Domácí hospicová péče

7. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V roce 1993 zahájily činnost agentury domácí péče, jejichž úkolem je poskytovat komplexní ošetřovatelskou péči nemocným v jejich domácím prostředí. Tato péče je zaměřena na udržení, podporu a navrácení zdraví, též na zlepšení sebepéče, zmírnění utrpení nevyléčitelně nemocných a zajištění klidného umírání a smrti.


Vlivem velkých změn ve společnosti a následně též v samotných rodinách stoupají požadavky z řad rodinných příslušníků těžce či nevyléčitelně nemocných občanů, kteří po konzultaci s lékařem a především na přání svých blízkých vyhledávají naši agenturu s přáním domácí hospicové péče. Tito lidé mají obrovskou snahu o své nemocné pečovat, ale jelikož nemají žádné zkušenosti, jsou mnohdy vyčerpaní a zcela bezradní. Přiznávají, že péče je mnohem náročnější, než si dokázali představit.

Jak vypadá pomoc rodině

Jako agentura domácí péče musíme být připraveni pomoci také rodině, která o nemocného pečuje. Vždyť nejčastěji je to právě ona, která potřebuje mnohem více podpory než samotný pacient. Od prvopočátku ji připravujeme na to, že situace nebude jednoduchá a že je nesmírně důležité, aby ji zvládli až do samotného konce. Nestačí tedy pouze „myslet to s nemocným dobře a mít ho rád“, ale především vytvořit mu takové podmínky, aby se v nich „cítil dobře“.

To znamená upravit prostředí bytu, zapůjčit polohovací lůžko, popřípadě antidekubitální matraci, různé kompenzační pomůcky a další nezbytné vybavení, jako například infuzní stojan, odsávačku apod. Neméně důležité je též upozornit rodinu na možné komplikace, které mohou nastat, například na zvracení, velmi vysoké teploty, dušnost, krvácení. Rodina musí vědět, kam a ve kterou hodinu může zatelefonovat a přivolat pomoc v případě náhlého zhoršení zdravotního stavu nemocného. Ke zvládnutí péče je třeba využít všech možností - vytvořit individuální ošetřovatelský plán, který sestry z agentury podle potřeb upravují. Blízcí by se měli střídat v péči o nemocného, spát v jiné místnosti než pacient, najít si čas na odpočinek.

Snažíme se rodinám vysvětlit, že nutit pacienta v terminálním stadiu nemoci do jídla není to nejlepší, pokud on sám jídlo odmítá. Je účinnější stravu nahradit například tekutinami, nemocného polohovat, pečovat o kůži a provádět pasivní cvičení, která jim doporučíme a samozřejmě také předvedeme. Především je zapotřebí respektovat přání a vlastní rozhodnutí umírajícího. Má-li chuť hovořit, měli bychom mu být vždy nablízku, v opačném případě se nevnucovat. Nikdy mu však nesmíme brát naději. Záleží pouze na sestrách, jaké možnosti rodinám nemocných nabídnou a jak společně překonají to nejtěžší období v životě nás všech. Rodina i všichni blízcí potřebují o svých problémech, obtížích i pocitech s někým hovořit a v tomto okamžiku jsme jim nablízku právě my, poskytneme jim prostor i čas a pozorně je vyslechneme, podpoříme je v jejich nelehké situaci nebo si pouze popovídáme. K dobré a sehrané spolupráci může dojít jen tam, kde rodina sestře plně důvěřuje a je si jista, že dělá pro jejich nemocného vše, co je v jejích silách.

Proto by měla každá rodina důkladně zvážit, zda je schopna a ochotna starat se o umírajícího v domácím prostředí, a vyskytnou-li se byť sebemenší pochybnosti, přenechat raději tuto péči odborníkům v nemocnicích nebo hospici.

Vždyť bohužel nastávají i takové situace, kdy se rodina domnívá, že je silná a odhodlaná o nemocného se postarat, a pak ve fázi „in finem“ volá záchrannou službu a nemocný umírá v sanitce nebo na centrálním příjmu v nemocnici zcela opuštěný. Žádný člověk by neměl umírat sám, vždyť důstojné umírání by mělo být samozřejmostí.


SOUHRN

Mnoho lidí umírá v nemocnicích nebo jiných institucích, ačkoli by si přáli zemřít doma v kruhu svých blízkých. Rodina by měla být připravena na pomoc a řešení obtížných situací z důvodu nevyléčitelné nemoci, kdy nemocný není schopen zabezpečit své základní životní potřeby.

SUMMARY

Many people die in hospitals or other institutions although they would like to die at home, surrounded by their loved ones. The family should be prepared to help the patient and solve the difficult situations caused by the incurable disease, when the patient is not longer able to meet his basic needs.


O autorovi: Jana Kostková, ADP HESTIA, s. r. o., Havířov-Město (kostka@outech-havirov.cz) http://www.volny.cz/kostka2000/DPHestia.html

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?