Senát podpořil vyřazení čínského léčitelství ze zdravotních oborů

8. 12. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát podpořil vyřazení terapeuta a specialisty čínské medicíny ze seznamu odborných zdravotnických pracovníků. Podle kritiků, mezi něž patří i Česká lékařská komora nebo lékařské fakulty, je to léčitelství.


Změnu by mohla přinést senátorská novela o uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, kterou dnes horní komora postoupila k dalšímu projednání svému zdravotnickému výboru. „Je to nesystémové, není to nic, co by mělo co dělat se skutečným pojetím lékařského povolání,“ zdůvodnila potřebnost předlohy senátorka a lékařka Alena Dernerová (za SD-SN).

Poskytovatelé čínské medicíny se mezi zdravotnické profese dostali v polovině letošního roku. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) to obhajoval tím, že nyní vzdělání, rozsah a kvalitu nabízené péče čínských léčitelů není možné ověřit. Nově jejich výuku mají poskytnout kvůli nesouhlasu lékařských fakult zdravotně-sociální fakulty. Vzdělávací program má být vytvořen ve spolupráci s partnerskými čínskými univerzitami.

Zákon podle autorů senátorské novely „přiznal čínskému léčitelství statut medicínského oboru, čímž zvýhodňuje čínské léčitelství oproti jiným léčitelským metodám“. Proti přitom byli děkani lékařských fakult, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně a Česká lékařská komora.

Tvůrcům novely vadí mimo jiné to, že čínští léčitelé by byli zvýhodněni oproti ostatním, mohli by získat titul bakaláře či magistra a jejich služby by mohly hradit zdravotní pojišťovny. „Hlavní námitkou proti čínské medicíně jako regulérní součásti českého zdravotnického systému je nejen fakt, že nejde ověřit kvalitu čínských lékařů, ale zvláště to, že peníze za alternativu z Dálného východu mohou chybět jinde, například při léčbě vzácných onemocnění,“ dodali senátoři.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?