Zdraví v rakytníku

17. 1. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Je to zřejmě trvalý kolotoč. Neustále hledáme nové a lepší léky a přitom se, také neustále, navracíme k tomu, co roste kolem nás a k čemu měli naši předkové hlubokou úctu.


Velmi připomínán je nyní také rakytník řešetlákový, asi dvoumetrový trnitý keř se zelenostříbrnými listy obsypaný oranžovými šišatými malvicemi připomínajícími jeřabiny. Mnozí lidé je sbírají, aby si je – usušené, zamražené či jinak zpracované – uložili na zimu.

Abeceda vitaminů

Plody rakytníku jsou doslova plné vitaminů, „céčka“ má prý každá bobule tolik, že strčí do kapsy i pomeranč a obsahem karotenu předstihne mrkev. Ale najdete v něm i další vitaminy – B, D, E, K a P. Nechybějí minerální látky (především vápník a hořčík) a antioxidanty.

Odborníci tvrdí, že výjimečná je celá rostlina, ale využívány jsou především plody, které se konzumují syrové, zamražené, v podobě džemů, likérů či sirupů, oblíbený je i olej vylisovaný z bobulí. V čerstvých plodech rakytníku jsou obsaženy také organické kyseliny (převážně kyselina jablečná), pektiny a třísloviny, nasycené mastné kyseliny (rovněž ceněná kyselina linolová a kyselina linoleová) aj. Větve a listy rakytníku obsahují třísloviny, kůra větví serotonin a listy flavonoidy a další látky.

Také dobrá nálada

Zvláštní význam má rakytníkový olej – tmavě oranžový tekutý koncentrát vitaminů, karotenoidů, kyseliny olejové a linolové a dalších složek. Z bobulí byla izolována i důležitá surovina, která se používá k výrobě významného antioxidantu oligoprokyaninu (OPC), která je s oblibou využívána jako doplněk stravy a přísada do kosmetických přípravků.

Plody dále obsahují kumariny, aminokyseliny, minerální látky a stopové prvky (Pb, Ni, Mo, V, Mn, Cu, Si, Fe, AI, Ca a další). Ruští vědci získali z kůry tohoto keře alkaloid hippophein, který později v krystalické formě označili jako 5-oxytryptamin, což – trošku zjednodušeně – je fyziologicky aktivní amin zvaný serotonin, který přispívá ke vzniku dobré nálady. U rostlin byl zde zjištěn poprvé.

K čemu je dobrý

Užití rakytníku je velmi široké. Má protisklerotické účinky, pomáhá léčit žaludeční onemocnění a hojí sliznice. Podporuje výkonnost, dokáže tlumit bolest a zlepšit krevní oběh, podporuje hojení tkání i imunitu. Pomáhá odbourávat toxické a škodlivé látky z těla. Používá se také při kloubních potížích (zejména revmatismu a dně). Pro zevní užití doporučují odborníci rakytníkové výrobky k urychlení hojení – na popáleniny i jiná zranění.

Mít po ruce rakytník je praktické po celý rok, ale užijeme ho i teď. Pomáhá totiž při léčbě viróz (chřipky i angíny), je doporučován jako obranná látka proti následkům civilizačního stresu.
Plody jsou posilujícím lékem při celkové slabosti, v rekonvalescenci, při snížené odolnosti organismu a při zátěžích.

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?