Cena za krásu

28. 4. 2000 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Jsou předměty, jejichž smyslem je upoutávat krásou. Máme jiné, jejichž užitné vlastnosti jsou tak důležité, že vnější vzhled je pro výrobce podružný anebo po zkušenostech docházejí k závěru, že vytvořit jejich design, který by ve vrcholné míře lahodil lidskému oku, je nesplnitelný úkol. Vyvrátit toto všeobecné přesvědčení se podařilo designéru Mgr. Ivanu Dlabačovi, který oblékl do moderního, elegantního a „lidského“ kabátu Multicare, technicky vysoce náročné lůžko pro intenzívní péči českého výrobce společnosti Linet. Každá součástka tohoto výrobku je konstruována s cílem umožnit co nejrychlejší a nejefektivnější péči o pacienta v kritickém stavu. Současně se podařilo, že je i malým uměleckým dílem a celek přitom působí harmonicky, esteticky a dokonce i útulně.

Není náhodou, že toto lůžko získalo letos první cenu za design v tradiční a prestižní soutěži Vynikající výrobek roku 2000, udělovanou Design centrem České republiky, a odneslo si titul Národní cena za design 2000. Není ani náhodou, že ji Ivanu Dlabačovi a řediteli Linetu ing. Frolíkovi předali tři ministři české vlády - ministr zdravotnictví Bohumil Fišer, ministr kultury Pavel Dostál a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Všichni společně vyjářili přesvědčení, že cenu mohou odevzdat rukou společnou, neboť kvality, které toto lůžko splňuje, jsou stejně tak kulturní, jako technické a zdravotnické.

„Kulturu nelze chápat jen v jejím duchovním významu,“ řekl při předávání ceny Pavel Dostál, „kulturu je třeba vidět všude kolem nás, ve výrobě, spotřebě i lidských vztazích, ve vztahu zdravotník - pacient i v prostředí, které nás všechny obklopuje. To je velice důležité.“ Bohumil Fišer ocenil, že prestižní cenu za design získal český výrobek určený pro zdravotnictví, který třebaže je na trhu jen krátce, dobyl si již uznání na našich i mezinárodních veletrzích.

Předání ceny proběhlo v Betlémské kapli v Praze dne 4. dubna. Mezinárodní porota vybírala z 148 dodaných exponátů. K ocenění ve třech stupních postoupilo nejlepších 38 prací, z nichž jedna byla určena k udělení Národní ceny, 11 k udělení ceny Vynikající design a 26 k udělení ceny Dobrý design.

Multicare zajímá nejvíc přece jen zdravotníky

Nové resuscitační lůžko s unikátní konstrukcí umístěnou na třech elektricky ovládaných sloupech umožňuje plné polohování ložné plochy v prostoru. Lůžko má také elektricky nastavitelnou výšku umožňující Trendelenburgovu a Antitrendelenburgovu polohu, má laterální náklon a polohování zádového a stehenního dílu elektromotorem. Ložná plocha umožňuje rentgenovat pacienta na lůžku a rtg kazetu umístit pod ložnou plochu. Její podstatnou část lze snímat C-ramenem. Do lůžka je vestavěný přesný vážící systém s měřením absolutní a diferenční hmotnosti.

Firma Linet v jeden den úspěšná podruhé

Je neuvěřitelným úspěchem firmy Linet, že se jí v soutěži podařilo získat ještě další cenu Vynikající design 2000 za soupravu nemocničního lůžka a nočního stolku Eleganza. Autorem designu je akad. soch. Jiří Španihel.

PR

s Na snímku Ladislava Bartoše autor vítězného designu I. Dlabač (vlevo) a ing. Zbyněk Frolík.

Řediteli společnosti Linet ing. Zbyňku Frolíkovi připili na další úspěchy ministři Bohumil Fišer a Miroslav Grégr.

Stolek k lůžku Eleganza Eleganza Multicare

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?