, tedy 117 ukazatelů analýzy krve a pochodů v těle klienta. Vždy jsou uvedeny normální hodnoty, tedy takové, které by vyšetřovaný měl mít, je-li zdráv, a vedle nich hodnoty naměřené.

Konzultace s lékařem

Pokud je hodnota nad normálem, je vytištěna červeně, pokud pod normálem, modře. Obě barvy přitom signalizují, že v daném parametru nemá klient normální hodnoty. Je to tedy signál – pozor, tady se něco děje, je tomu třeba věnovat zvýšenou pozornost!

Výsledky vyšetření jsou ihned konzultovány s lékařem, bez kterého se správné vyhodnocení neobejde. Klient odchází s doporučením, co by měl dál udělat pro svůj zdravotní stav, například jestli navštívit specializované pracoviště kardiologa, gastroenterologii nebo plicního lékaře, případně jak by měl třeba změnit svůj životní styl. Přístroj umí dokonce upozornit na prekancerozu rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty, nádor v hlavě apod.

Také změny na srdci

Cílem QMI je zpřístupnit všem lidem informace o jejich zdravotním stavu, a to neinvazivně, tedy bez obávaného odběru krve. A také bez několikadenního čekání na výsledky. Klient se pak může svobodně rozhodnout, jak se svým zdravím naloží. Tento druh vyšetření nahrazuje klasické laboratorní krevní vyšetření, ale klient se ještě navíc dozvídá i spoustu dalších ukazatelů svého zdravotního stavu. Přístroj má evropský certifikát a jeho citlivost dosahuje kolem 95 procent.

Společnost QMI má k dispozici nově také EKG kardiovizor, který dokáže v trojrozměrném zobrazení diagnostikovat změny na srdci. Systém umožňuje zjistit patologické změny již v raných stadiích a zahájit jejich včasnou léčbu. Jinými slovy, tato malá krabička zjistí kompletní stav srdce a odhalí možnost infarktu na mnoho týdnů dopředu.

Novinky 3. tisíciletí

Další novinkou v diagnostice třetího tisíciletí je mamograf MEIK. Jde o zařízení založené na metodě elektroimpedanční tomografie. Tento přístroj je určen k diagnostice změn probíhajících v tkáni mléčné žlázy.

Na rozdíl od klasického mamografu není klientka vystavena rentgenovému záření, další výhodou je bezbolestnost a vyšetření není omezeno věkem z důvodu denzity. Tato metoda umožňuje rekonstruovat trojrozměrné rozdělení elektrické vodivosti (ve formě tomografických řezů v různé hloubce), a takto získat kvalitnější a detailnější zobrazení.
Centra prevence QMI se budou v blízké době rozšiřovat do ostatních krajských měst v ČR. (red, foto: archiv)

Kontakt:

Kontakt: Centrum prevence zdraví Za Opravnou 1 150 00 Praha 5 Tel. 725 171 781, 725 080 424 E-mail: info@gmi.cz, www.qmi.cz facebook QMI

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?