Využití metody vlhkého hojení v ambulanci pro chronické rány

1. 10. 2006 12:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V září 2004 jsme při chirurgickém oddělení jihlavské nemocnice otevřeli nové specializované centrum pro hojení chronických ran. V jejich léčbě jsme vycházeli z nejnovějších trendů léčby chronických onemocnění - co nejdříve vrátit pacienta do domácího ošetřování a zvyšovat tak jeho soběstačnost a nezávislost na okolí.


Spojením lůžkové a návazné ambulantní péče dochází k celkovému zefektivnění léčby, je zde zaručena její kontinuita s péčí. Tento způsob ošetření poskytuje značný komfort pro pacienta - snížení počtu převazů i bolestivosti a omezení nepříjemných průvodních jevů (sekrece z rány a zápachu). V neposlední řadě není zanedbatelný ani ekonomický aspekt - snížení nákladů. Doba hojení se použitím moderního krytí výrazně zkracuje, přímé náklady na léčbu jsou tedy podstatně nižší. Centrum pro hojení chronických ran při chirurgickém oddělení Nemocnice Jihlava nabízí komplexní léčbu všem obyvatelům kraje Vysočina.

VÝHODA VYČLENĚNÍ

Léčba chronických defektů vyžaduje mimo jiné znalost používání terapeutických obvazů, tzn. speciálně vyškolený tým, který tvoří dva lékaři-chirurgové a čtyři sestry. Členové týmu pracují v sestavě: jeden lékař a dvě sestry. Nezbytností je průběžné vzdělávání členů týmu a aktivní přístup k novinkám, které se týkají hojení ran. Naši klienti přicházejí z jiných ambulancí, dále jsou to pacienti v domácím ošetřování, pacienti hospitalizovaní na jiných odděleních Nemocnice Jihlava, část jich přichází z terénu. Ordinace je v novém ambulantním traktu s bezbariérovým vchodem a oddělenou čekárnou. Ordinační hodiny jsou každé pondělí a středu od 13 do 15 hodin, objednáváme i prostřednictvím telefonu. Vyčlenění pacientů s chronickým defektem z provozu běžné chirurgické ambulance jim zaručuje komplexní léčbu a edukaci. Je nezbytné, aby edukace odpovídala věku pacienta a jeho možnostem, v případě nutnosti spolupracujeme s rodinnými příslušníky nebo agenturou domácí péče.

HLAVNÍ ÚKOLY SESTRY

Naši pacienti jsou poučeni o způsobu ošetření rány v domácím prostředí, nutnosti eventuálního bandážování končetin a dalších režimových opatření. Sestra pacienta poučí o nutnosti péče o nohy - pedikúra, výběr vhodného obutí, ochrana před zraněním - zprostředkujeme i kontakt na protetické služby. Sestra pracující v ambulanci pro léčbu chronických ran musí dále věnovat zvýšenou pozornost výživě nejen u pacientů s diabetem, kdy je optimální hladina glykemie nezbytným předpokladem hojení, ale u všech s chronickým defektem. Při prvním kontaktu s pacientem a jeho příbuznými a dále vždy při změně stavu pacienta pak sestra provádí orientační nutriční screening, kdy se zaměřuje především na množství bílkovin přijímaných stravou. Při jejich nedostatečné saturaci doporučuje vhodné potravinové doplňky spolu s recepty na úpravu stravy.

NE VŠE LZE ZHOJIT

Ambulance pro léčbu chronických ran spolupracuje s dalšími odbornými ambulancemi a agenturami domácí péče. Nejdůležitější pro správné fungování naší ambulance je spolupráce s pacientem a jeho rodinou. Pacienti jsou na kontrolu zváni jedenkrát za dva až tři týdny, a to z důvodu geografického uspořádání a dopravní obslužnosti kraje. Péči o ránu mezi kontrolami přebírá sám pacient, eventuálně člen rodiny, čímž zvyšujeme soběstačnost pacienta a jeho nezávislost. Tento způsob péče o ránu zvyšuje nároky na sestry v ambulanci, musejí tedy být nejen dobrými sestrami, ale i učitelkami a rádkyněmi, které dokážou vyřešit problémy týkající se samotné rány, stejně jako dalších problémů, jež nese život. Je nutné si uvědomit, že není cílem vždy a každou ránu zahojit (každý z nás se již setkal s chronickým defektem, který zahojit nelze), ale je důležité si připomenout zkvalitnění dalšího života člověka. Závěrem lze říci, že za více než rok naší práce se nám uvedený model péče o chronické defekty osvědčil. Převážná část pacientů péči o rány zvládá a nás těší, že jsme pomohli ke zvýšení kvality jejich života. SEZNAM NĚKTERÝCH MATERIÁLŮ, KTERÉ NEJČASTĚJI POUŽÍVÁME Antiseptické obvazy Inadine (J+J), obvazy s aktivním uhlím Actisorb Plus (J+J); obvazy se stříbrem Aquacel AG (ConvaTec), Silvercel (J+J), Comfeel Biatain Ag ( Coloplast; Hydrogely-NuGel ( J+J); hydrokoloidy Granufl ex (ConvaTec), Hydrocoll (Hartmann), Tender Wet (Hartmann), Permafoam (Hartmann), Aquacel (Convatec), Hydrogely -Hydrosorb (Hartmann). Jako dezinfekční roztok k oplachům nebo obkladům ran používáme Dermacyn (A care).


SOUHRN

Seznámení s provozem specializované ambulance pro chronické rány a důvody jejího zřízení. Způsob práce sester a nároky, které jsou na ně kladeny v této ambulanci.

SUMMARY

The article describes the work on special chronic wound ambulance and reasons that led to its opening as well as the work of nurses and their required competencies.


O autorovi: Mgr. Eva Brtníková chirurgie I., Nemocnice Jihlava (brtnikovaeva@centrum.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?