Dezinfekce prostředí

9. 10. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dezinfekce ovzduší na odděleních, kde se léčí pacienti s podezřením na vysoce virulentní nákazy, jakou je i TBC, je důležitou součástí zabránění přenosu infekčního agens do prostředí. Mikroorganismy přítomné v ovzduší bývají příčinou mnohých onemocnění a rychle se šíří...


… Proto je důležité používání ochranných bezpečnostních pomůcek.

SUMMARY Disinfection of the air in departments where they treat patients with suspected highly virulent infection, such as the tuberculosis, is an important part of preventing transmission of infectious agents into the environment. Microorganisms present in the atmosphere are the cause of many diseases and rapidly disseminat. It is therefore important to use protective devices.

Mikroorganismy v ovzduší mohou být příčinou mnoha infekcí a tvoří skutečně velký problém nejen ve zdravotnických zařízeních. I v zimním období, kdy je zvýšený nárůst respiračních onemocnění, je otázka zastavení této infekce aktuální.

Germicidní dezinfektor ovzduší Sterybox je profesionální zařízení, které se používá v nemocnici, na operačních sálech, centrálních sterilizacích a všude tam, kde je nutné kontrolovat koncentraci mikroorganismů v ovzduší. Sterybox je také jediným zařízením, kde jsou výsledky účinnosti potvrzeny nezávislými akreditovanými laboratořemi.

Dezinfektor ovzduší

Sterybox dokáže ve velmi krátké době vzdušné mikroorganismy spolehlivě usmrtit. Nový patentovaný systém UV-CHRIS (Ultraviolet High Reflecting Coil Irradiation System) využívá kaskádové proudění vzduchu v zařízení, kde je vzduch vystavovaný UV záření, které je až čtyřikrát účinnější v porovnání s jinými zařízeními, která využívají lineární proudění vzduchu. V průběhu 20 minut od spuštění redukuje procento mikroorganismů v ovzduší o 99,99 %. Je účinný vůči SARS, MRSA, TBC a nevytváří škodlivý ozon.

Má malé rozměry a lehce se instaluje. Na výběr je z plně automatizovaných, programovatelných i manuálně ovladatelných modelů. K dispozici je také minimodel pro menší prostory (čekárny, ordinace). Životnost UV lamp je až 8000 provozních hodin. Vhodné využití je na centrální sterilizaci, operačních sálech, v ordinacích, sesterských místnostech, infekčních pokojích, čekárnách, mikrobiologické laboratoři, diagnostických centrech, potravinářském průmyslu a všude tam, kde je velká koncentrace osob.

Germicidní zářiče ve zdravotnických zařízeních

I po instalaci UV zářičů je nutné dodržovat všechny všeobecně platné zásady dezinfekce. Nařízení vlády č. 331/2006 Z. z. (pozn. red.: vlády SR), o podrobnostech o požadavcích a provozu zdravotnických zařízeních z hlediska ochrany zdraví stanovuje jako jeden ze způsobů fyzikální dezinfekce UV záření s vlnovou délkou 253,7 až 264 nm.

Mobilní germicidní zářič

UV záření ničící bakterie, plísně a viry, produkují germicidní zářiče (GZ) fungující na bázi horké anebo studené katody. Liší se výkonovými parametry, životností trubic, konstrukcí (stropní, závěsné, nástěnné, svislé/vodorovné, zářící do stropu, přenosné/stativové, kryté/nekryté bez usměrnění toku UV paprsků) i cenou. Určené jsou buď k provozu za přítomnosti osob anebo bez jejich přítomnosti, respektive k dekontaminaci povrchů anebo cirkulovaného vzduchu v ošetřované místnosti.

Legislativní normy

Vyhláška MZ SR č. 198/2001 Z. z. určuje germicidní zářič jako povinnou součást pracoviště přípravy léků, přípravy sterilních léků, oddělní kontroly léčiv a oddělení cytostatik.
Podle Vyhlášky MZ SR č. 428/2006 Z. z., o minimálních požadavcích na personální zabezpečení a materiálně-technické vybavení jednotlivých druhů zdravotnických zařízení, jsou GZ součástí povinného vybavení také některých ambulantních zařízení. (Pukančík, 2007, s. 22–23)

Dekontaminace povrchů a ovzduší germicidními zářiči

Dekontaminace povrchů a ovzduší UV zářením probíhá podle základního provozního kritéria:
* bez přítomnosti lidí,
* za přítomnosti lidí,
* bez nuceného oběhu vzduchu,
* s nuceným oběhem vzduchu.

Dekontaminace bez přítomnosti lidí se uskutečňuje dopadem záření na povrch předmětu, přičemž dochází ke snížení počtu mikroorganismů ve vzduchu i na povrchu současně. Zářič může být umístěn na stropě anebo stěně a musí být spouštěn spínačem odděleným od běžného světelného rozvodu. V případě, že je GZ umístěn na mobilním zařízení, celkový počet mikroorganismů v ovzduší se sníží asi o 70 %, přičemž zahynou prakticky všechny patogenní mikroorganismy, a i v případě přežití jejich virulence prudce klesá. Dezinfekci ovzduší je možné vykonávat i zapnutím germicidních lamp v přestávkách mezi prací, za nepřítomnosti lidí.

Stacionární germicidní zářič

Při dekontaminaci za přítomnosti lidí, bez nuceného oběhu vzduchu jde o kontinuální dezinfekci vzduchu vytvořením jakéhosi stropu z neviditelného záření. Základní předpoklad zajištění bezpečnosti osob zdržujících se v prostorách s působícími UV paprsky je dodržení vyzařovacího diagramu zářiče tak, aby se osoby pohybovaly v oblasti s nulovým vyzařováním. (Jokl, 2002)

Normální proudění vzduchu vyvolané přítomností a pohybem osob, jakož i tepelným prouděním vzduchu zabezpečuje, že se vzduch dostává do dosahu UV záření a průběžně se dezinfikuje. V této zóně mikroorganismy prakticky vůbec nejsou přítomny. Zářiče jsou namířeny ke stropu a umístěny v minimální výšce 220 cm nad úrovní podlahy, aby osoby nacházející se v této místnosti nebyly zasaženy přímými paprsky.

Efektivita otevřených typů GZ

Efektivita závisí na tvaru místnosti, umístění zářiče, možnosti cirkulace a míchání ošetřovaného vzduchu, jakož i intenzitě UV záření, relativní vlhkosti a expozičním čase. Při použití zářičů s nuceným oběhem vzduchu je vzduch mechanicky vháněn do tubusu přístroje, kde se dezinfikuje a následně se vyfukuje. Tento systém se využívá tam, kde není žádoucí jakýkoli kontakt osob se zářením, ani jeho nepatrnými odrazy, například na novorozeneckých odděleních. (Baktericídne germicídne svietidlá, 1996)

Expoziční čas

Dobu provozu GZ na aseptických pracovištích stanovuje ON 84 5051 (Předpisy na aseptickou práci). GZ se zapnou nejméně 80 minut před začátkem aseptické práce a vypínají se těsně před jejím započetím. GZ umístěné jako clony mají být v provozu po celou pracovní dobu. (Pukančík, 2007, s. 22–23)


O autorovi: Mgr. Katarína Kovalčíková, Bc. Lukáš Kober, Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy (kovalcikovakatarina@gmail.com, lukaskober@gmail.com)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?