Rusko chce cenzurovat zprávy o sebevraždách

19. 4. 2016 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní ruský cenzurní orgán se vydal do boje proti epidemii sebevražd, která se v posledních letech rozšířila zejména mezi mladými lidmi a kvůli nedostatku léků i mezi těžce nemocnými pacienty. Vládní agentura Roskomnadzor chce vydat směrnice pro média, jak o sebevraždách informovat veřejnost.


Podle ruské agentury RBK návrh počítá s tím, že ve zprávách médií se nebude smět objevit víc než jedna informace o sebevraždě denně. Slovo „sebevražda“ se nesmí objevit v titulku. Na titulních stránkách se podobné informace nebudou smět tisknout vůbec, nemluvě o popisu sebevrahova činu či o publikování fotografií.

Doporučení, které je podle moskevského rozhlasu zatím ve stádiu příprav, vychází z přesvědčení, že příliš časté zmínky o dobrovolném odchodu ze života mohou pro labilní osoby být návodné. Pokud článek o sebevraždě bude obsahovat popis života mrtvého, má být vyvážený se zmínkami „nejen o životních prohrách, ale i o vítězstvích“, doporučuje Roskomnadzor.

Počet sebevražd v Rusku v poslední době vyvolává velké znepokojení odborníků i veřejnosti. Časté jsou zejména případy dobrovolné smrti školáků a mladých lidí do 30 let. Loni Roskomnadzor nechal zablokovat přes 700 webových stránek, které údajně obsahovaly návod k sebevraždě.

Alarmující jsou i časté případy těžce nemocných lidí, kteří volí smrt kvůli nedostatku utišujících léků. Jejich dovoz Rusko omezuje v důsledku hospodářské a finanční krize. Celostátní statistiky v Rusku nejsou k dispozici, jen v únoru ale média zaznamenala pouze v Moskvě jedenáct takových případů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?