Rozpočet resortu zdravotnictví má podle návrhu o pětinu klesnout

4. 6. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozpočet ministerstva zdravotnictví na příští rok se má podle návrhu rozpočtu, který zveřejnilo ministerstvo financí, snížit oproti letošnímu roku o 17 procent. Resort bude hospodařit s 6,6 miliardy korun.


Ministerstvo tvrdí, že by méně prostředků znamenalo velké problémy. Odhady ale počítají s vyšším výběrem zdravotního pojištění, které jde mimo státní rozpočet. Na zdravotní péči by se tak mělo rozdělovat 320 miliard korun. Letos bylo plánováno zhruba 277 miliard, vybere se nakonec zřejmě přes 300 miliard korun.

Ministerstvo z rozpočtu platí provoz státních institucí jako jsou Státní zdravotní ústav, Státní ústav pro kontrolu léčiv nebo krajské hygienické stanice, celkem jich je včetně přímo zřizovaných nemocnic a dalších zdravotnických zařízení 73.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) půjde 12 miliard z navýšeného výběru zdravotního pojištění do nemocnic, řekl to na tiskové konferenci k rozpočtu. „Počítáme, že se to promítne do zvýšení platů zejména sester ve směném provozu, kterým by měl stoupnout příplatek za směnnost o 5000 korun na 7000 korun,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Jedná se o první návrh státního rozpočtu na příští rok, ministerstvo zdravotnictví bude s ministerstvem financí dále jednat. Aktuální návrh na snížení rozpočtu o téměř 1,5 miliardy by však pro ministerstvo znamenal velké problémy, proto budeme určitě v dalších jednáních usilovat o navýšení,“ řekla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Za minimální označila letošní úroveň.

Ministerstvo v posledních letech hospodařilo s rozpočtem mezi sedmi a osmi miliardami korun. V roce 2015 mělo rekordních 8,5 miliardy korun, poté rozpočet klesal. Loni se opět zvýšil na více než osm miliard. Spolu s ministerstvem zahraničí, kterému klesá rozpočet proti roku 2018 asi o dvě procenta, je zdravotnictví jedním ze dvou resortů, který má mít pro příští rok méně. V návrhu je úbytek o 1,394 miliardy korun.

Z rozpočtu ministerstva školství by také měly příští rok přijít peníze na zvýšení počtu studentů lékařských fakult meziročně o 15 procent. V příštích deseti letech jim chce vláda rozdělit 6,5 miliardy korun. Návrh podle důvodové zprávy počítá s navýšením o půl miliardy korun na investice.

Pro zahraniční rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc koordinovanou ministerstvem zdravotnictví je připraveno tři miliardy korun. Návrh počítá také s 1,5 miliardou na výzkum, vývoj a inovace.

Ze státního rozpočtu jdou také náklady na takzvané státní pojištěnce. Stát platí pojistné za zhruba 5,95 milionu lidí, mezi kterými jsou především děti, důchodci či nezaměstnaní. Letos posílá zdravotním pojišťovnám měsíčně 968 korun, příští rok má příspěvek vzrůst na 1018 korun. Celkem půjde asi o 73,3 miliardy korun. Novela zákona z loňského roku předpokládá, že se částka bude obdobně navyšovat ještě v roce 2020.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?