Příspěvky zdravotních pojišťoven čerpá méně než polovina klientů

22. 2. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Příspěvky zdravotních pojišťoven čerpá méně než polovina klientů. Při přechodu k jiné pojišťovně se ale podle nich část lidí rozhoduje, roli hraje i lékař nebo regionální pokrytí. Novinářům to řekl předseda Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.


Loni pojišťovny vyplatily příspěvky na očkování, vyšetření, ozdravné pobyty a další prevenci za více než 1,5 miliardy korun. Pojišťovnu lze změnit do konce března a září, změna se pak projeví v pololetí. V posledním termínu měnilo pojišťovny jen asi 3000 lidí.

„Pro změnu zdravotní pojišťovny je nejdůležitější doporučení lékaře. Žádná pojišťovna ale neplatí lékařům se zpožděním, takže je pohyb menší než býval,“ vysvětlil Friedrich. Část lidí, kteří pojišťovnu mění, se rozhoduje také kvůli regionálnímu pokrytí, například pokud se stěhují do regionu, kde jejich pojišťovna tak silnou síť lékařů nemá.

VZP plánuje rozdělit mezi svých 5,9 milionu pojištěnců na příspěvcích nejméně 522 milionů korun, dalších 324 milionů korun je podle mluvčího Oldřicha Tichého v rezervě. Průměrně tak vychází 88 až 143 korun na jednoho pojištěnce.

Šest zaměstnaneckých pojišťoven sdružených do svazu, které mají společně 4,4 milionu klientů, chce na preventivní programy dohromady vynaložit 685 milionů korun, což vychází asi 150 korun na jednoho pojištěnce.

„Nicméně skutečná výše příspěvků je pro jednotlivé programy vyšší, protože některé programy platí jen po část roku a všeobecně se předpokládá, že tyto programy využije asi jeden až dva miliony pojištěnců,“ uvedla předsedkyně zdravotní sekce svazu Renata Knorová.

Podle VZP je zájem různý podle skupiny pojištěnců. „Například benefity pro nastávající maminky čerpá každá druhá těhotná klientka VZP, ale třeba příspěvek na bezlepkovou dietu čerpá dokonce devět z deseti celiaků,“ dodal mluvčí Tichý.

Pojišťovny nabízejí příspěvky na pohybové aktivity, ozdravné pobyty dětí, běžně nehrazená vyšetření a očkování. Největší zájem je proplácení části o vakcíny proti klíšťové encefalitidě a o příspěvky na pohyb.

Pojišťovny přispívají také na odvykání kouření, léčbu obezity, astmatu či diabetu, dětem na rovnátka či sportovním prohlídky. Chronicky nemocné děti s kožními či dýchacími problémy se mohou přihlásit do pojišťovnami organizovaných pobytů u moře nebo v Tatrách. Rodina na ně ale musí část doplácet řádově několik tisíc korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?