Dana Barnášová z bývalého vedení zlínské nemocnice čelí obžalobě

20. 4. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalá předsedkyně představenstva zlínské krajské nemocnice Dana Barnášová čelí obžalobě kvůli veřejné zakázce na modernizaci magnetické rezonance za 22 milionů Kč. Obžaloba se týká činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku, řekl analytik Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Janusz Konieczny. Barnášové hrozí až osmileté vězení.


NFPK podal v roce 2014 trestní oznámení o podezřelých zakázkách a zkreslování účetnictví v Krajské nemocnici T. Bati (KNTB). V říjnu 2016 byla v nemocnici policejní razie, tento týden podala státní zástupkyně obžalobu. Mluvčí Okresního soudu ve Zlíně David Kolumber řekl, že 17. dubna byla u okresního soudu podána obžaloba na 59letou ženu.

„KNTB patřila k nejzadluženějším v zemi, neboť její závazky dosahovaly miliardy korun. Na podezřelé praktiky upozorňovali někteří zaměstnanci KNTB, členka dozorčí rady či zdravotní pojišťovna. Přesto vedení kraje situaci bagatelizovalo, jako by důvodem byla smůla či náhoda. Následně začal hospodaření nemocnice zkoumat Nadační fond proti korupci a svá zjištění doručil státnímu zastupitelství,“ uvedl Konieczny.

Zakázka na modernizaci magnetické rezonance byla uzavřena v listopadu 2012. Barnášová se prý domlouvala se zaměstnancem firmy na zadávacích podmínkách i ceně před zadáním zakázky. „Zakázka navíc byla zadána v jednacím řízení bez uveřejnění, aniž by objektivně bylo vyvráceno, že by snad nemohla proběhnout standardní otevřená veřejná soutěž,“ uvedl NFPK. Podle obžaloby byla zakázka zbytečná, protože nemocnice měla s firmou uzavřenou servisní smlouvu až do roku 2016.

„Podle vyšetřovatelů se Dana Barnášová také dopustila trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření nemocnice, kdy docházelo k závažné manipulaci s účetnictvím,“ uvedl NFPK a dodal, že to už je promlčené.

„Finanční ukazatele dosáhly alarmujících hodnot,“ uvedl NFPK s tím, že tehdejší předsedkyně dozorčí rady KNTB Hana Příleská vedení kraje písemně varovala, že kraj může kvůli pochybnému hospodaření o svou nemocnici přijít. V nemocnici podle fondu nebyly vyhlašovány veřejné soutěže nebo byly duplicitní zakázky. Fond chce podat podnět Komoře auditorů České republiky na společnost, jež prováděla audity nemocnice.

Tehdejší hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) řekl, že za hospodaření odpovídalo představenstvo, jehož závěry potvrzoval auditor.

„Za činnost nemocnice v roce 2012 Strana práv občanů určitě žádnou odpovědnost nemá, protože v tu dobu ještě nebyla u vedení kraje,“ řekl tehdejší hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPOZ), který měl na starosti zdravotnictví. Představitelé ČSSD, KSČM a SPOZ podepsali koaliční smlouvu v října 2012. Ustavující zasedání zastupitelstva bylo 8.listopadu.

Krajská rada loni v únoru odvolala předsedu představenstva KNTB Pavla Calábka, důvodem bylo i hospodaření nemocnice. Nahradil jej Radomír Maráček, dřívější ředitel lázní Karlova Studánka. „Když jsme loni do nemocnice nastoupili, nefungoval žádný vnitřní kontrolní systém a jednou z prvních věcí proto bylo mimo jiné přijetí interního auditora. Obvinění, které se vztahuje k roku 2012, jen dokazuje, že nemocnice v minulosti nebyla řízena dobře, byla-li řízena vůbec,“ uvedl Maráček.

Hejtman Jiří Čunek řekl, že Barnášovou ani konkrétní případ nezná. „Když vidím hospodaření, nákup lineárního urychlovače a jiných přístrojů, které v nemocnici byly, některé předražené stavby, které se tam dělaly, tak jsem přesvědčen, že v tom nebyla sama. Že tam lidí, kteří se podíleli na výrazně špatném ekonomickém výkonu nemocnice, tedy na těch ztrátách, a zavinili dluhy, těch lidí je víc,“ uvedl hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?