Antikoncepce a porodnost u čínských žen

10. 7. 2007 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Proto začala čínská vláda uplatňovat program plánování rodiny, zlepšování kvality populace a kontrolu porodnosti. Kdyby Čína neprosazovala tuto tvrdou politiku, měla by dnes podle statistik o 300 milionů obyvatel více.


Po roce 1961 se propagovalo uzavírání sňatků v pozdějším věku, provádění sterilizace a rozšíření užívání antikoncepce, která byla mnohdy poskytována zdarma. I dnes se stane, že na ulici aktivista komise pro plánované rodičovství vysvětluje vládní politiku, a na stole má přitom brožury o antikoncepci, kondomy a antikoncepční pilulky. Dalším opatřením bylo například zrušení mateřské dovolené u čtvrtého dítěte a zrušení sociálních přídavků (13, 14).

V 80. letech byla tato regulační opatření známá pod heslem „Jedna rodina - jedno dítě“, požadující, aby rodiny ve velkých městech měly pouze jedno dítě. Poruší-li rodiče toto nařízení, jsou sankcionováni pokutou. Výjimku mají případy, kdy první dítě je postižené, pak mohou mít rodiče druhé dítě. To je povoleno i v případech, kdy jsou rodiče jedináčci nebo jsou z více sourozenců, kteří však nemohou mít vlastní děti. Ve venkovských oblastech mohou mít manželé i druhé dítě, ale až čtyři roky po narození prvního potomka, kterým musí být holčička. Jsou-li rodiče příslušníky národnostních menšin, je jim dokonce povoleno mít více dětí. Snahou této politiky zůstává, aby byly v Číně uzavírány pozdější sňatky a plánovalo se pozdější rodičovství, což znamená, že by rodiny měly méně dětí, ale o to zdravějších (4, 5).

V posledních letech byla v Číně prováděna studie ohledně užívání antikoncepce čínskými ženami.

Cílem bylo probádat škálu antikoncepčních metod a příčiny jejich selhávání. Průzkum s názvem „Two-per-thousand Fertility Survey“ shromáždil informace o 27 různých antikoncepčních metodách a zaměřil se na ženy od 15 do 57 let, které jsou nebo někdy byly vdané.

Podrobily se mu všechny kontinentální provincie, v průměru to bylo 72 000 osob v každé provincii. Z výsledků vyplývá, že mezi nejčastěji užívané antikoncepční metody ve městech a na venkově patří nitroděložní tělísko, dále pak ženská sterilizace a na třetím místě mužská sterilizace (6, 8, 13).

Ženy, které si přejí jít na interrupci, nemusejí svoje rozhodnutí díky populační politice zdůvodňovat. Není třeba se ptát, jak se žena jmenuje či odkud je. Bohužel jsou známy i případy, kdy ženy prodělaly potrat z donucení, právě z důvodu porušení nařízení populační politiky. Právě proto, aby nedocházelo k podobným případům, mají lékaři od ledna roku 1996 zakázáno sdělovat rodičům pohlaví dítěte. I přes tato opatření řada rolnických rodin tato vyšetření podstupuje za drahé peníze, protože si přejí potomka mužského pohlaví, který by jim pomáhal s těžkou rolnickou prací. Například v chepejské severočínské provincii úřady zjistily za poslední dva roky minimálně 848 případů, kdy na základě ultrazvukového vyšetření bylo zjištěno, že pohlaví dítěte je ženské, což vedlo k interrupci.

Čínská vláda proto chce trestat zdravotníky za prozrazení pohlaví plodu až třemi roky vězení a navíc i vysokou pokutou. Také se začaly poskytovat sociální příplatky starším manželským párům, kterým se nenarodil syn (5, 11).

Výzkum v ČR

V ČR se začíná rozrůstat čínská minorita, a proto nás zajímalo, jestli život Číňanek zde je v souvislosti s porodností a užíváním antikoncepce odlišný od života v ČLR, kde se ještě naráží na omezování plodnosti, a jaká je nejčastější užívaná antikoncepce.

Cíle a hypotézy

Cíl 1: Zjistit porodnost čínských žen v České republice a v Čínské lidové republice. Cíl 2: Zjistit informace o poskytování a užívání antikoncepce u čínských žen.

Hypotéza 1: Porodnost čínských žen v ČR je vyšší než u žen žijících v Čínské lidové republice. Hypotéza 2: Čínské ženy nemají dostatek informací týkajících se poskytování a užívání antikoncepce.

Metodika

Byl proveden kvantitativní výzkum dotazníkovou metodou, kdy dotazníky byly rozdávány čínským ženám, které žijí v ČR, a byly přeloženy do čínštiny. Výzkum probíhal ve Středočeském kraji, kde bylo osloveno 60 respondentek. 21 dotazníků nešlo použít z důvodu neúplných údajů, a tím konečný počet respondentek byl 39.

Výsledky výzkumu

První otázky se týkaly identifikačních údajů: při zkoumání věkového rozložení čínských žen je ze 39 dotazovaných žen od 20 do 30 let 20 žen. Ve věku 41 let a více je 11 žen a ve věku 31-40 jich je 8. Žádná z respondentek se nenacházela ve věku 15-19 let. V České republice žije nejdéle 17 žen, a to v rozmezí 4-5 let, 8 žen zde žije 6 až 7 let, 5 žen od 0 do 1 roku, 4 ženy zde žijí 8-9 let a stejný počet žen tady žije již přes 10 let. Jedna žena udala, že v ČR žije v rozmezí 2 až 3 let.

Co se týče vzdělání je 14 žen vyučených, 12 žen má nejvyšší ukončené vzdělání vyšší odborné. Dále 7 žen má vysokoškolské vzdělání a 6 žen má vzdělání středoškolské s maturitou. Základní vzdělání neměla žádná z dotazovaných respondentek, což potvrzují i výsledky Českého statistického úřadu, že nejvíce Číňanů má vysokoškolské vzdělání (14).

Co se týká porodnosti, 29 žen uvedlo, že již někdy rodily, a z ostatních 10 žen ještě žádná nerodila. Při dotazování na množství dětí z počtu žen, které rodily (29), uvedlo 23 žen, že má jedno dítě, 5 žen má děti dvě a pouze 1 žena má děti tři. Je tedy patrné, že i když Číňanky žijící v České republice a mají právo mít tolik dětí, kolik chtějí, příliš ho nevyužívají, přestože jsou v produktivním věku mezi 20 a 30 lety. U žen, které rodily v Číně, odpovědělo kladně 23 žen, pouze 6 žen rodilo v České republice. Možnost, že by ženy rodily ještě i v jiných zemích, se nepotvrdila (14). Všech 39 dotazovaných žen se shodlo na tom, že na jejich odchodu z Čínské lidové republiky se nepodílel vliv přísné regulační politiky (graf 1, 2). Je tedy zřejmé, že tyto ženy přišly do České republiky nejspíš za svými manžely.

Počet interrupcí ukazuje na fakt, že 32 žen podstoupilo interrupci již dříve a 7 žen ještě nikdy tento zákrok neprodělalo. V Čínské lidové republice interrupci podstoupilo čtyřiadvacet žen a osmji podstoupilo v České republice. Možnost, že by tento zákrok ženy podstoupily v jiné zemi, nebyla zvolena. Na dotaz, zda respondentky plánují mít v České republice další děti, 16 odpovědělo, že již ne, 13 neví a 10 žen odpovědělo kladně.

K používání antikoncepce se 21 žen vyjádřilo kladně, 18 žen antikoncepci nepoužívá. Ženy, které používají antikoncepci vybíraly z více odpovědí ohledně metod (graf 3).

Zdrojem informací byl dotazovaným ženám podle výsledků šetření lékař (25 respondentek), stejný počet žen (25) zvolilo jako možnost pramene informací přítelkyni. Na dalším místě čerpají čínské ženy informace z literatury, a to ve 14 případech. Respondentky nezvolily jako možný zdroj informací sestru či porodní asistentku, což by se dalo vysvětlit problematickým dorozumíváním. Ukázalo se, že 27 čínských žen českému jazyku rozumí, ale neumí jím komunikovat, 6 žen nerozumí českému jazyku vůbec a pouze 6 žen našemu jazyku rozumí a umí česky také mluvit.

Tyto údaje jsou v souladu s údaji ze studie o Číňanech. Při bližším dotazování si 28 žen myslí, že má nedostatek informací ohledně antikoncepce, a naopak 11 žen si myslí, že má informací dostatek. Dále 28 dotazovaných žen neví, zda jsou možnosti antikoncepce v České republice stejné jako v Číně, ale naopak 11 žen si myslí, že tyto možnosti jsou stejné.

Závěr

Závěrem lze říci, že cíl, který byl stanoven na počátku šetření, byl splněn, stejně tak druhá hypotéza byla potvrzena výsledky výzkumu.

Hypotéza první, která „tvrdila“, že je porodnost čínských žen v České republice vyšší než v Čínské lidové republice se nepotvrdila, protože většina dotazovaných žen nevyužila možnost mít v ČR více dětí. V oblasti antikoncepce a porodnosti jsou z hlediska informovanosti velké rezervy. Ženy mají nedostatek informací, a pro české zdravtníky je jejich poskytování velice problematické. Především je to dáno neznalostí jazyka, zvyků a tradic čínských žen a také tím, že čínská komunita žijící v ČR je uzavřená. Není prakticky možné navázat s jejími členy blízký kontakt. Čínské ženy komunikují pouze přes osoby jim velice dobře známé, které slouží většinou jako kontaktní osoby i překladatelé, a v podstatě jiná cesta není. V této oblasti jsme prakticky na začátku a máme se stále co učit. Je zřejmé, že o čínské kultuře máme stále příliš málo informací, což vede mnohdy ke zbytečným nedorozuměním a nepříjemnostem. Toto téma je i pro čínské ženy velmi složité, protože i ony se potýkají s tradicemi, nařízeními a zvyklostmi, které si s sebou přivezly z Číny, a nyní se musejí přizpůsobit novým podmínkám.

SEZNAM UVEDENÝCH ZDROJŮ

1. Bateman, G., Eganová, V.: Zeměpis světa. 1. vyd. Praha, Columbus. 2002. 2. Čech, E., Hájek Z., Maršál, K. a kol.: Porodnictví. Praha, Grada Publishing. 1999. 3. Fairbank, J.: Dějiny Číny. Praha, NLN 1998. 4. Hoffmann, P.: Na frekvenci čínské medicíny. Praha, Euromedia Group 2002. 5. http://cz2.mofcom.gov.cn/aarticle/ aboutchina/population/200501/20050100 01 2874.html 1. 5. 2005 6. Cheng, Y.: Contraceptive Practices of Women Requesting Termination of Pregnancy. A Study from China. 1997. 7. Ivanová, K. et al.: Multikulturní ošetřovatelství I. Praha, Grada Publishing 2005. 8. Li Chunyin: přednáška na téma Gynekologie, Československá sinobiologická společnost. Praha 10.-14. května 2006. 9. Martius, G. a kol.: Gynekologie a porodnictví. Martin, Osveta 1996. 10. Overmyer, D. L.: Náboženství Číny. 94. publikace. Praha, Prostor 1999. 11. Pavlasová, D.: Mnoho synů, mnoho štěstí. Reportáže, analýzy, rozhovory. 13. 1. 2006. 12. Raymond, H. W. Li: Impact of common contraceptive methods on quality of life and sexual function in Hong Kong Chinese women. Department of Obstetrics and Gynaecology, June 2004. 13. Wang Dualao: Contraceptive failure in China. Medical Statistics Unit, Department of Epidemiology and Population Health, London School of Hygiene and Tropical Medicine, London WC1E 7HT, UK, April 2002. 14. www.uzis.cz 15. Žáková, M.: Země Světa - Čína. Praha, GeoBohemia. 2004.


SOUHRN

V Číně dnes žije přes 1,3 miliardy obyvatel a je dnes nejlidnatější zemí světa. To má za následek negativní sociální vývoj země, a s tím související problémy se zdravotní péčí, s bydlením a se zaměstnaností. Bylo jisté, že pokud čínská vláda nezasáhne, bude toto vše mít katastrofální dopad především na ekologii země.

SUMMARY

Birth-control issue between Chinese woman. There are 1.3 billion citizens in China and China is most populous country on planet. This fact causes negative social progress of this country and related problems with health care, housing and employment rate. It was sure that if Chinese government will not involve there will be catastrophic impact on country ecosystem. There why Chinese government began to apply programs for family planning, population improvement and birth controlling programs. In case Chinese were not promoting this hard policies there were based on statistics 300 millions plus citizens.


O autorovi: Bc. Michaela Dvořáková, Mgr. Vlasta Koudelková, JU ZSF v Českých Budějovicích (koudy@zsf.jcu.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?