Zima pleti neprospívá

14. 2. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zimní počasí je zatěžkávací zkouškou pro všechny typy pleti. Vůči té, která je citlivá, však musejí být její majitelky ještě opatrnější a pečovat o ni obzvlášť dobře. Podle odhadů se to týká až 70 procent žen.


ilustrační foto

Na jednu stranu je třeba vědět, že citlivá pleť se nerovná pleti suché, na stranu druhou ovšem platí, že obtíže tohoto typu se častěji týkají žen (občas i mužů) se suchou pletí.

Předčasné vrásky

Základní vlastností citlivé pleti je často nepříjemná, rychlá a nepřiměřená reakce na vnější či vnitřní podněty, se kterými se normální pleť vyrovnává bez problémů.
Citlivá pleť obvykle špatně snáší nevhodné kosmetické produkty včetně některých procedur, jako je například peeling nebo radikální léčba akné.

Negativně reaguje na drsnější klimatické podmínky a jejich změny, na pobyt ve znečištěném prostředí, na tvrdou vodu nebo na některé textilie. Citlivá pleť může mít navíc sklony k atopickému ekzému. Bývá hyperreaktivní a velmi křehká. Negativně na ni působí i hormonální změny nebo dokonce rychlá změna stravovacích návyků, špatně reaguje na stres a únavu. Škodí jí kouření, alkohol a ostré kořeněné pokrmy.

K projevům citlivé pleti patří pocity pnutí, suchost, křehkost a náchylnost k alergické reakci a zarudnutí, především v zimě může pálit nebo svědit. U tohoto typu pleti musíme počítat s předčasnou tvorbou vrásek.

Obecné zásady péče

V první řadě platí zásada nepoužívat agresivní kosmetiku. Vybírejte si takovou, která neobsahuje alkohol ani konzervanty, silné vůně a barviva. Používejte hypoalergenní krémy a přípravky speciálně určené pro citlivou pleť. Vždy si přečtěte informaci o složení na příbalovém letáku či obalu a zvláště u nových nevyzkoušených věcí buďte vždy opatrní. Pokud si nejste jisti, raději se poraďte v lékárně. Pečlivě hlídejte záruční dobu přípravků.

Na obličej si zbytečně nesahejte (podráždit pleť může i hrubší ručník), před aplikací kosmetiky si pečlivě umyjte ruce. Citlivou pleť při ošetřování jen jemně poťukávejte a přípravky do ní šetrně vtírejte. Nikomu je nepůjčujte. Citlivá pleť obvykle „nemá ráda“ peeling.
Pokud používáte dekorativní kosmetiku, nezbývá než pečlivě vybírat a testovat. V nabídce najdete výrobky speciálně určené pro citlivou pleť. Velmi důležité je samozřejmě vhodné a dokonalé odlíčení.
Citlivou pokožku zbytečně nevystavujte chladu, větru a mrazu.

Pokožka musí dýchat

Kompletní péče o citlivou (a suchou) kůži začíná už u používání vhodného mýdla, kdy je třeba volit z široké nabídky tzv. mýdel dermatologických. Výběr by měl být pečlivý, je lepší požádat o radu odborníka.

Dermatologická mýdla určená k ošetřování tzv. problematické pleti mohou mít například pročišťující a dezinfekční efekt, kdy účinné látky dokážou regulovat tvorbu kožního mazu a zamezují vzniku zánětlivých projevů na pleti. Jiná mýdla dokážou zase pleť jemně zvlhčit a svým složením jsou ideální pro časté mytí suché a citlivé kůže, navíc složky v nich obsažené nenarušují přirozenou lipidovou ochranu kůže, a tak mohou být používány denně při koupání i sprchování. Zpravidla bývají vhodná i pro kojence a batolata.

Ideální přípravek pro péči o citlivou pokožku (a to i malých dětí) by měl mít nejen dokonalé mycí vlastnosti, ale měl by ji také chránit a zvláčňovat. Současně by měl zamezovat vysoušení kůže a neuzavírat póry, jak obvykle říkáme – pokožka by měla volně dýchat.

V tomto směru je vhodné užívat koupelové oleje (některé jsou doporučovány i pro ošetření pokožky ekzematiků a s příbuznými problémy), které zjemňují a zvláčňují suchou kůži, snižují její šupinatění, a tím pomáhají ulevovat od svědění a podráždění. Vedle různých výživných a hojivých složek obsahují některé také tekutý parafín, který dokáže zamezit odpařování vody z pokožky, ale zároveň neuzavírá póry a nechává ji „volně dýchat“.

Nedostatek vody

V zimě se z pokožky ve zvýšené míře odpařuje voda, a tím se z jejího povrchu ztrácí ochranný hydrolipidický film. Ztenčuje se tak přirozená ochranná vrstva; mazové žlázy v chladném počasí zpomalují svou činnost, lipidy (tuky) v pokožce tuhnou a ztrácejí schopnost zadržovat vodu. Celé tělo, a tedy i pokožka jsou hůře prokrvené, protože při nižší teplotě si organismus nejdříve „ohřívá“ vnitřní, pro život nejdůležitější orgány. Méně kvalitní prokrvení se obrazí i na vzhledu pleti.

Nedostatkem vody pleť trpí, i když jsme v zimě ve vytopených místnostech. Lehčí hydratační krémy je dobré používat na noc. Na den, pokud se chystáte ven do chladu, si vyberte některý z krémů s vyšším obsahem tuku.
Nejvýživnější krémy používejte při pobytu na sněhu a kontrolujte, zda obsahují dostatečně silný ochranný faktor proti slunci.

Ochrana, hydratace, výživa

Základem zimní péče je celková ochrana, hydratace a výživa. Nejprve je třeba zvolit správný krém „na ven“. Používáte-li kvalitní krém na citlivou pleť, v zimě si kupte stejnou značku, ale pro pleť velmi suchou a citlivou. Pro intenzivnější a kvalitnější péči jsou k dispozici ampulky s hydratačními séry, jež se používají jako podklad pod hydratační krém. Jednou za měsíc si pak kupte kvalitní „zimní“ masku od vyzkoušené značky.

Obzvlášť citlivá je pleť kolem očí, která vyžaduje ošetřování speciálními očními krémy. I když patříte k těm, které make-up nepoužívají, v zimě byste rozhodně měla. Kvalitní make-up, který před odchodem z domova nanesete na výživný krém, znamená velmi dobrou ochranu pleti. Pokud máte na mrazu hned „tvářičky jako jablíčka“, pravděpodobně máte suchou nebo citlivou pleť. Může se to přihodit i po vypití horkého čaje. Na trhu jsou k dispozici přípravky pro citlivou pleť se sklonem k zarudnutí, například s výtažky z lékořicového kořene, který zklidňuje a působí protizánětlivě.

Vyzkoušejte

• Některou z výživných obličejových masek z přírodních zdrojů (v zimě i jednou týdně). Smíchejte dva druhy ovoce (pozor na alergii, zkuste nejdřív na kůži předloktí) – na hodně suchou pleť vyberte avokádo, banán nebo mrkev – s čistým olejem nebo jogurtem. Téměř každé citlivé pleti pomůže kombinace medu a jogurtu či sušené syrovátky smíchané s troškou teplé vody a medu, výborný je i olejíček z pšeničných klíčků.

• Někdy se doporučuje i čisté nesolené vepřové sádlo (ale výjimka potvrzuje pravidlo a některá citlivější pleť by mohla zareagovat i alergicky).

• K mytí a další péči používejte vodu bez chloru (nechte 2 hodiny odstát).

• Na rty použijte osvědčenou medovou masku; med má velké množství prospěšných látek, hydratuje, pomáhá odstraňovat odumřelou tkáň a hojit suché a popraskané rty.

• Na stav pleti má vliv nejen vnější, ale především vnitřní hydratace, nezapomínejte proto ani v zimě dostatečně pít. V jídelníčku pamatujte na minerály a vitaminy. Důležitý je i dostatek spánku.

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?