Využívání nových výrobků ve zdravotnických zařízeních

10. 10. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Práce sester je v současnosti velmi náročná po stránce psychické i fyzické. V mnoha zdravotnických zařízeních jsou stále ještě aplikovány zastaralé a překonané metody, což je pracné a časově náročné pro personál (nepohodlné, stresující), pro pacienty, a proto nevýhodné pro zařízení samotné. Ať už je tato situace způsobena nedostatkem informací, nebo neochotou zavádět do praxe nové pracovní postupy a pomůcky, je potřeba se každým takovým případem zabývat a hledat jednodušší, efektivnější a hlavně ekonomicky přijatelné řešení.


Příkladem může být na první pohled zdánlivě jednoduchá záležitost, jakou je mytí vlasů u pacientů, kteří jsou hospitalizovaní na jednotkách intenzivní péče. Tento úkon je náročné provádět u imobilních pacientů nebo u pacientů napojených na umělou plicní ventilaci a k jeho zajištění je nutná určitá zručnost a asistence většího počtu zdravotnického personálu. A přitom český trh nabízí výrobky, umožňující provádět tuto konkrétní činnost mnohem jednodušeji, rychleji a za dostupnou cenu. Firma DAHLHAUSEN CZ nabízí široký sortiment výrobků, které pomáhají kvalitně a hygienicky zabezpečit toaletu pacienta.

Kromě výborných vlhčených hygienických ubrousků a antibakteriálních vlhčených žínek jsme vyzkoušeli „Hygienickou čepici s přídavkem šamponu“. Čepice umožňuje šamponovaní a mytí v jednom kroku bez potřeby oplachování a zároveň osvěžuje a neutralizuje pachy. Neobsahuje alkohol. Hygienickou čepici je možno předehřát v mikrovlnné troubě, aby její teplota při mytí byla pacientovi příjemná. Absorbuje celkem rychle usazeniny, sekrece a špínu, proto je čepici možno aplikovat i v případě značného znečistění vlasů. Použití je vskutku jednoduché. Stačí nasadit čepici na hlavu a potom jemnými pohyby promnout vlasovou část hlavy. Úkon je rychlý, jednoduchý a zvládne ho jeden člověk.

Při použití hygienické čepice není zapotřebí používat šampon ani vodu. Šetří čas a v neposlední řadě i záda sestry provádějící toaletu u těžce nemocného pacienta. „Mytí bez vody“ šetří zdraví zdravotníka, které je v českém zdravotnictví opomíjeno. Pro infekční pacienty jsou v nabídce varianty hygienické čepice a žínky s přídavkem antibakteriálního přípravku. Jsou vhodné zejména pro pacienty s MRSA.

Čepice opravdu používáme i u těchto pacientů a jsme s nimi spokojeni. Jsem vděčná za uvedení těchto výrobků do naší praxe, protože tyto prostředky umožňují zlepšení manipulace s pacientem, a to je pro nás a pro pacienta důležité. Pracuji více než deset let jako sestra na neurologii a mohu vás ujistit, že nikdo vám vaše zdraví nemůže nahradit a nic vám je nevrátí. Nebojte se využívat nové výrobky, které vám jednoznačně ulehčí práci a zpříjemní pacientovi pobyt v nemocnici.

Silvia Pekárová, JIP, neurologická klinika FN Brno

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?