ČRo Plus: Rozhovor se Svatoplukem Němečkem

15. 6. 2016 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Hrozí kolaps zdravotnictví kvůli nedostatku lékařů a sester, jak varuje například Česká asociace sester? Jak situaci řešit? Pomohlo by navýšení plateb za státní pojištěnce, jak chce ministr zdravotnictví nebo je slovy ministra financí zdravotnictví černou dírou?


Michael ROZSYPAL, moderátor: Zeptám se ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD. Dobrý den, pane ministře.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/: Dobrý den.

moderátor: Pane ministře, o kolik vzrostou platy ve zdravotnictví příští rok?

Svatopluk NĚMEČEK:
Tak tak, jak jsme již avizovali a vzhledem k tomu, že vláda schválila navýšení plateb za státní pojištěnce, které to umožní pokrýt finančně, tak budeme navrhovat růst platových tarifů o 10 %, což v tom celkovém platu samozřejmě závisí, jak který zaměstnanec má velké ty nenárokové složky, ale může to být někdy mezi 7-8 % z celkového platu.

moderátor:
A koho se to bude týkat? Všechny pracovníků ve zdravotnictví nebo jenom lékařů a sester?

Svatopluk NĚMEČEK:
Bude se to týkat všech zdravotníků v nemocnicích.

moderátor:
Vláda koncem května rozhodla, že platby za státní pojištěnce by měly stoupnout o 3,5 miliardy. Bude to ale stačit, protože Česká lékařská komora uvedla, že na 10% zvýšení platů by bylo zapotřebí 7,5 miliard. Vy jste původně požadoval růst odvodů o téměř 10 miliard, bude to navýšení stačit?

Svatopluk NĚMEČEK:
Bude to stačit, protože není to jediný zdroj navýšení zdrojů, navýšení peněz pro veřejné zdravotní pojištění. Tu nejvýraznější částku dá autonomní růst pojistného, to znamená, tak, jak nám rostou platy zaměstnanců, kteří jsou plátci zdravotního pojištění a tam čekáme, že to bude mezi 8 a 9 miliardami, celkem ta suma tedy určitě na navýšení bude stačit.

moderátor:
Prezident České lékařské komory Milan Kubek řekl, cituji: „Ministr Němeček udělal obrovskou politickou chybu tím, že od původní částky ustoupil, znevěrohodnil tím své výpočty, pak už nešlo o seriózní jednání, ale handl jako na perském trhu,“ konec citace Milana Kubka. Proč jste tedy od té původní částky 10 miliard korun navýšení plateb za státní pojištěnce ustoupil?

Svatopluk NĚMEČEK:
Protože o tom navýšení nerozhoduju já, ale rozhoduje o tom celá vláda a samozřejmě do toho výrazně promlouvá ministerstvo financí, takže samozřejmě jedna věc je vstupní částka do jednání, kdy si vytváříte nějaký prostor proto, co bude hratelné a druhá věc je ta konečná částka, nicméně já říkám, že to, co potřebujeme, aby nám pokrylo, tak nám pokryje, a to je to 10% navýšení tarifů.

moderátor:
Nepotvrzují se ale tímto slova ministra financí Andreje Babiše, který dlouhodobě odmítá navyšovat platby za státní pojištěnce a mluví o tom, že ve zdravotnictví je dost peněz i díky tomu, že se vybírá více na zdravotním pojištění a že tedy není potřeba zvyšovat ty odvody, že je důležitější lépe hospodařit?

Svatopluk NĚMEČEK:
A tomu úplně nerozumím, v čem by to mělo potvrzovat.

moderátor:
No, když jste chtěl původně 10 miliard a pak jste se spokojil s 3,5 miliardami, tak, jestli nemá vlastně ministr financí pravdu, že kdyby se lépe hospodařilo, že by takováto vysoká navyšování nebyla potřeba.

Svatopluk NĚMEČEK:
Tak rozdělme celkové potřeby zdravotnictví, potřeby nových technologií, nových léků, i to, že je tady nějaký výrazný vnitřní dluh z doby let 2012-2013, kdy zdravotnictví bylo těžce postiženo a kdy z něho bylo formou zvýšené DPH vysáto poměrně velké množství peněz. Tady k tomu jsem byl vyzván tripartitou, to znamená, jak zaměstnavateli, tak odboráři, aby toto bylo kompenzováno a to je ten požadavek na těch 10 miliard. A druhá věc je potřebné prostředky na to 10% navýšení tarifů a tak, jak už jsem vysvětloval, tak tady to postačuje.

moderátor:
Takže vy můžete garantovat, že od příštího roku platy pracovníkům v nemocnicích stoupnou o 10 %, na tom už by se nic měnit nemělo?

Svatopluk NĚMEČEK:
Platové tarify stoupnou o 10 %, ano.

moderátor:
Ministr financí Andrej Babiš minulý týden tweetoval článek Aktuálně.cz, kde se píše, a teď cituji: „Druhý přístroj CyberKnife v Česku v nejbližší době nebude, protože komise ministerstva zdravotnictví zamítla žádost pražské Ústřední vojenské nemocnice, která si chtěla CyberKnife pořídit. V dokumentaci uvedla, že by si přístroj pořídila o zhruba 60 milionů levněji, než si ho dříve koupila ostravská nemocnice během éry dnešního ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.“ A ministr financí se vás v tom Tweetu ptá: „Pane ministře Němečku, nevíte, kde je těch 60 mega? Docela by se hodily na platy lékařů a sester.“ Tak, jaká je vaše odpověď na tento tweet?

Svatopluk NĚMEČEK:
Moje odpověď je, že jsem rád, že je neodnesli čápi a že jsem rád, že slouží českým pacientům a vážně nemocným pacientům se závažnými diagnózami a že stovkám a stovkám pacientů už zachránily život, a to si myslím, že je podstatné. Myslím si, že skoro je zbytečné reagovat na plácání na Twitteru a že by bylo dobré se věnovat věcným otázkám, takže já bych byl rád tu věcnou otázku, jestli mi můžete položit.

moderátor:
A bavili jste se o tom s ministrem financí, vyříkávali jste si to osobně?

Svatopluk NĚMEČEK:
Ne, pan ministr financí zásadně nic osobně neřeší. On jeho prostřednictvím sociálních sítí a svých médií pomlouvá všechny kolem, ale osobně to neřeší nikdy, to není jeho styl.

moderátor:
A to podezření nebo tu pochybnost, že vaše nemocnice nebo Fakultní nemocnice v Ostravě nakoupila ten nůž o 60 milionů dráž, to odmítáte?

Svatopluk NĚMEČEK:
A počkejte, a teď mi zkuste vy položit, zkusme se bavit na co vy se ptáte, ne, co říká pan Babiš. Takže otázka je, jestli to, že teď nemocnice ústřední vojenská chtěla koupit pro léčbu tumorů mozku přístroj, který slouží jenom čistě na léčbu tumoru mozku, má poloviční vybavení proti tomu, co je v Ostravě, které léčí celé tělo a chybí tam drtivá většina toho nejdražšího vybavení, to koneckonců už v médiích zaznělo. Doporučuju vám článek ve Zdravotnickém deníku, kde je to rozebráno poměrně pečlivě a myslím si, že už jsme se o tom bavili v rámci, v rámci jakýchsi veřejných debat mnoho mnohokrát a ta slova byla mnohokrát, mnohokrát vyvrácena, takže mně teď úplně není jasné, kam ta otázka směřuje.

moderátor:
Jestli toto, co jste teď zmínil, podle vašeho názoru vyvrací podezření ministra financí Andreje Babiše, že CyberKnife v Ostravě byl o 60 milionů dražší.

Svatopluk NĚMEČEK:
Ani nechci na podezření ministra financí reagovat. Pan ministr financí má tolik másla na hlavě a měl by vysvětlovat věci, které se kolem něho dějí a ne útočit na ostatní a snažit se je nějakým způsobem zpochybnit. Myslím si, že té práce, které tady máme, to znamená, pomoci pacientům, zajistit dostatek prostředků pro fungování zdravotnictví je spousta a já opravdu nemám čas a nemám chuť ani se věnovat takovým malichernostem, o kterých teď hovoříte, které kolem sebe šíří pan ministr financí. Já mám práce dost.

moderátor:
A obecně, pane ministře, je problém v českém zdravotnictví nakupování předražených přístrojů?

Svatopluk NĚMEČEK:
No, já o něm nevím, o tom problému. Vy o něm víte?

moderátor:
No, já se vás na to ptám, jestli se v českých nemocnicích …

Svatopluk NĚMEČEK:
Já se ptám, z čeho pochází ta otázka, takže zkuste mi uvést příklad, zkuste mi uvést fakta, čísla a bavme se, co je předražené.

moderátor:
Ministr financí dlouhodobě mluví o tom, že zdravotnictví je černá díra.

Svatopluk NĚMEČEK:
Ne, já se nechci bavit o ministru financí, o blábolech typu černé díry. Zkuste mi dát otázku, co je předraženo a fakta a čísla a já vám na ni odpovím.

moderátor:
A já se vás ptám, pane ministře, jestli vy tvrdíte, že v českém zdravotnictví není problém, že by se někde něco kupovalo zbytečně draho, podle vás v tomto problém není?

Svatopluk NĚMEČEK:
Ale samozřejmě všude se něco koupí dráž, než je potřeba. Je třeba brát také v úvahu, že ve zdravotnictví je třeba v prvé řadě hledět na kvalitu, na to, co potřebuje pacient. Já, když se vás zeptám, jestli jste si jistý, že v Českém rozhlase se něco nekupuje dráž, než je potřeba, asi mi také neodpovíte, že tomu tak není. To prostě nemůžete nikdy ze 100 % vyvrátit nebo je tomu tak?

moderátor:
A jak se s tím dá obecně tedy bojovat? Jak se to dá řešit, aby se těch případů dělo co nejméně?

Svatopluk NĚMEČEK:
Tak nevím, jak to řešíte v Českém rozhlase, v oblasti zdravotnictví samozřejmě existuje, existují zřizovatelé, existují majitelé nemocnic, ti by primárně toto měli hlídat. Ministerstvo zdravotnictví má své příjmové organizace, přímo řízené organizace nastaven poměrně přísný postup hodnocení, kde si musí obhájit veškeré záležitosti týkající se nákupu a nemáme teď nějaké zásadní indicie, že to by bylo základním problémem zdravotnictví. Říkám, toto můžete říct v každém resortu, můžete to říct o dopravě, o obraně, o Českém rozhlase, ale je třeba se bavit o konkrétních věcech a konkrétních záležitostech a dát na stůl čísla a srovnávat srovnatelné.

moderátor:
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD je hostem v dnešním Interview Plus. Pane ministře, jak krom navyšování platů zabránit odchodům lékařů a sester do zahraničí?

Svatopluk NĚMEČEK:
My vidíme dvě základní cestu, tu první jste zmínil, dobře zaměstnance zaplatit, a to jak sestry, tak lékaře. Samozřejmě se nebudeme moci dlouho jaksi srovnávat například s tak bohatým státem jako je Německo, nicméně pokoušet se o to musíme. Druhá věc je, a ta trápí české zdravotníky hodně, systém postgraduálního vzdělávání, který je velmi komplikovaný, složitý, ne úplně přátelský k těm lékařům z menších nemocnic, a to se teď snažíme měnit poměrně rozsáhlou reformou vzdělávání. Zákon, který tu změnu přinese, je po prvním čtení v Poslanecké sněmovně a zabývá se jím zdravotní výbor, předpokládám, že ještě do prázdnin projde druhým čtením.

moderátor:
A platí tedy ten návrh, aby 5 let po atestaci museli mladí lékaři působit v českém zdravotnictví a pokud tak neučiní, tak budou muset vrátit peníze, kterými stát dotoval jejich předešlou šestiletou praxi v nemocnicích, což by mělo být zhruba milion korun?

Svatopluk NĚMEČEK:
Pane redaktore, já zase musím konstatovat, že máte špatné informace. Žádný takový návrh v našem, v našem zákoně není.

moderátor:
A jak to tedy je, jak by mělo být řešeno vzdělávání lékařů?

Svatopluk NĚMEČEK:
Mělo by být řešeno obdobně jako je tomu v jiných zemích, to znamená, ten systém by měl být vzájemně prostupný. Těch postgraduálních oborů by nemělo být příliš mnoho, aby se zbytečně lékaři neuzavírali ve specializacích typu budeme řešit, řešit odborníka na pravý palec na pravé noze, ale palec na levé noze už musí řešit někdo jiný, a je třeba i po absolvování takzvaného kmene, což je po 2,5 letech, který bude ukončen zkouškou, přiznat těm lékařům už samotné, samotné kompetence, které můžou vykonávat, nikoliv tak, jak je tomu doposud, že vlastně od absolvování lékařské fakulty až po atestaci, je de facto bez nějakých vymezených pravomocí.

moderátor:
Protože, když jsem se vás ptal, jak to tedy vypadá a zmiňoval jsem, jestli platí ten návrh, že 5 let po atestaci musejí mladí lékaři působit v českém zdravotnictví, tak k tomu se vyjadřoval Milan Kubek, opět prezident České lékařské komory, který k tomu řekl: „Jde o největší pitomost, kterou ministerstvo zdravotnictví vymyslelo. Je to cesta k tomu, jak vyhnat mladé lékaře hned po škole. Je to způsob, jak jim dát najevo, aby po škole na praxi v nemocnicích vůbec nenastupovali,“ konec citace.

Svatopluk NĚMEČEK:
Pane redaktore, vy teď citujete pana Kubka, citujete tam ministerstvo zdravotnictví, přestože jsem vám před chvílí řekl, že žádný takový návrh ministerstvo zdravotnictví nevytvořilo a neprosazuje ho, takže já úplně nerozumím, proč mám reagovat na něco, co není pravda.

moderátor:
Takže nevyženete rovnou mladé lékaře?

Svatopluk NĚMEČEK:
Pane redaktore, už jsem vám to řekl zhruba před dvěmi minutami, že nic takového neplánujeme, tak já úplně nevím, proč tady mi vkládáte do úst něco, co jsme nevytvořili, neplánujeme a ani plánovat nebudeme. Úplně nerozumím, nerozumím smyslu tohoto.

moderátor:
Prezidentka České asociace sester, paní Šochmanová před časem v Interview Plus zmínila, že je podle ní problém, že ani nevědí, kolik sester v nemocnicích chybí, že ta data prostě nejsou. Asociace podle ní měla požadavek, aby se data o počtu aktivních zdravotních sester v Česku shromažďovala, a to od ministerstva zdravotnictví i od Úřadu zdravotnických informací a statistiky. Proč ta data pořád chybí podle vás?

Svatopluk NĚMEČEK:
No, reálná data, která by skutečně vycházela z registrů zdravotnických pracovníků nejsou, protože ten registr se nám podařilo prosadit do zákona před několika málo měsíci po 25 letech a nicméně data, která hlásí jednotlivé nemocnice, jsou, a jsou k dispozici na Ústavu zdravotnických informací a statistik, kde jsou volně dostupné.

moderátor:
Takže, proč je Česká asociace sester nemá?

Svatopluk NĚMEČEK:
No, to já nevím.

moderátor:
Ale ta data dostupná jsou a jsou prostě informace o tom, kde kolik chybí sester a lékařů?

Svatopluk NĚMEČEK:
Kde kolik chybí sester a lékařů, to je zase záležitost jednotlivých nemocnic. My to sbíráme celorepublikově, kde nám to jednotlivé nemocnice hlásí. Některé souhlasí s tím, aby se to zveřejňovalo, některé nikoliv, nicméně ředitelé jednotlivých nemocnic, hlavní sestry tyto informace samozřejmě mají.

moderátor:
Hrozí kolaps zdravotnictví, jak o tom mluví i Česká lékařská komora i Česká asociace sester?

Svatopluk NĚMEČEK:
Určitě nehrozí. Personální problémy samozřejmě jsou, nicméně to slyšíme v poslední době z mnoha a mnoha oblastí života České republiky, že jaksi chybí potřebné profese, ve zdravotnictví je to podobně, nicméně jsem přesvědčen, že díky tomu navýšení platů, v kterém chceme pokračovat i v dalším období, tak díky reformě zdravotnictví se tento personální problém podaří zastavit. Není zatím nějaký zásadní a pacienti se určitě bát nemusí.

moderátor:
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD je hostem v dnešním Interview Plus. Pane ministře, strategie zdravotnictví do roku 2017 obsahuje zvýšení platů v nemocnicích o 10 % příští rok a během 3 let celkem o 30 %, tak, když se ještě vrátím k těm penězům, tak, kde tato další zvýšení platů budete, kde na to budete brát, z čeho to pokryjete? Bude to z vyššího výběru na zdravotních odvodech nebo by se platby za státní pojištěnce i v příštích letech měly nějakým způsobem zvyšovat?

Svatopluk NĚMEČEK:
Platby za státní pojištěnce by se měly zvyšovat každoročně, to bezesporu, protože, když se podíváme na to, kolik platí stát za své pojištěnce a kolik platí průměrnej zaměstnanec, tak ten rozdíl je veliký, takže, abychom nezvětšovali ten rozdíl, který vlastně i při růstu platů v České republice dále se prohlubuje, tak samozřejmě je potřeba, aby stát své závazky, a to znamená platbu za své pojištěnce zvyšoval. A samozřejmě tím zdrojem bude zdravotní pojištění tak, jako v předcházejících letech.

moderátor:
Platí ta informace, že chce do zdravotnictví získat 5 miliard z tabákové daně?

Svatopluk NĚMEČEK:
Otázka je, jestli to bude 5 miliard nebo částka jiná, nicméně jsem přesvědčen, že skutečně nadešel, nadešel nějaký okamžik, kdy je třeba se bavit o tom, že by část výnosu daně z tabákových výrobků, eventuálně i daně z alkoholu byla určena pro potřeby zdravotnictví, protože podle mého názoru to je vcelku logické. S následky těchto zlozvyků se musí vypořádávat mimo jiné právě zdravotnictví poměrně výraznými náklady na léčbu těchto lidí a bylo by podle mě férové, aby část této daně právě do zdravotnictví proto šla.

moderátor:
Váš předchůdce ve funkci Leoš Heger z TOP 09 tvrdí, že tento návrh je populismus, protože podle jeho názoru se jedná o jedny a tytéž peníze v rozpočtu.

Svatopluk NĚMEČEK:
Já si to nemyslím. Naopak jsem přesvědčen, že právě z logiky, z logiky věci, že lidé, kteří si poškozují zdraví kouřením tabákových výrobků nebo alkoholických nápojů, zdraví zdravotnictví spoustu peněz a nevidím jediný důvod proto, aby aspoň část této daně právě proto do zdravotnictví nešla.

moderátor:
Spolek Mladí lékaři vyzvali vládu ke komplexní reformě vzdělávání. Stát by podle Mladých lékařů měl hradit nemocnice náklady na vzdělávání lékařů jako v ostatních vyspělých zemích, jak oni tvrdí. Za to by měl požadovat kvalitní přípravu dostatečného počtu specialistů, souhlasíte s tímto?

Svatopluk NĚMEČEK:
Souhlasím s tímto. Řekl bych, že tato, tento požadavek a tyto názory se plně odrážejí i v návrhu zákona číslo 95, který právě reformuje postgraduální vzdělávání lékařů a měl by být součástí celého tohoto balíku, to znamená i dalších potom právních předpisů, jako třeba prováděcích vyhlášek.

moderátor:
Když jsem zmínil tu strategii zdravotnictví 2017, tak, jak tedy bude vypadat zdravotnictví v příštím roce?

Svatopluk NĚMEČEK:
Tak já si myslím, že bude vypadat obdobně jako v roce letošním. Asi nevyřešíme v letošním roce ty základní personální problémy, to znamená, to bude asi jeden z klíčových záležitostí, kterou budeme chtít i nadále řešit, to znamená, předpokládáme znovu, znovu zájem navýšit platy zdravotnických pracovníků. Další věc, kterou bychom se chtěli zabývat a na kterou se, na které se už tady na ministerstvu pracuje, je snížení administrativní zátěže zdravotníků, především sester. Plánujeme poměrně rozsáhlou redukci do této chvíle povinné takzvané sesterské dokumentace, což je další věc, která by zdravotníkům měla ulevit. Nicméně předpokládám, že i v příštím roce bude české zdravotnictví patřit k jedněmu, ke zdravotnictví, které je jedním z nejefektivnějších v celé Evropě. Podle výsledků mezinárodních srovnávání z hlediska poměrů financí, které dáváme na zdravotnictví a kvality a dostupností péče se řadíme skutečně na přední místo v Evropě a já věřím, že tomu tak bude i v příštím roce.

moderátor:
A když jste zmínil to snížení administrativní zátěže sester, tak mělo by se nějak změnit i to, jak sestry budou pracovat v nemocnicích, že by například více kompetencí měli zdravotničtí pracovníci na těch asistentských pozicích?

Svatopluk NĚMEČEK:
To je součást jiného zákona, zákona číslo 96, který teď půjde do vlády, kde skutečně předpokládáme, že teď ti stávající zdravotničtí asistenti dostanou více kompetencí k samostatné práci. Ti z nich, kteří budou mít zájem si získat oprávnění pro plnou kompetenci všeobecné sestry, tak budou moci učinit zhruba ročním distančním studiem a v okamžiku, kdy toto studium absolvují, tak budou mít plné kompetence všeobecné sestry.

moderátor:
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD je hostem v dnešním Interview Plus. Pane ministře, jak se vlastně vůbec staví ministerstvo zdravotnictví k léčbě kmenovými buňkami, je to účinný způsob léčby?

Svatopluk NĚMEČEK:
Tak já bych řekl, že zatím ve stávajícím stádiu je to především výzkumná metoda, která prokazuje svou léčebnou účinnost. Nebyl jsem zatím informován o tom, že by ty experimenty, o kterých je veřejnost informována, jaksi byly dokončeny a stala se z nich standardní léčebná metoda, vše je zatím v experimentálním stádiu.

moderátor:
Změní se podle vás obecně přístup tedy k léčbě nebo k experimentům s kmenovými buňkami po té nedávné kauze paní Evy Sykové?

Svatopluk NĚMEČEK:
Já bych chtěl zdůraznit především to, že pravidla, která jsou pro klinická hodnocení léčivých přípravků, mezi které kmenové buňky patří, v České republice nastavena jsou velmi přísná a snesou srovnání s těmi, řekněme, celoevropskými standardy nebo světovými standardy. V případě týmu paní profesorky Sykové tady došlo k zcela zásadnímu porušení těch pravidel, došlo k porušení nějakých etických norem a nicméně nemyslím si, že by se to dělo běžně a že by to, že by to vedlo k tomu, že bychom ta pravidla měli měnit. Samozřejmě předpokládám, že po této zkušenosti budou ti, kde se ta hodnocení provádí, to znamená, především velké nemocnice na tuto otázku dohlížet možná ještě s větším, ještě s větším zájmem než v těch předchozích letech.

moderátor:
Takže podle vás šlo spíše o nějaké jednorázové pochybení, nebo prostě o jednorázový případ, ale není to systémová chyba?

Svatopluk NĚMEČEK:
Šlo zcela o fatální pochybení lidí v konkrétním případě, nicméně pravidla skutečně máme nastavena tak, že snesou srovnání se Spojenými státy, se západní Evropou, s těmi nejvyspělejšími zeměmi i z hlediska medicínských výzkumů.

moderátor:
Pane ministře, prosím ještě jedno téma, máte už nějaký odhad, kdy bude schválen protikuřácký zákon, který jste poté, co ho sněmovna neschválila před časem, znovu předložil na vládu?

Svatopluk NĚMEČEK:
Já bych byl samozřejmě rád, aby to bylo co nejdřív v řádu několika měsíců, ale potom, co jsme zažili s tou jeho první verzí, tak úplně, úplně nechci tady házet konkrétní čísla, protože Poslanecká sněmovna nás umí vždycky překvapit a já teď už tipovat nechci.

moderátor:
Ale vy byste chtěl, nebo váš záměr je takový, aby od 1. ledna restaurace byly nekuřácké?

Svatopluk NĚMEČEK:
To si úplně neumím představit, že bude možné zrealizovat, protože, i kdyby to sněmovna schválila, řekněme, někdy ke konci roku, tak je třeba nechat nějaké přechodné období k tomu, aby se restaurace na to mohly připravit, udělaly nějaké úpravy a podobně, takže spíše to vidím, když to budu optimista, na jaře příštího roku.

moderátor:
A myslíte, že 1. leden už je spíše nereálný teď?

Svatopluk NĚMEČEK:
Nevím, nechci spekulovat.

moderátor:
Rozumím. Máte předjednáno, aby ten návrh prošel bez problémů? Jednal jste o tom s předsedy poslaneckých klubů?

Svatopluk NĚMEČEK:
Je to koaliční návrh. Koalice se na něm shodla, tentokrát je tady i ujištění hnutí ANO, že jejich poslanci už do tohoto návrhu nehodí vidle, takže předpokládám, že podporu mít bude, nicméně z opozičních stran už se ozývají hlasy, že se budou snažit ten zákon, řekněme, udržet, udržet v projednávání co nejdelší dobu, takže všechno je možné.

moderátor:
A ten návrh zákona je tedy ve znění, který obsahuje i pozměňovací návrhy, které byly přijaty v tom posledním třetím čtení krom pozměňovacího návrhu pana poslance Bendy, který zřizoval ty takzvané kuřárny v restauracích, je to tak?

Svatopluk NĚMEČEK:
Přesně tak.

moderátor:
A máte tedy shodu v rámci koalice, že takto ten zákon by koalice chtěla prosadit a takto by mohl projít?

Svatopluk NĚMEČEK:
Ano, máme shodu.

moderátor:
Budete požadovat, aby ten legislativní proces byl rychleji, než je to standardní legislativní řízení?

Svatopluk NĚMEČEK:
My budeme navrhovat schválení hned v prvním čtení, nicméně tam stačí veto dvou klubů, ke kterému, předpokládám, dojde, takže příliš reálné toto nevidím, ale budeme se snažit prosadit zkrácení lhůt pro jednání ve výborech nad tímto parlamentním tiskem.

moderátor:
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD byl hostem v dnešním Interview Plus. Děkuji za rozhovor.

Svatopluk NĚMEČEK:
Děkuji. Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?