Šance pro pěstitele. Stát hledá nového dodavatele konopí

9. 8. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Prodej léčebné marihuany se stává v českých lékárnách zavedenou praxí. Pacienti už nakoupili více než kilogram drogy, která pomáhá u specifických onemocnění. Dodávky konopí jsou však nyní v ohrožení kvůli problémům dodavatele. Úřad pro kontrolu léčiv proto chystá nový tendr.


Od března 2016, kdy se českým pacientům otevřela možnost nechat si předepsat a vyzvednout marihuanu pro léčebné účely, bylo v lékárnách vydáno celkem 1 036 gramů konopí. K dnešnímu dni má smlouvu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) potřebnou pro vydávání konopí uzavřeno dvacet lékáren. Nejvíc v Praze a Brně.

Konopí do lékáren proudí ze dvou zdrojů. Největší část pořád tvoří kritizovaný dovoz z Nizozemska. Důvodem kritiky je vysoká koncová cena produktu. Náklady na chráněný převoz totiž navyšují prodejní cenu marihuany natolik, že za ni pacienti platí kolem 300 korun za gram.

Problém měl vyřešit český dodavatel – Elkoplast Slušoviče. K řešení je však daleko. Po první březnové dodávce 11,2 kilogramu konopí pěstitel u druhé dodávky plánované na červenec nedodržel závazky týkající se nutné certifikace, a SÚKL ji tak odmítl odkoupit. Úřad pěstitele na nutnost předložení certifikátu dokládajícího soulad s požadavky českých právních předpisů opakovaně upozorňoval, údajně však neúspěšně.

Situaci tak úřad považuje za nedodržení smlouvy o dodávce léčebného konopí ze strany pěstitele. Zvažuje proto, že pro české léčebné konopí vyhledá nového dodavatele. „SÚKL aktuálně podniká všechny kroky tak, aby nedošlo k výpadku dostupnosti konopí na českém trhu. Intenzivně pracujeme na nové zadávací dokumentaci pro další veřejnou zakázku, kterou bychom rádi zveřejnili po začátku účinnosti novelizovaného zákona o veřejných zakázkách. V případě dodavatele – soukromého subjektu – samozřejmě nikdy nelze vyloučit, že při plnění předmětu zakázky dojde ke komplikacím. Naší snahou však je toto riziko minimalizovat, a to i s využitím stávajících zkušeností,“ potvrzuje mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Rakovina či AIDS

Navzdory problémům dodávky Elkoplastu měly pro pacienty pozitiva. Konopí ze Slušovic je totiž k mání za cenu 68 korun bez DPH za gram. Stoupla také kvalita dodávané marihuany. Zatímco marihuana prodána v lékárnách v dubnu obsahovala 6 procent látky THC na gram, od května je v prodeji konopí s 19 procenty účinné látky v gramu sušiny.

Podle údajů SÚKL lékaři předepsali 106 receptů na léčivou marihuanu. Počet zatím měsíčně nenarůstá, což může svědčit o tom, že lékaři se předepisovat konopí stále ostýchají. Na vině může být i dlouhé odkládání spuštění aplikace, která předpisy speciálního léčiva umožňuje. Po dvouletých odkladech zapříčiněných nefunkčním rejstříkem SÚKL aplikaci spustil až v letošním lednu.
Marihuana má sloužit jako doplňkové léčivo pro pacienty s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?