Textilní materiály používané v péči o seniory

10. 4. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve svém příspěvku bych se chtěl zaměřit na některé výrobky dodávané společností APOS BRNO určené pro zkvalitnění péče o seniory a jejich lůžko, ve kterých jsou nové materiály využity, a také o některých trendech v této oblasti. Ve všech případech se jedná o výrobky, které se udržují praním, a lze je tedy opakovaně a dlouhodobě používat.


SUMMARY

In the article I would like to describe some products supplied by APOS BRNO which are meant to improve care of seniors. The new materials are used for beds and bed equipment. The materials can be washed and used repeatedly for a long time.

Do oblasti zdravotnických textilií stále více pronikají nové materiály, které nacházejí své uplatnění i v péči o seniory, a to v podmínkách jak domácí, tak i institucionální péče.Péče o seniory má svá specifika, která je třeba zohlednit i při volbě používaných textilních materiálů. Lůžkoviny, textilní ochranné podložky musejí být příjemné, prodyšné, ale také nepropustné či absorpční a zároveň chránit důstojnost ošetřované osoby. Specifické požadavky jsou kladeny na výrobky, které mají působit preventivně a zvyšovat bezpečnost pacientů/klientů.

Bariérové textilie

Jejich funkcí je zabránit pronikání tekutin při zachování takových vlastností, jako je prodyšnost, elasticita a dlouhodobá životnost. Zpravidla se jedná o polyuretanový nebo vinylový zátěr na tkané či pletené podkladové textilie. Takto upravená textilie se používá buďto samostatně, nebo v kombinaci s dalšími materiály. Své uplatnění nacházejí zejména v těchto výrobcích: ochranné potahy na matrace a bezpečnostní pomůcky, omyvatelné polštáře a přikrývky, absorpční podložky pod ležící, podložky na ochranu čalounění, chrániče oděvů,* nepropustné pytle na kontaminované prádlo.

Ochranné potahy na matrace jsou základním ochranným prvkem lůžka. Nejenže spolehlivě chrání matraci, ale zejména ležící osobu, u které tak pomáhají udržovat bezvadnou hygienu. Jsou vhodné i pro alergiky, protože brání pronikání prachu a roztočů z lůžka. Omyvatelné polštáře a přikrývky významně pomáhají při péči o ležící osoby v náročnějších podmínkách. Povrchová textilie je nepropustná pro tekutiny a zároveň prodyšná, vnitřní náplň většinou tvoří nelámavé polyesterové vlákno. Neperou se, ale jejich povrch se omývá, popřípadě dezinfikuje, a tak je lůžkovina ihned připravena k dalšímu použití.

Absorpční vícevrstvé nepropustné podložky typu SONOMA nebo CHAMONIX, které se kladou pod ležícího, jsou kromě bariérové vrstvy zhotoveny z dalších moderních materiálů, jako je polyesterový úplet a umělé hedvábí, a proto mají řadu důležitých vlastností. Jsou bariérové, po lůžku nekloužou, pojímají dostatečné množství tekutiny a zároveň nedráždí pokožku, nečistoty se z nich praním snadno odstraňují. Snižují četnost výměny lůžkovin a lze je použít i při polohování.

Zejména u tohoto výrobku je v podmínkách péče o seniory oceňován jeho diskrétní charakter, protože je vnímán jako součást lůžkovin a nikoli jako pomůcka při inkontinenci. Podobné vlastnosti a použití mají i textilní podložky na ochranu čalounění nábytku a sedadel automobilů. Z bariérové textilie s nasákavou vrstvou jsou zhotoveny také tzv. chrániče oděvů, které chrání před opařením horkým jídlem.

Lůžkoviny ze směsových materiálů

Většina zařízení pečujících o seniory je dnes vybavena moderními lůžky s polohovacími rošty a pasivními či aktivními antidekubitálními matracemi. Zejména u osob dlouhodobě upoutaných na lůžko má kvalitní matrace pro prevenci dekubitů prvořadý význam. Otázkou ale je, čím takovou matraci povléci, aby nebyly eliminovány její léčebně preventivní účinky. Vyvstal požadavek na dokonale elastické prostěradlo, přizpůsobující se matraci i při jejím zatížení a polohování, které nedráždí pokožku, snadno se povléká a udržuje.

Kanadskými odborníky byly vyvinuty nové materiály a konstrukční řešení prostěradel, známé i u nás pod názvem prostěradla obálkového střihu a střihu SMART. Tato prostěradla jsou dokonce chráněna mezinárodními patenty. Jsou zhotovena z pleteniny (směs bavlna/polyester), kde vlákna jsou vedena a splétána tak, aby svrchní kontaktní vrstva byla bavlněná a spodní polyesterová. Originální střih a konstrukce prostěradel bez použití gumy v lemu zajišťují přizpůsobení prostěradla matraci i v extrémních polohách roštu a dlouhou životnost.

Polohovací a protiskluzové podložky

Polohovací podložky mají ulehčit práci ošetřujícímu personálu při jinak namáhavé manipulaci s ležícími pacienty. Při jejich výrobě jsou použity speciální tkaniny z mikrovlákna, které jsou kluzké a usnadňují tak posouvání pacienta po lůžku. V jiných případech se setkáváme s opačným požadavkem. Podložky na ochranu koženkového čalounění a protiskluzové podložky na podlahu, které se kladou vedle lůžka, jsou vespodu opatřeny bariérovou textilií s protiskluzovou povrchovou úpravou.

Trendy

V dalším vývoji půjde zejména o integraci výsledků vývoje v oblasti materiálů chemie, fyziky a inženýrství pro výrobu nových textilních struktur se speciálními vlastnostmi, které najdou uplatnění při výrobě takzvaných inteligentních textilií nebo textilií se zadanými vlastnostmi. Již dnes existují speciální textilní vlákna, schopná snímat údaje o srdečním rytmu či krevním tlaku a bezdrátově je přenášet na monitorovací jednotku nebo textilie se stříbrným vláknem vyznačující se vynikajícími antibakteriálními a termoregulačními účinky. Není pochyb, že tyto a další materiály najdou uplatnění ve výrobcích, které pomohou našim seniorům i těm, kteří o ně pečují.

RNDr. Vladimír Vala, CSc. APOS BRNO s. r. o. (vala@aposbrno.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?