Deset let práce v diabetologické ambulanci

12. 3. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Práce v diabetologické ambulanci mi asi byla předurčena již při maturitní zkoušce, kdy jsem odpovídala na otázku z interny - Diabetes mellitus. I když jsem v diabetologii pracovat hned nezačala, vždycky mě tento obor zajímal. Doplnila jsem si diabetologickou specializaci a nyní pracuji v diabetologické ambulanci už více než deset let.


SUMMARY

I was probably destined for work in diabetic ambulance when I picked diabetes mellitus as an examination question during my finals in the nursing school. Although I did not start working in that field immediately I was always interested in diabetology. I took specialty certification courses and now have worked in diabetology ambulance for more than ten years.

Většinu našich pacientů tvoří diabetici I. typu. Jsou to pacienti dvacetiaž padesátiletí, kteří docházejí na pravidelné kontroly každé 3 měsíce. Jsou převážně léčeni intenzifikovanými inzulinovými režimy nebo inzulinovou pumpou.Patříme mezi diabetologická centra a léčí se u nás kolem 2000 pacientů. Staráme se také o gravidní diabetičky a pacientky s gestačním diabetem z celé spádové oblasti. Léčíme pacienty s diabetickou nohou a přecházejí k nám osmnáctiletí pacienti z dětské kliniky. Všichni pacienti jsou opakovaně důsledně edukováni a mají možnost měření glykemie pomocí glukometru a ketolátek v moči vizuálními proužky.

Většina pacientů je na základě měření glykemií schopna samoúpravy dávek inzulinu v režimu, ve vztahu ke změně stravy, fyzické aktivitě či při infektu. O změnách si vedou pacienti záznam a v případě potřeby přijdou na kontrolu. Při návštěvě v poradně pak případné změny dávky inzulinu a denní režim konzultují s lékařkou a edukační sestrou s cílem dosáhnout trvale co nejlepší metabolické kompenzace. Je důležité je opakovaně informovat o úskalích jejich nemoci, ověřovat, zda dobře znají příznaky a umějí na ně reagovat včas. Zaměřujeme se na léčbu, ale zejména na prevenci diabetických komplikací.

Pacienti přecházející do naší ordinace v osmnácti letech z dětské kliniky tvoří velkou skupinu. Dospívají, přecházejí do ordinace dospělých a odpovědnost, kterou měli dosud rodiče, přechází na ně samotné. Práce s nimi a především jejich edukace je zahájena od začátku. Je třeba individuálně přihlížet ke zralosti jedince po stránce biologické, sociální a právní. Většina z nich studuje nebo se učí řemeslu. Inzulin si aplikují inzulinovým perem nebo inzulinovou pumpou. Proto je nutné s nimi rozebírat jejich studijní plán, pracovní i víkendový režim, pohybovou aktivitu, zájmy a koníčky, stravu a stravovací zvyklosti. Později otázku antikoncepce, sexu, manželství, mateřství, a tomu všemu přizpůsobit dávky a druh inzulinu, dobu a způsob podávání, častý selfmonitorink, plánování mateřství atd.

Diabetici II. typu tvoří další skupinou pacientů. V naší ordinaci jich nemáme mnoho, ale představují skupinu nejproblémovější. Jedná se o pacienty, kteří diabetes získali v pozdějším věku, kdy už měli zažité určité stravovací návyky, které zpravidla nehodlají změnit. Je velmi obtížné jim vysvětlit, že nedílnou součástí jejich léčby jsou nejen tabletky, ale především dodržování diabetické diety a nezbytný pohybový režim. Proto pro ně pořádáme různé besedy, přednášky s edukační sestrou a nutriční terapeutkou. Opakovaně se vracíme k problematice diabetické diety.

Dvakrát ročně také pořádáme rekondiční víkendové pobyty, a to vždy na nějakém pěkném místě v horách. Tyto pobyty přinášejí velkou příležitost pro každého, kdo si chce pod dohledem lékařky a edukační sestry a za možnosti snazší a častější kontroly glykemie vyzkoušet, jak na něho působí pěší výlety a procházky po horách, plavání v bazénu, cvičení. Zveme také zástupce firem vyrábějících inzulin, glukometry, inzulinová pera, pumpy, kteří nás informují o svých výrobcích a předvádějí novinky. Edukační činnost ve formě přednášek a diskusí nejen s lékaři a edukační sestrou, ale i diabetiků mezi sebou, dokáže rozšířit obzory mnohdy víc než studium literatury, brožurek nebo hledání informací na internetu.

Zvláště předávání zkušeností diabetiků mezi sebou je oblíbené. Dozvídáme se tak největší problémy, které trápí naše pacienty. Například, co dělala diabetička paní A. s manželem J., který měl časté a závažné hypoglykemie, začal si aplikovat inzulin pomocí inzulinové pumpy a stav se upravil; nebo pan L., pro kterého je koníčkem jízda na kole a podniká i několikadenní výlety v zahraničí; paní L., která zpívá v divadle a musí předejít hypoglykemii na jevišti.

Pan P. má komplikace při diabetu a řeší počty bílkovin ve stravě a otázku transplantace slinivky a ledviny při nefropatii; nebo je tu paní J., která ráda mlsá čokoládu a má problémy s váhou; paní M. ráda cvičí, ale neví, který sport by byl pro ni vhodný; podnikatel pan Z. se každý den dostává do stresových situací. A tak bych mohla pokračovat dál - co pacient, to nějaký problém. Společně se je snažíme řešit a usnadnit jim nelehký život s cukrovkou.


Hana Šmýdová II. Interní klinika FN Olomouc (Lenka. Seflova@fnol.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?